IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Şubat 2010, 18:19   #1
Pentagram
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
YÖK'ten 3 Yeni Formül




Danıştay’ın katsayı makasının daraltılmasına ilişkin kararın yürütmesini durdurmasının ardından, YÖK’te 3 yeni formül üzerinde duruluyor:
- Katsayılar 0.3 ve 0.8 olarak yeniden belirlenecek. Meslek liseliler kendi alanlarında tercih yaptıklarında farklı katsayı ile karşılaşmayacak. Turizm meslek lisesi mezunu, kendisiyle ilgili fakülteye puanı 0.3 yerine 0.8 ile çarpılarak gidecek. İHL mezunları ilahiyat fakültesi tercihlerinde katsayı ile karşılaşmayacak. Hangi meslek lisesi mezununun hangi üniversite programını tercih edebileceği tek tek belirlenecek.
- Katsayılar yalnızca üniversiteye girişte ilk basamak olan YGS’den elde edilen puanlara etki yapacak. YGS’den elde edilecek puanların belirli oranı, ikinci aşama olan LYS puanına eklenecek.
- 21 Temmuz 2009’da yapılan YÖK Genel Kurulu’nda katsayılar arasında binde 2’lik fark yaratılmıştı. Aradaki farkın yüzde 2’ye yükseltilmesi de gündemde. Bu nedenle 0.4-0.6 veya 0.3-0.5 gibi katsayılar getirilmesi tartışılıyor.

Yeni katsayı uygulamasının da Danıştay'dan dönmesi YÖK'ü sıkıntıya soktu. YÖK Genel Kurulu'nun, üniversiteye giriş sınavın ikinci aşama başvurularının başlayacağı 5 Mayıs tarihine kadar bir karar alması gerekiyor.
İşte YÖK'ün üzerinde çalıştığı üç seçenek:

1) KENDİ ALANINI TERCİH EDEN ÖĞRENCİYE KATSAYI UYGULANMASIN
Katsayıda daha önce olduğu gibi 0.3 ve 0.8 uygulamasına geri dönülecek. Ancak bu uygulamada bir istisna getirilecek ve öğrenci mezun olduğu meslek lisesiyle ilgili fakülte tercihi yapması halinde katsayı uygulamasından muaf tutulacak. Örneğin, meslek lisesinde inşaat bölümü okuyan öğrenci inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği gibi tercihlerde bulunabilecek ve katsayı mağduru olmayacak.

2) KATSAYININ SADECE İLK AŞAMADA UYGULANMASI
YÖK'ün önündeki ikinci alternatife göre, üniversiteye girişte ilk aşama sınav olan YGS'den alınacak puana katsayılar uygulanacak. Buradan alınacak puanların belli bir oranı ikinci aşama olan LYS'ye eklenecek ve öğrenciler ikinci aşama sınavda katsayı uygulamasına takılmadan tercih yapabilecek. Ancak katsayılar ilk aşama sınava eklendiği için ortaya çıkan yerleştirme puanındaki katsayı etkisi de azalmış olacak.

3) KATSAYIDA YENİDEN YÜZDELİK ORANLARA GEÇİLMESİ
Temmuz ayında meslek liseleri ve genel liseler için bindelik değer üzerinden '0.15' olarak eşitlenen katsayı, son olarak iptal edilen düzenlemede de, yine bindelik oranlarla, 0.15 - 0.13 olarak belirlenmişti. Bu kararın da iptalinin ardından yeniden yüzdelik oranlara geçilmesi ihtimali gündeme geldi. Buna göre YÖK, daha önce olduğu gibi katsayı oranlarını yüzdelik dilimlerde belirleyecek. Ancak bu dilimler arasındaki fark minimize edilecek. Örneğin 0.4-0.6 gibi oranlar uygulanacak.

İLGİNÇ SİSTEM GÜNDEMDE
Danıştay ilk iptal kararının ardından, YÖK'ün gündeminde olan ancak kabul edilmeyen sistem de yeniden masaya yatırıldı. Bu sisteme göre meslek lisesi ve klasik liselerden üniversiteye giriş sınavına girenlerden okulunda ilk yüzde 20'ye girenlere katsayı uygulanmayacak. Geriye kalan yüzde 80'lik öğrenci ise gruplara ayrılarak katsayı uygulanacak. Bu durumda sınavda başarılı olan öğrenci katsayılardan kurtulacak. Katsayı uygulanacak öğrenciler de çok düşük katsayılarla karşılaşacak.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
3, formul, formül, yokten, yÖkten


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Üniversitede türbana yeni formül Lucifer YGS ve LYS'ye Hazırlık 0 11 Mart 2010 18:38