IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Kasım 2013, 10:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ÖSYM bu defa kendini sınava sokuyor




ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir ile birlikte yardımcıları Prof. Dr. Ercan Öztemel ve Prof. Dr. Ömer Pekşen'i ziyaret eden Star Gazetesi yazarı Bekir S. Gür, milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren ayrıntıları kaleme aldı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




KLASİK FORMATLA SINAV

Malum, Türkiye'de çoktan seçmeli testleri eleştirmek moda. Fakat testlerin üstünlüğü, yüzbinlerce adayın sınav sonuçlarının hızlıca ve nesnel bir şekilde değerlendirilmesine olanak sunması. Açık uçlu formatın üstünlüğü ise, şans faktörünü azaltması ve daha zengin veri sunması. Sanıldığının aksine, açık uçlu formatta da bazı sınırlılıklarla birlikte nesnelliği sağlamak mümkün.

Bundan dolayı, TOEFL gibi dil sınavlarında açık uçlu format kullanılıyor.
ÖSYM, bazı küçük çaplı sınavlarda (örneğin az sayıda adayın girdiği yabancı dil sınavları) açık uçlu sorular kullanıyor. Fakat büyük çaplı sınavlarda açık uçlu sorular sormanın pratik zorlukları var. Birinci zorluk, değerlendiriciler arasında birlikteliği sağlamak ve böylece sonuçları nesnel kılmak. İkincisi, değerlendirmeleri kısa zaman içerisinde açıklamak.

ÖSYM KENDİNİ SINAVA SOKUYOR

ÖSYM zorlukları aşmak adına öngördüğü sistemi denemek üzere, bu hafta sonu bir pilot çalışma yapacak. Ankara'da 20 farklı lise türünden yaklaşık 2.600 lise son sınıf öğrencisi, yarısı test yarısı açık uçlu hazırlanan bir deneme sınavına girecek. Pilotun amacı, adaylara not vermek değil, ÖSYM'nin açık uçlu sınav uygulamasını öğrenmesi. Yani, ÖSYM, bu defa kendini sınava sokuyor!

Her bir soru, iki öğretmen/uzman tarafından notlandırılacak. Bu kişiler, adayın adını ve birbirlerinin notlarını görmeyecek. İki kişi arasında belli bir puan farkı olursa, soru üçüncü bir süpervizöre gönderilecek. Öngörülen sistem, bir çok ülkede yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin, geçen Nisan ayında Türkçe Olimpiyatları vesilesiyle ziyaret ettiğim Avusturalya'da benzer bir sistem kullanılıyor.

Şayet pilot uygulama başarılı olursa, 2-3 bin adayın girdiği ÖSYM sınavlarında 2014 yılından itibaren açık uçlu sorular da sorulacak.
ÖSYM'nin sisteminde ilginç yenilikler var. Örneğin, çoktan seçmeli sorular, doğrudan soru kitapçığındaki yere işaretlenecek ve optik okuyucular orayı okuyacak. Böylece adayların cevaplarını kitapçıktan cevap kağıdına taşıma telaşı ve 'kaydırma' derdi olmayacak.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bu, defa, kendini, sokuyor, sınava, Ösym


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Siyah Bunalıma Sokuyor N999 Ruh Sağlığı 1 04 Şubat 2012 22:35
ÖSYM'den Van'da sınava gireceklere kolaylık Ay Haber Arşivi 0 11 Kasım 2011 10:38
Facebook Bunalıma Sokuyor! Spy Arama Motorları Haberleri 4 06 Eylül 2010 16:56