IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 25 Mayıs 2021, 19:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çeneçarpan Çorbası (Tekirdağ)




Çeneçarpan çorbası, ana malzemesinde elde açılmış hamur ve süt bulunan besleyici bir çorbadır. Bu çorba bir Tekirdağ mutfağı çorbası olarak kayda geçirilmiştir. Yörede mutfağın karakterinin önemli öğeleri olan süt ve hamur işinin bir arada kullanıldığı, oldukça lezzetli bir çorbadır. Geleneksel adı "Çeneçarpan Çorbası" olan bu çorba, Trakya yöre mutfağında üç aşağı beş yukarı benzer bir tarifle hazırlanan "Sütlü Hamur Çorbası" ile benzerlik gösterir.

Rumeli ve Trakya mutfağında çorbaların çoğunda yer alan limonlu-yumurtalı terbiyeye "Çeneçarpan Çorbası"nda da raslıyoruz. Bu terbiye usulü çorbayı Tekirdağ'a özdeş "Çeneçarpan Çorbası" ismiyle müsemma hale getirerek, yörede raslanan diğer sütlü hamur çorbası tariflerinden ayrıştırır. Temel tarife ilave olarak limonlu-yumurtalı terbiyeye yer vermeyip, sadece üzerine gezdirilen kuru nane ile servisi ise çorbayı Kırklareli yöre mutfağına has "Sütlü hamur çorbası" haline dönüştürüverir. Trakya'nın bazı kesimlerinde üzerine toz kırmızıbiber gezdirilerek servis edildiğine raslarız.




Malzemeler :
4 Su bardağı süt
4 Su bardağı su
1 buçuk su bardağı un
3/4 su bardağı su ( Hamur için )
4 Çorba kaşığı limon suyu
1 Yumurta
Tuz

Hazırlanışı :
Un, tuz ve su karıştırılarak, yumuşak pürüzsüz bir hamur elde edilir.
Bir sofra üzerinde, sofraya un serpeleyip yarım santim kalınlığında bir hamur açılır.
Açtığımız hamuru, birbirine çok da yapışmaması için hafifçe unlayarak oklavaya hafifçe dolayın.
Oklavayı dikkatlice çekip, çıkan hamur rulosunu parmak kalınlığında dilimler halinde kesin.
Derice bir tencerede, su ve sütü bir taşım kaynatın.
Ayrı bir kapta limon suyu ve yumurtayı çırparak birbirine özlendirin.
Kaynamış su ve süt karışımından bir kepçe alıp, yavaşça limonlu terbiyeye sürekli karıştırarak yedirin.
Önce hamurları, ardından yavaşça limonlu terbiyeyi çorbaya ilave edin.
Hamurların birbirine yapışmaması için arada kaşıkla karıştırıp, 15-20 dk daha önce orta, ardından kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Sıcak servis yapın.
Not : Servis sırasında çorbanın üzerine hafif bir nane ve tozbiber yakıp gezdirerek de servis edilmektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çeneçarpan çorbası (tekirdağ)


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Şehriyeli tavuk suyu çorbası tarifi: Tavuk suyu çorbası nasıl yapılır? yaSmin Yemek Tarifleri 4 20 Nisan 2019 10:07
Tekirdağ Rhaidestos Bizanthe (Tekirdağ) AftieL Marmara Bölgesi 0 29 Ağustos 2014 18:15
Tekirdağ Çeşmeleri Ecrin Marmara Bölgesi 0 28 Aralık 2011 12:17
Tekirdağ Sır İl ve İlçelerimizin Tarihçesi 0 29 Ocak 2011 18:49
Tekirdağ köftesi Sır Yöresel Yemekler 0 24 Ocak 2011 22:34