İç malzemesi:
5-6adet
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Dereotu
Tereyağı
Tuz
Hamuru:
1 çay bardağı
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ya da
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
2
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
3 yemek kaşığı ya da 1 kahve fincanı
sirke
Tuz
Aldığı kadar un
Yufkaları yağlamak için sıvıyağ
Yufkaları açmak için nişaşta.
İç malzemesinin hazırlanması:
Kızdırılmış tereyağına
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lar kırılır ve karıştırılmadan
katılaşması sağlanır. Sonra
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lar kaşıkla ufaltılıp içinetuz ve ince kıyılmış dereotu ilave edilip karıştırılır.
Böreğin hazırlanışı:
Yukarıda berilen malzemelerle yoğrulan hamur 20
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ya ayrılır. Pazılar nişşata ile
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]va yufkası inceliğinde açılır ve yaygılara serilerekbiraztepsermesi yani kuruması sağlanır. 10 adet yufka araları sıvıyağla yağlanarak yağlanmış börek tepsisine yerleştirilir. Üzerine iç malzemesi dağıtılarak yayılır. Kalan 10 adet yufka daaraları yağlanarak üzerine yerleştirilip üzeri sıvıyağla yağlanarak
fırında pişirilir.
Not: Bu börekte iç malzemesi olarakpeynirli ya da kıymalı iç de
kullanılabilir.Ancak geleneksel yöntemde
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve dereotlu iç malzemesi kullanılırdı. Bu tarif Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı tarafın dan 2007 yılında çıkan Nimet Berkok Toygar ve Kamil Toygar'ın yayına hazırladığı ve benim yazmış olduğum Çankırı'da kadınların tasarrufa yönelik uygulamaları isimli (93-200 sayfaları içinde)yayınlanmıştır.