25 Ocak 2012, 00:55
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Gaziantep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Malzemeler - 1 dizi kuru patlıcan (12 Adet)
- 200 gr orta yağlı kıyma ( yada 1 çay bardağı zeytinyağı)
- 1 orta boy kuru soğan
- 5 diş sarımsak
- 1 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı salça (Kesinlikle antep salçası olmalı)
- 1 tatlı kaşığı Limon tozu (veya limon suyu) veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
- 1 Çay kaşığı karabiber ve pul biber
- 1 Tatlı kaşığı tuz
Dolmanın sosu için: - 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı limontuzu yada sumak ekşisi
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı zeytin yağı
- 1 lt Kaynar su
Kurulukların Hazırlanması - Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.
- Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. (Tırnağınızı patlıcana batırdığınızda, tırnağınız patlıcana geçmeli) Kaynama işi bittikten sonta patlıcanları soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.
Harcının Yapılışı - Pirinçleri iyice yıkayın ve yarım veya bir saat kadar ılık suda bekleterek süzün.
- Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın (Kesinlikle rendelemeyin!!! Çok ince olarak keskin bir bıçakla doğrayın).
- Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça (Antep Salçası) ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.
- Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile doldurun (patlıcanların yarısından daha az iç koyun, yoksa dolmalar patlar) ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.
Sos Yapılışı - Bir tavada tereyağını eritin. İçine yarım kaşık salça (Antep Salçası) koyup 3-4 dakika kavurun
- Malzemeye göre sıcak suyu ilave edin.
Dolmanın Pişirilişi - Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdirip,
- Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar (40dk-60dk arası) pişirip,
- 5-10 dakika dinlendirden sonra servis edebiliriz, afiyet olsun.
Servis Önerileri
Özellikle yanındatarhana çorbası harika bir lezzet oluşturacaktır. Püf Noktaları - Daha acı sevenler kıyma karışımına arzu ettikleri miktarda pul biber ya da isot da ekleyebilirler.
- Daha ekşi sevenler ise nar ekşisinin veya limon suyunun miktarını 1 er yemek kaşığı olarak değiştirebilirler.
- Antepte bu dolma bıçak kıymasından yapılmaktadır. Sizin ya da kasabınızın böyle bir mahareti varsa mutlaka bıçak kıymasıyla deneyin.
- İç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendirirseniz yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir hale gelir
Konu AnqeL tarafından (28 Ocak 2012 Saat 21:20 ) değiştirilmiştir.
|
| |