IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 2 Post By AnqeL

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 25 Ocak 2012, 00:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gaziantep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Malzemeler
  • 1 dizi kuru patlıcan (12 Adet)
  • 200 gr orta yağlı kıyma ( yada 1 çay bardağı zeytinyağı)
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı salça (Kesinlikle antep salçası olmalı)
  • 1 tatlı kaşığı Limon tozu (veya limon suyu) veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
  • 1 Çay kaşığı karabiber ve pul biber
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
Dolmanın sosu için:
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı limontuzu yada sumak ekşisi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 lt Kaynar su
Kurulukların Hazırlanması
  • Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.
  • Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. (Tırnağınızı patlıcana batırdığınızda, tırnağınız patlıcana geçmeli) Kaynama işi bittikten sonta patlıcanları soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.
Harcının Yapılışı
  • Pirinçleri iyice yıkayın ve yarım veya bir saat kadar ılık suda bekleterek süzün.
  • Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın (Kesinlikle rendelemeyin!!! Çok ince olarak keskin bir bıçakla doğrayın).
  • Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça (Antep Salçası) ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.
  • Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile doldurun (patlıcanların yarısından daha az iç koyun, yoksa dolmalar patlar) ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.
Sos Yapılışı
  • Bir tavada tereyağını eritin. İçine yarım kaşık salça (Antep Salçası) koyup 3-4 dakika kavurun
  • Malzemeye göre sıcak suyu ilave edin.
Dolmanın Pişirilişi
  • Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdirip,
  • Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar (40dk-60dk arası) pişirip,
  • 5-10 dakika dinlendirden sonra servis edebiliriz, afiyet olsun.
Servis Önerileri

Özellikle yanındatarhana çorbası harika bir lezzet oluşturacaktır.
Püf Noktaları
  • Daha acı sevenler kıyma karışımına arzu ettikleri miktarda pul biber ya da isot da ekleyebilirler.
  • Daha ekşi sevenler ise nar ekşisinin veya limon suyunun miktarını 1 er yemek kaşığı olarak değiştirebilirler.
  • Antepte bu dolma bıçak kıymasından yapılmaktadır. Sizin ya da kasabınızın böyle bir mahareti varsa mutlaka bıçak kıymasıyla deneyin.
  • İç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendirirseniz yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir hale gelir


Konu AnqeL tarafından (28 Ocak 2012 Saat 21:20 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dolması, gaziantep, kuru, patlıcan, tarifi, usulü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Patlıcan Dolması Turşusu efLatun Turşular 0 07 Aralık 2011 20:19
Alman Usulü Patlıcan YapraK Dünya Mutfakları 0 08 Mart 2010 02:37
Ekşili patlıcan dolması YapraK Dolma ve Sarmalar 0 02 Şubat 2010 03:37
Kavurmalı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi YapraK Dolma ve Sarmalar 0 25 Aralık 2009 21:09
Susamlı Patlıcan Dolması YapraK Dolma ve Sarmalar 0 23 Mart 2009 00:09