Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Şubat 2012, 17:22   #1
Çevrimdışı
Liaaa
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mesanenin Anatomisi




Mesane idrarın depolanması ve periyodik olarak boşaltılmasını sağlayan muskuler yapıda bir organdır, innervasyonuna ve farmakolojik ajanların etki lokalizasyonuna bağlı olarak iki bölgeye ayrılarak incelenmektedir. Bu tanımlamaya göre, üreteral orifislerin hizasında geçen bir sınırla mesane kranial ve kaudal olarak ikiye ayrılmakta ve bu alanlar mesane tabanı ve mesane cismi olarak tanımlanmaktadır.

Muskuler yapısı

Mesane duvarı üç adet kas tabakasından oluşmaktadır. Bu kas tabakaları sadece mesane boynunda gerçek anlamda üç tabaka halinde yer almaktadır.

Diğer bir deyimle, mesanenin geriye kalan bölümünde bu kas tabakaları çeşitli düzenlerde uzanımlar göstermekte ve birbiriyle kesin sınırlarla ayırt edilebilmektedirler. Bununla beraber klasik olarak mesane duvarım oluşturan kas tabakalarının içte longitidunal, ortada sirküler ve dışta longitidunal kas tabakalarından oluştuğu bilinmektedir.

İçteki longitidunal kas tabakası mesane mukozasının hemen altında yer almakta olup, mesane duvarında çok yönlü uzanımlar göstermektedir. Sadece mesane boynu seviyesinde gerçek bir longitidunal kas tabakası olarak devam etmektedir.

Orta sirküler kas tabakası mesanenin tamamını kaplamakla birlikte, özellikle posterior duvarında daha belirgin yapıdadır. Bu kas tabakası mesane boynunda sona ermekte ve üretral muskuler yapıya uzanım göstermemektedir. Mesane boynuna yaklaştıkça kalınlaşmakta olan sirküler kas tabakası, mesane boynunda konsentrik bir halka oluşturmaktadır.

Dış tabakayı oluşturan longitidunal kas tabakası özellikle posterior ve anterior yüzeylerde daha belirgin olmakla beraber, lateral duvarlarda daha incedir. Posterior kas gurubu anterior kas grubuna göre daha kuvvetli olup, mesane boynuna doğru posteromedial ve posterolateral olmak üzere iki form oluşturur.

Posteromedial kas grubu derin trigonda apekse doğru uzanım gösterirken. posterolateral grubu oluşturan lifler ise derin trigonun apeksinin etrafını çevreleyerek anteriora uzanır ve proksimal üretranın anterior yüzeyim oluşturur. Bu detrusor kas demetlerine "heiss demetleri" de denmektedir.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet