IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Şubat 2012, 17:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mesanenin Anatomisi




Mesane idrarın depolanması ve periyodik olarak boşaltılmasını sağlayan muskuler yapıda bir organdır, innervasyonuna ve farmakolojik ajanların etki lokalizasyonuna bağlı olarak iki bölgeye ayrılarak incelenmektedir. Bu tanımlamaya göre, üreteral orifislerin hizasında geçen bir sınırla mesane kranial ve kaudal olarak ikiye ayrılmakta ve bu alanlar mesane tabanı ve mesane cismi olarak tanımlanmaktadır.

Muskuler yapısı

Mesane duvarı üç adet kas tabakasından oluşmaktadır. Bu kas tabakaları sadece mesane boynunda gerçek anlamda üç tabaka halinde yer almaktadır.

Diğer bir deyimle, mesanenin geriye kalan bölümünde bu kas tabakaları çeşitli düzenlerde uzanımlar göstermekte ve birbiriyle kesin sınırlarla ayırt edilebilmektedirler. Bununla beraber klasik olarak mesane duvarım oluşturan kas tabakalarının içte longitidunal, ortada sirküler ve dışta longitidunal kas tabakalarından oluştuğu bilinmektedir.

İçteki longitidunal kas tabakası mesane mukozasının hemen altında yer almakta olup, mesane duvarında çok yönlü uzanımlar göstermektedir. Sadece mesane boynu seviyesinde gerçek bir longitidunal kas tabakası olarak devam etmektedir.

Orta sirküler kas tabakası mesanenin tamamını kaplamakla birlikte, özellikle posterior duvarında daha belirgin yapıdadır. Bu kas tabakası mesane boynunda sona ermekte ve üretral muskuler yapıya uzanım göstermemektedir. Mesane boynuna yaklaştıkça kalınlaşmakta olan sirküler kas tabakası, mesane boynunda konsentrik bir halka oluşturmaktadır.

Dış tabakayı oluşturan longitidunal kas tabakası özellikle posterior ve anterior yüzeylerde daha belirgin olmakla beraber, lateral duvarlarda daha incedir. Posterior kas gurubu anterior kas grubuna göre daha kuvvetli olup, mesane boynuna doğru posteromedial ve posterolateral olmak üzere iki form oluşturur.

Posteromedial kas grubu derin trigonda apekse doğru uzanım gösterirken. posterolateral grubu oluşturan lifler ise derin trigonun apeksinin etrafını çevreleyerek anteriora uzanır ve proksimal üretranın anterior yüzeyim oluşturur. Bu detrusor kas demetlerine "heiss demetleri" de denmektedir.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anatomisi, mesanenin, mesanenin tabakaları, mesanenin yapısı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aşkın Anatomisi Perius Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 13 Mayıs 2011 11:28
Balıkların Anatomisi Ein Hayvanlar Alemi 0 09 Aralık 2010 20:18
Kalbin Anatomisi YapraK Ödev ve Tezler 0 30 Nisan 2009 05:23
Bir ayrılığın anatomisi. kont_dracula Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 1 20 Temmuz 2006 17:10