Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Haziran 2012, 22:55   #1
Çevrimdışı
YapraK
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Göl Ekosistemleri




Göl Ekosistemleri

göllerde yaşayan canlılar - göllerin özellikleri - lagünler - karalar üzerindeki su ekosistemleri

Göller,karalar üzerindeki durgun su ekosistemlerini oluşturur. Göllerin çevresinde yer alan sucul bitkiler gerek su kuşları gerekse diğer canlılar için hem barınma hem de beslenme alanları oluşturmaktadır.

Kara ve su ekosistemlerinin iç içe girmesi ve nehirlerin karalardan taşıdığı nitrat, fosfat tuzları vb. birikimler nedeniyle biyolojik üretim ve tür çeşitliliği bakımından çok zengindir. Nehirlerle beslenmeyen yüksek krater göllerinde ise üretim ve çeşitlilik daha azdır.

Göllerde yaşayan balıkların en bilinenleri, sazan, turna, levrektir. Alabalıklar suları berrak, soğuk ve oksijenli, fakat besleyici tuzlar ve planktonlar bakımından fakir derin göllerde yaşar.

Göllerin derinliğine indikçe oksijen miktarı azalır. Suyu koyu kahverengi olan göllerde canlı sayısı azdır. Büyük göllerin kıyıları bol ışık alan besince zengin sığ alanlardır.

Bu alanlarda saz, kamış, gibi bitkiler, nilüfer gibi su yüzünde yüzen bitkiler yer alır. Göllerin derin kısımlarında sucul bitkiler, çeşitli dip canlıları, su kütlesinde ise planktonlar, algler, balıklar, kurbağalar, bazı böcek türleri yaşar. Gölün dışarıyla bağlantısı varsa tatlı, yoksa tuzludur.

Lagünler: Ekolojik bakımdan önemli habitatlardır. Çeşitli balık türleri, kuşlar, memeli hayvanlar ve böcek türleri yaşar. Akarsular denize dökülmeden lagünlerde yavaşlarlar ve sudaki topraklar dibe çöker. Böylece lagünler erozyon kontrolü de yapmış olur. İstanbul’daki Büyük ve Küçük Çekmece gölleri lagünlere örnektir.

Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet