IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Haziran 2012, 22:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Göl Ekosistemleri




Göl Ekosistemleri

göllerde yaşayan canlılar - göllerin özellikleri - lagünler - karalar üzerindeki su ekosistemleri

Göller,karalar üzerindeki durgun su ekosistemlerini oluşturur. Göllerin çevresinde yer alan sucul bitkiler gerek su kuşları gerekse diğer canlılar için hem barınma hem de beslenme alanları oluşturmaktadır.

Kara ve su ekosistemlerinin iç içe girmesi ve nehirlerin karalardan taşıdığı nitrat, fosfat tuzları vb. birikimler nedeniyle biyolojik üretim ve tür çeşitliliği bakımından çok zengindir. Nehirlerle beslenmeyen yüksek krater göllerinde ise üretim ve çeşitlilik daha azdır.

Göllerde yaşayan balıkların en bilinenleri, sazan, turna, levrektir. Alabalıklar suları berrak, soğuk ve oksijenli, fakat besleyici tuzlar ve planktonlar bakımından fakir derin göllerde yaşar.

Göllerin derinliğine indikçe oksijen miktarı azalır. Suyu koyu kahverengi olan göllerde canlı sayısı azdır. Büyük göllerin kıyıları bol ışık alan besince zengin sığ alanlardır.

Bu alanlarda saz, kamış, gibi bitkiler, nilüfer gibi su yüzünde yüzen bitkiler yer alır. Göllerin derin kısımlarında sucul bitkiler, çeşitli dip canlıları, su kütlesinde ise planktonlar, algler, balıklar, kurbağalar, bazı böcek türleri yaşar. Gölün dışarıyla bağlantısı varsa tatlı, yoksa tuzludur.

Lagünler: Ekolojik bakımdan önemli habitatlardır. Çeşitli balık türleri, kuşlar, memeli hayvanlar ve böcek türleri yaşar. Akarsular denize dökülmeden lagünlerde yavaşlarlar ve sudaki topraklar dibe çöker. Böylece lagünler erozyon kontrolü de yapmış olur. İstanbul’daki Büyük ve Küçük Çekmece gölleri lagünlere örnektir.

Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ekosistemleri, göl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık