19 Haziran 2012, 22:56 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Karasal Su Ekosistemleri Karasal Su Ekosistemleri ekosistemler - tatlı su biyomları - akarsular - akarsu ağızlarında rastlanan yüksek biyolojik üretim Akarsular, göller, sulak alanlar ve bataklıklar tatlı su biyomlarını oluşturmaktadır, Karalar üzerinde yer alan tatlı su biyomlarının oluşumunda yağışların önemli bir rolü vardır. 1-AKARSULAR: Akarsular, ekosistemlerin önemli bir parçasını meydana getirir. Akarsuyun yeraltına sızan kısmı akiferleri, yüzeysel akışa geçen kısmı da deniz ve okyanusları besler. Akarsular birçok bitki ve hayvan türü için yaşam alanı oluşturur. Akarsuların akış hızı ve kimyasal özellikleri akarsuyun barındırdığı hayvan türü ve sayısı üzerinde etkili olan faktörlerin başında gelir. Bir akarsuda çağlayanlar varsa biyolojik üretim ve çeşitlilik az olur. 1-Çünkü balıklar ve diğer canlıların çağlayanları aşmaları çok zor bir durumdur. 2-Yatak eğiminin fazla olduğu yerlerde bol miktarda alüvyal malzeme taşınıyorsa akarsu bulanık bir görünüm arz eder. Suyun bulanık olması birçok canlı için olumsuz sonuçlar doğurur. Genellikle akarsuların yukarı çığırında topografya daha engebeli, eğim fazla olduğu için akış hızlıdır. Burada genellikle bazı böcek türleri ile alabalıklar yaşar. Örneğin kaynağa yakın kısımlar ile çağlayan bölgelerinde su hem oldukça soğuk, hem de oksijen ve besin bakımından zengindir. Dolayısıyla bu bölgeler alabalık için uygun ortam oluşturur. Çünkü alabalıklar akarsuların soğuk ve bol oksijenli bölgelerini severler. Ayrıca alabalıklar gibi akıntıya karşı yüzebilen diğer balıklar ile su ve kara yosunları ve süngerler de bu alanda uygun ortam bulur. Orta çığırda eğim biraz azalır ve vadi genişlemeye başlar ve hem soğukluk hem de akıntı azalır. Bu kesimde balık türleri artar. Buralarda yüzen düğün çiçeği, ipsi solucanlar, yumuşakçalar, bazı balıklar yaşar. Eğimin azaldığı ve akışın yavaşladığı aşağı çığırda planktonlar artar. Organik madde birikimi akıntılı bölgelere göre daha fazla olan bu bölgelerde sazan, turna levrek gibi balıklarla su salyangozları ve su örümcekleri gibi canlı türlerine rastlanır. Akarsu denize ulaşıyorsa ağız kesimlerinde tatlı su ve tuzlu su birbirine karışır. Buralar bitki ve hayvan türleri bakımından zengin alanlardır. Akarsuların taşıdığı elementler ve besin maddeleri buralardaki biyolojik çeşitliliği artırır. Akarsu ağızları mikroorganizmalardan kuşlara kadar birçok canlının barındığı yerlerdir. Tüm denizlerin balık üretiminin % 90'ı kıyı sularından, özellikle de akarsu ağızlarından sağlanmaktadır. Akarsu ağızlarında rastlanan yüksek biyolojik üretimin nedenleri: 1- Akarsuların taşıdığı besleyici tuzların, bitkilerin üretimini hızlandırmasıdır. 2-Tatlı su ve tuzlu su hareketleriyle ilgilidir. Tatlı su yoğunluk açısından hafif olduğu için üstte kalır. Ancak açık denize doğru yayılan tatlı su giderek tuzlu suyla karışır ve yüzeye yakın bir miktar tuzlu suyu da birlikte sürükler. Kıyıdan uzaklaşan bu tuzlu suyun yerini dipten gelen su alır. Dipten gelen bu sular nitrat ve fosfat gibi besleyici tuz miktarı yüksek dip sularının ışık alan su bölgesine çıkmasını sağlar. Böylece akarsuların taşıdığı besleyici tuzlara ek olarak, derin deniz kökenli besleyici tuzların da, fotosentez yapılan bölgeye çıkmasıyla, birincil üretim çok artar. İşte bu nedenle, akarsu ağızlarında, canlıların yaşaması için, son derece elverişli, bir ortam oluşur ve deniz canlılarının en fazla yoğunlaştığı alanlardır. Alıntı. | |
|
Etiketler |
ekosistemleri, karasal, su |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Göl Ekosistemleri | YapraK | Genel Coğrafya | 0 | 19 Haziran 2012 22:55 |