Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15 Mayıs 2019, 16:27   #1
Çevrimdışı
BLueMooN
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bazı Domatesler Neden Daha Lezzetli?




Bilim İnsanları, Bazı Domateslerin Neden Daha Lezzetli Olduğunu Keşfetti.

Yerli domateslerin neden daha lezzetli olduğunu araştıran bilim insanları ilginç sonuçlara ulaştılar. Yapılan araştırmalarda, ticari amaçla üretilen domateslerde 5000 genin olmadığı belirlendi. Bunun nedeninin ise ticari amaçlı üretilen domateslerde birinci hedefin uzun raf ömrü olduğu açıklandı.

Market alışverişine çıktığımız zaman, raflarda duran domatesleri hepimiz fark etmişizdir. Birisinin şekli çok düzgündür, diğeri ise daha bozuk bir şekle sahiptir. Ancak tek fark elbette şekilleri değildir. Her ne kadar görünüşleri güzel olmasa da, kimi zaman yerli kimi zaman da tarla domatesi diye adlandırılan bu domateslerin tadı da kokusu da bir başkadır. Zaten bu iki çeşit domatesin fiyatı da genelde farklı olur. Bilim insanları, bunun sebebini anlamak için bir çalışma yaptılar. Yapılan çalışmalarda, tarla domatesinin neden daha iyi tada sahip oldukları ortaya çıktı.

Amerika'da yapılan çalışmalarda, 725 farklı domatesin genomları incelendi. Domatese tadını ve kokusunu veren, tazeliğini koruyan, akıllara gelebilecek ne kadar detay varsa hepsinin incelemesi yapıldı. Yapılan bu çalışmaların sonucunda, sera domateslerinin üretiminde, tad ve kaliteden çok uzun raf ömrüne önem verildiği ortaya çıktı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yapılan araştırmada, yerli domateslerde bulunan ve özellikle domatese lezzet veren 5000 genin, sera domateslerinde olmadığı belirlendi. Bu genlerden bir tanesi ise diğerlerine göre çok daha önemliydi. TomLoxC olarak adlandırılan bu gen, hem domatese lezzet veriyordu hem de domatese rengini veren pigmentlerle etkileşime giriyordu ve bu sayede de domatesler daha doğal bir renge sahip oluyordu.

Bu gen, yerli domateslerin yüzde 90'ından fazlasında bulunurken, ticari olarak yetiştirilen sera domateslerinde bulunmuyordu. Sürekli zirai ilaçlara maruz kalan sera domatesleri, yıllar içerisinde bu genlerini kaybetmişlerdi. Elbette bu genin olmaması, ticari domates yetiştiricileri için bir anlam ifade etmiyordu. Bunun sebebi ise verilen ilaçlarla, domatese hem göz alıcı bir kırmızılık veriyordu hem görünüşleri çok daha düzgün oluyordu hem de dayanıklılıkları artıyordu.

Yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan botanikçi Zhangjun Fei, sera domateslerinde birincil önceliğin dayanıklılık olduğunu belirterek, bu durumun zaman içerisinde domateslerin genlerinde değişmelere yol açtığını, bazı genlerin kısman bazılarının ise tamamen kaybolduğunu söyledi.




Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet