Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15 Ocak 2022, 12:09   #1
Çevrimdışı
PySSyCaT
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ülkemizin Geleneksel Lezzeti Tarhana






Tarhana Nedir?
Tarhana domates, buğday unu, yoğurt, kırmızı ve yeşil biber, soğan, tuz ve baharatlarla yoğrulan hamurun fermente edilmesi sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen yöresel bir gıdadır.
Tarhana Orta Asya’dan göçen Türkler ve Moğollar tarafından Anadolu’ya gelmiş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde Irak, İran ve yakın komşuları dahil doğu ülkelerine ve Rumeli üzerinden Yunanistan, Macaristan ve Finlandiya gibi batı ülkelerine yayılmıştır.
Ülkemizde yaklaşık 50 çeşit tarhana olduğu bilinmektedir. Bu çeşitlilik yöresel olarak kullanılan hammaddedeki değişiklikler ve sunum şeklinden kaynaklanmaktadır. En bilinen tarhana çeşitleri; ege, göce, bolu kızılcık ve uşak tarhanasıdır.


Tarhana Nasıl Saklanmalıdır?
Tarhana evlerde serin, ışık almayan, rutubetsiz ortamlarda bez torbalarda ve/veya kavanozlarda saklanabilinir. Uygun saklanması durumunda 6 ay ile 2 yıl arasında renk, koku, mikrobiyolojik özelliklerinde değişme olmaz. Tarhananın uzun süreli saklanması için kurutma işleminin iyi yapılması, hijyenik koşullarda üretilmesi ve saklanma koşullarının uygun olması gereklidir.


Vitamin Deposu Tarhana Çorbası
Tarhana içerdiği besin değerleri sebebiyle tam bir vitamin deposudur. Tarhanada A, B, B1, B2, B6, C, D, E, K, N vitaminleri ile çok sayıda aminoasit bulundurmaktadır. Tarhana ana bileşeni olan un ve yoğurdun esansiyel aminoasitler bakımından birlerini tamamlamaları sayesinde daha yüksek kaliteli protein kaynağı olmaktadır. Ayrıca tarhana kalsiyum, demir ve çinko bakımından da oldukça zengindir.

1 porsiyon tarhana çorbası yaklaşık 250 gr’dır. 1 porsiyon tarhana çorbasının besin değerleri aşağıdaki gibidir.




Tarhana bebekler, çocuklar ve protein gereksinimi yüksek kişiler için oldukça yararlıdır.
Bebeklerinize 6.aydan itibaren ek gıdaya geçişinizde içerebileceğiniz hem çok faydalı hem de çok pratik ‘bebekler için tarhana çorbası’ tarifimize ulaşabilirsiniz.

Ayrıca tarhana fermente bir gıda olduğundan yoğurt içerisinde bulunan laktozun da laktik aside dönüşmesi ve süte göre çok daha düşük düzeyde laktoz içermesi nedeniyle laktoz intoleranslı hastalar tarafından da tüketilebilinir.





TappTaze..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet bizimmekan reklamver