Konu: Çanakkale
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Mart 2006, 19:22   #1
PuSAt
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çanakkale




Güneşlerin Gömüldüğü Topraklar

Çanakkale Şehitleri bu yıl doksan yaşında.
Yıl 1915… Öyle güzeldi ki gittikleri yerler bir daha dönmediler…Bir gül bahçesine girer gibi kara toprağa girenlerin, vatan sevgisinin anıtlaşan kahramanlarının yorgan olup örttüğü topraklarda, dur diyebilen iradenin destanlaşan öyküsü, sahibini arayan mektuplar gibi duruyor.
Bu vatan için ölenleri 90. yılda hatırlamak bizim vefa borcumuz. İnsanların şehitliğe, toprakların vatanlığa yükseldiği yerler, Gelibolu artık bir gül bahçesi…
Yurdumuzun değerini, özgürlüğümüzün bedelini anlatan milli onurun anıtlaşan tabyaları, bir hilal uğruna ikiyüzelli bin güneşin battığı yer. Güneşlerin gömüldüğü topraklara sarılmak onları kucaklamak zamanıdır.
Kurtuluş Savaşı’nın önsözünü, Çanakkale’yi okuyalım. Hasta adamın içindeki devi uyandırdığı yer, size de büyüklüğünüzü anlatacak. Bir şehitlik önünde durup gözlerinizi kapatarak; Osmanlı’nın, kuğunun son ötüşü muhteşemliğindeki final sahnesini, Çanakkale mahşerinin kahramanlık tablolarını seyre dalın. Yeryüzünün bu eşsiz savunma destanı yanı başınızda yaşandı. Tarihin gözlerine bakın orada. Kendinizi göreceksiniz.
Kendi payımıza düşecek dersi almanın zamanı artık geldi sanırız. Onlar boşuna ölmediler. Bize bir vatan ve eşsiz bir destan bıraktılar. 90. yılında bu destanı yeniden okuyalım. Onların soluduğu havayı paylaşalım. Milletçe Çanakkale ruhunda buluşalım. Onları tarih kitaplarında unutmayalım.
Hayatlarının ilk baharında düşman dalgalarına sıradağ oldular. Dağ dağ duruyorlar Gelibolu’da.
Kararan ufuklarına milletin, güneş olup doğdular, ışık ışık duruyorlar Gelibolu’da.
Vatan sevgisinin doruklarına tırmanmak için Çanakkale’yi yaşayın. Verilecek bir gülünüz varsa, şehitlerimiz toprak ananın kucağında, sizin için duruyorlar Gelibolu’da!
Doksan yıldır unutulmuş, boynu bükük bırakılmış, muzaffer orduların şehitlikleri, dünyanın diğer ucundan gelen Anzakların mezarları kadar göğüslerimizi kabartmıyordu. Ancak bu sene farklı bir hava var. Adeta bir Çanakkale romantizmi doğmuş durumda. Anadolu Gelibolu’yu bir ziyaretgâha çeviriyor.
Çanakkale Şehitleri, AB’ye girmeye çabaladığımız şu kritik tarih safhasında, muhtaç olduğumuz milli şuurumuz için imdadımıza yetişiyor. Milletimizi şehitlerimiz eğitiyor. Şehitlerimiz vatanı beklemeye devam ediyor. Biz de bu sayımızda ağırlıklı olarak Çanakkale Savaşlarına yer ayırdık. Çanakkale Savaşları’ndan aktardığımız hikayelerde Çanakkale Şehitleri Tanıtma ve Araştırma Derneği’nin çalışmalarından yararlandık.
Menmet Akif’in, harp edebiyatının emsalsiz örneği Çanakkale Şehitlerine şiirini hafızalarımıza kazıma, şuurunu sindirme zamanıdır. Öyle ki, halen o şiir aşılamamıştır. Belki de yazılışındaki ihlası, samimiyeti hatırlamak gerekir. Arabistandan dönecekken Akif, zafer haberini alır. Trene biner ve gelirken yazar. 1915’te yazılan şiir toplantılarda binlerce kez okunur. Ama yayınlanmaz. Akif Bey, ancak 1924 yılında yayınlar bu meşhur şiirini. Zira 1915-1924 tarihleri arasında Çanakkale’ye dair yazan herkese devlet telif hakkı ödemektedir. O dönemin hummalı Çanakkale şairlerinden birisi de, şiirini bu sayıda yayınladığımız Nazım’dır. 1924 yılında bu uygulama kaldırılır. Çanakkale diye coşan kalemler birden susar. Ve Akif o zaman devreye girer. Sebilürreşad’da birinci sayfadan bu muhteşem şiir ilk kez yayınlar.
İşte, Akif’in yoldaşları, Anadolu Çınarları 90. Yıl Çanakkale Zaferi Kutlamalarına karınca kararınca bir katkıda bulundu. 90. Yıl Çanakkale Marşı’nın sözleri Yazı İşleri Müdürümüz tarafından yazıldı. Ayrıca İstiklal Şairimiz Mehmet Akif’in şahika eseri “Çanakkale Şehitlerine” şiirinin klip haline getirilmesinde de önemli katkısı oldu. Marş ve klip 18 Mart törenleri için tüm okullara ulaştırıldı. Bir örneğini de okuyucularımıza hediye ediyoruz. Ayrıca cd içerisinde, yine dergimizin grafikeri Ramazan Türkmen tarafından tasarımı yapılan, koordinatörlüğünü Osman Arslan’ın yaptığı ve bir bilim adamları grubu tarafından hazırlanan bir güldesteye dönüşen “Çanakkale Savaşları Albümü”nden örnekler de sunuluyor. Bu kültürel değeri yüksek hediyemizin tarih içerisinde layık olduğu değerlendirmeye kavuşacağı inancındayız

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat