Cevap: Misafir ağırlama ve sofra kurma adabı..
Parti hazırlığı
Partiden üç hafta önce:
Parti için mekan SEÇİN
Partinin konusunu belirleyin
Misafir listesini hazırlayın
Davetiyeleri gönderin
Partinin tarihi:
Saati:
Yeri:
Dekorasyonu planlayın ve seçin
Malzeme toplamaya başlayın
Yardımcı olacak kişileri bulun
Mönü ve kasap listelerini hazırlayın
Catering servisini seçin ve kiralayın
Partiden birkaç gün önce:
Cevap vermemiş misafirleri arayın
Gıda malzemelerini alın
Önceden hazırlanabilecek yemekleri yapın ve mümkünse dondurun
Partide giyeceğiniz kıyafeti seçin
Partiden bir gün önce:
Parti mekanını temizleyin ve hazırlayın
Dondurulmuş gıdaları çözdürün
Servis için gerekli olan malzemeleri hazırlayın
Servisle ilgili son dakika düzenlemelerini koordine edin (catering, servis elemanları)
Parti günü:
Parti mekanını süsleyin
Yemekleri hazırlayın ve düzenleyin
Servis ve temizliği yardımcılarla düzenleyin
Partiyi gözünüzün önüne getirin
Kıyafetinizi giyin
İlk misafirlerin gelmesini bekleyin
KİRAZ DOMATESLER
Salata ile servis edilmediği zaman kiraz domatesleri elinizle yiyebilirsiniz. Ağzınıza sığabilecek küçük olanları seçmeye çalışın. Kesinlikle ısırmayın çünkü fışkırabilir. Bu nedenle dudaklarınızı sıkı tutun. Eğer tabağınızda sadece büyük domatesler varsa ön dişinizle yumuşak bir şekilde kabuğunu sıyırın, yarısını ısırın ve dikkatlice tamamını bitirin.
MISIR
Mısır genellikle sade olarak servis edilir. Bütün olarak servis edilen mısırın yarısını kırarak kolayca yiyebilirsiniz. Önemli olan fazla yağ ile ya da başka bir çeşniye bulamadan yemektir. Nasıl yenileceğine kendiniz karar verebilirsiniz; her iki yöntem de işe yarayacaktır. Yağ sürerken, tuzlarken, yerken az sayıda mısır sırasına konsantre olun. Böylece ellerinizin kirlenmesini önlemiş olursunuz.
PATATESLER
Patates cipsleri ya da ince uzun patatesler genellikle elle yenilir. Ancak ince uzun patatesler sıvı sos ile servis edilirse çatalınızı kullanmalısınız. Küçük kızarmış patatesler ise elle yenilebilir ancak çatalın kullanılması daha iyi olur. Eğer kızarmış patatesler uzun ise çatalınızla kesin ve küçük lokmalar halinde yiyin. Küçük patates parçalarını tabağınızın bir kenarına koyulan ketçaba çatalınızla ya da elinizle batırarak yiyebilirsiniz.
Fırında pişen patatesler ise yarılmış olarak servis edilir. Eğer bu şekilde servis edilmemiş ise bıçakla patatesi boydan boya keserek geniş bir yarık açın. Bu yarığın içine azar azar yağ ya da ekşi sos ile sarımsak, tuz ve kırmızı biber ekleyin. Patatesin kabuğunu da yiyebilirsiniz.
SALATALAR
Salata genellikle çatal ile yenir. Ancak büyük parçaların çataldan düşmesini önlemek için kesmelisiniz. Geleneksel olarak siyah çelik bıçak, salatalar ve meyveler için kullanılır. Ancak paslanmaz çelik bu kuralı bozdu. Bir adet marul gövdesi daima bıçak ve çatal ile yenilmelidir. Eğer salata tabağınız yoksa salatayı yemek tabağınızın yanında bulunan yağ tabağınıza alın. Salatayı çatalınıza batırırken bir parça ekmek kullanabilirsiniz. |