IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 10 Mayıs 2009, 23:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Misafir ağırlama ve sofra kurma adabı..




Resmi ve gayri resmi sofra nasıl kurulur ?



Resmi masa nasıl kurulur ?

Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz zaman en dışta bulunan çatal-bıçaktan başlayacağınızı daima hatırlayın. Yemek yemek için çatalı sağ elinize alabilirsiniz.


Gayri resmi sofra kurma şekli

Resmi sofra kurma şekline göre daha sadedir. Tabağın yanında bulunan çatal ve bıçak ana yemek içindir. Çorba kaşığı bıçağın sağ tarafına koyulur. Tabağın üst kısmına tatlı çatal ve bıçak koyulur. Servis edilecek diğer yemekler için ayrıca çatal-bıçak getirilir.

Masanızı menü ve yer kartlarıyla süsleyebilirsiniz.

Misafirlerinizi davet hakkında ne kadar bilgi verirseniz kendilerini o kadar rahat hissederler.

Menü kartları

Misafirleri yemek hakkında bilgilendirmek için masada herkesin görebileceği bir yere koymanız yeterli.

Yer kartları

Ortak sohbet noktaları olan kişileri biraraya oturtabilirsiniz. Ancak hitabeti güçlü olan kişileri farklı masalara oturtmaya özen göstermeniz daha uygun olacaktır.

Menü ve yer kartlarının uygun ebatlarda olmasına ve okunaklı yazılmasına özen gösterin.

İyi bir evsahibi ve misafir olmak için


İyi ev sahibi nasıl olunur?

Masaya oturulduğu zaman hiç kimse bardağının doldurulmasını istememelidir. Boşalan bardakları evsahibi takip etmelidir.

Mumlarla karanlık ortam yaratmaktan ya da masaya koyacağınız büyük süs çiçekleriyle misafirlerin görüşlerini engellemekten kaçının. Ayrıca masaya kokulu mumlar koymaktan da kaçının; çünkü mumlar iştah kaçırıcı etki yaratabilir.

Servis edilen yemekleri her tabağın farklı yerlerine koymaya özen gösterin. Eğer tüm yemekler bir tabağa sığmıyorsa herkese ek küçük bir tabak koymayı ihmal etmeyin.

Tatlı servisi yapılmadan önce masada önceki yemeğe ait hiçbirşey kalmamalı; şarap bardakları, biberlik ve tuzlukla birlikte çeşni tabaklarının da kaldırılması gerekir.

İyi bir misafir nasıl olur?


Eğer özel bir diyet yapıyorsanız bunu evsahibine önceden bildirmelisiniz. Böylece tabağınızda yenmemiş yemek bırakmazsınız.

Oturur oturmaz peçetenizi kucağınıza serin. Masadan kalkmanız gerekirse peçeteyi yemek tabağının sol tarafına bırakın. Asla sandalye üzerine koymayın.

Eğer yemek servisini kendiniz yapacaksanız asla tabağınızı çok doldurmayın. Yemek ile ilgili yapacağınız iltifatlarda aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

Şarap bardağını sapından tutun, kenarından değil. Ayrıca bardak üzerinde parmak ya da dudak izi bırakmamaya özen gösterin. Eğer bardak üzerinde leke görürseniz kibarca peçetenizle temizleyin.

Yemek bittikten sonra tabağınızı kenara itmeyin; evsahibinin tabağınızı almasını bekleyin.

Masada otururken dikkatiniz evsahibi ve diğer misafirler üzerinde olsun. İki ayağınız da yere bassın; asla ayaklarınızı çapraz yapmayın. Ve asla çatal-bıçakla oynamayın.

Ek bilgi

Tek sayıda misafir davet edin. Böylece misafirlerin çift çift gruplaşmasını önleyerek herkesin sohbete katılmasını sağlarsınız.

PORSELEN TABAK TAKIMI
Porselen yemek takımınızı özel günler için saklamanıza gerek yok. Günlük bir bakım sayesinde bir ömür boyu yemek takımınızın keyfini çıkarabilirsiniz. Size yardımcı olabilecek bazı öneriler:

Güçlü deterjanlar, sert tozlar ve çelik süngerler asla porselen yemek takımının temizliğinde kullanılmamalı. Elde bulaşık yıkayacağınız zaman lavabonun içine havlu ya da kauçuk bir bez serin.

Porselen takımınızı bulaşık makinesinde yıkamak istiyorsanız yumuşak sıvı ya da toz deterjan kullanmanızı öneririz. Tabakları makineye yerleştirirken birbirlerine değmemesine dikkat edilmeli. Hafif bir yıkama programı sonrası tabakları çıkarmak için soğumasını bekleyin.

Porselen tabakları üstüste dizeceğiniz zaman aralarına koruyucu peçete koymalısınız. Böylece tabakların birbirini çizmesini engellemiş olursunuz.

Porselen fincanları ayrı ayrı asın ya da iki iki koyun.


KRİSTAL BARDAK TAKIMI

Kristallerinizi daima elinizde yumuşak sıvı bulaşık deterjanıyla yıkayın. Yıkama sırasında kristallerin çizilmemesi için yüzüklerinizi çıkarın.

Kristal bardaklarınızı asla ters koymayın. Çünkü bardakların ağız kısımları en ince ve hassas kısımlarıdır; kolayca çatlayabilir.

Kristallerinizi dolaba yerleştirirken parçaların arasında mesafe bırakın. Çünkü kristal yüksek sıcaklıkta genleşir ve diğer parçaya değmesi sonucunda kırılma riski artabilir.

GÜMÜŞ TAKIMLAR

Eğer gerektiği gibi kullanılarak eskitilirse zaman içinde güzelleşir. Yüzeyinde oluşan küçük çizikler gümüş parçalarınıza parlaklık katacaktır. Sık sık kullanacağınız gümüşleriniz değerlenecektir. Gümüş yemek ve servis takımlarınız için birkaç öneri:

Gümüşleri kullandıktan hemen sonra yıkayın. Yumurta, mayonez ve sirke bir saat içinde yıkanmazsa leke bırakabilir.

Gümüşlerinize elde, yumuşak sıvı deterjanla sıcak suda yıkamalısınız. Su lekesi olmaması için yıkama sonrası hemen kurulayın.

Gerçek gümüşleri ve gümüş tepsinizi her ne kadar önerilmese de bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Gümüşlerinizi yemek takımlarının uzağına yerleştirin ve kurutma programı başlamadan hemen önce çıkarın.

Sürekli kullanılmayan gümüşler kararmalarını önleyecek yün kılıf içinde dolapta saklanmalı.

PASLANMAZ ÇELİK TAKIMLAR

Yüksek kalitesi ve kolay bakımı sayesinde paslanmaz çelik takımlarınızı yıllarca kullanabilirsiniz. Yine da birkaç püf nokta:

Her kullanım sonrası çelik takımlarınızı hemen yıkayın. Leke olmaması için uzun süre su içinde bekletmeyin.

Bulaşık makinesinde yıkama yapabilirsiniz. Leke olmaması için yumuşak deterjan kullanmalısınız. Elinizde yıkayacaksanız sıcak ve köpüklü su kullanın. Durulama yaptıktan hemen sonra yumuşak bir bezle kurulayın.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 10 Mayıs 2009, 23:15   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Misafir ağırlama ve sofra kurma adabı..




Parti hazırlığı


Partiden üç hafta önce:

Parti için mekan SEÇİN

Partinin konusunu belirleyin

Misafir listesini hazırlayın

Davetiyeleri gönderin

Partinin tarihi:

Saati:

Yeri:

Dekorasyonu planlayın ve seçin

Malzeme toplamaya başlayın

Yardımcı olacak kişileri bulun

Mönü ve kasap listelerini hazırlayın

Catering servisini seçin ve kiralayın



Partiden birkaç gün önce:

Cevap vermemiş misafirleri arayın

Gıda malzemelerini alın

Önceden hazırlanabilecek yemekleri yapın ve mümkünse dondurun

Partide giyeceğiniz kıyafeti seçin

Partiden bir gün önce:

Parti mekanını temizleyin ve hazırlayın

Dondurulmuş gıdaları çözdürün

Servis için gerekli olan malzemeleri hazırlayın

Servisle ilgili son dakika düzenlemelerini koordine edin (catering, servis elemanları)

Parti günü:

Parti mekanını süsleyin

Yemekleri hazırlayın ve düzenleyin

Servis ve temizliği yardımcılarla düzenleyin

Partiyi gözünüzün önüne getirin

Kıyafetinizi giyin

İlk misafirlerin gelmesini bekleyin

KİRAZ DOMATESLER

Salata ile servis edilmediği zaman kiraz domatesleri elinizle yiyebilirsiniz. Ağzınıza sığabilecek küçük olanları seçmeye çalışın. Kesinlikle ısırmayın çünkü fışkırabilir. Bu nedenle dudaklarınızı sıkı tutun. Eğer tabağınızda sadece büyük domatesler varsa ön dişinizle yumuşak bir şekilde kabuğunu sıyırın, yarısını ısırın ve dikkatlice tamamını bitirin.

MISIR

Mısır genellikle sade olarak servis edilir. Bütün olarak servis edilen mısırın yarısını kırarak kolayca yiyebilirsiniz. Önemli olan fazla yağ ile ya da başka bir çeşniye bulamadan yemektir. Nasıl yenileceğine kendiniz karar verebilirsiniz; her iki yöntem de işe yarayacaktır. Yağ sürerken, tuzlarken, yerken az sayıda mısır sırasına konsantre olun. Böylece ellerinizin kirlenmesini önlemiş olursunuz.

PATATESLER

Patates cipsleri ya da ince uzun patatesler genellikle elle yenilir. Ancak ince uzun patatesler sıvı sos ile servis edilirse çatalınızı kullanmalısınız. Küçük kızarmış patatesler ise elle yenilebilir ancak çatalın kullanılması daha iyi olur. Eğer kızarmış patatesler uzun ise çatalınızla kesin ve küçük lokmalar halinde yiyin. Küçük patates parçalarını tabağınızın bir kenarına koyulan ketçaba çatalınızla ya da elinizle batırarak yiyebilirsiniz.

Fırında pişen patatesler ise yarılmış olarak servis edilir. Eğer bu şekilde servis edilmemiş ise bıçakla patatesi boydan boya keserek geniş bir yarık açın. Bu yarığın içine azar azar yağ ya da ekşi sos ile sarımsak, tuz ve kırmızı biber ekleyin. Patatesin kabuğunu da yiyebilirsiniz.

SALATALAR

Salata genellikle çatal ile yenir. Ancak büyük parçaların çataldan düşmesini önlemek için kesmelisiniz. Geleneksel olarak siyah çelik bıçak, salatalar ve meyveler için kullanılır. Ancak paslanmaz çelik bu kuralı bozdu. Bir adet marul gövdesi daima bıçak ve çatal ile yenilmelidir. Eğer salata tabağınız yoksa salatayı yemek tabağınızın yanında bulunan yağ tabağınıza alın. Salatayı çatalınıza batırırken bir parça ekmek kullanabilirsiniz.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 29 Eylül 2009, 05:04   #3
Çevrimdışı
Raw
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Misafir ağırlama ve sofra kurma adabı..




huh ;d

__________________
ĻêģäĻ Düšűņ īĻĹęğàĻ Yàşà! ~
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
adabi, adabı, agirlama, kurma, misafir, sofra


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Resmi ve Gayri Resmi Sofra Nasıl Kurulur ? - Misafir Ağırlama ve Sofra Kurma Adabı. Sevda Yemek Tarifleri 0 13 Ağustos 2012 21:34
Edep Adap Ve Sofra Adabı Liaaa Genel İslami Konular 0 08 Haziran 2012 13:23
Çocuklara Sofra Adabı Kazandırabilmek N999 Aile Evlilik ve Çocuklar 0 05 Mart 2012 11:55
Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? Sofra Örnekleri-Romantik Masa Nasıl Hazırlanır… Ay Yemek Tarifleri 0 18 Eylül 2010 21:47