IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Aralık 2009, 06:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamilelikte Omega 3 Yağ Asitleri




Bebeğin beyin ve göz gelişimine de katkısı var, loğusalık depresyonuna da…

Vücut tarafından üretilemediği için dışarıdan besin maddesi olarak alınması gereken, sinir sistemi hücre işleyişi için son derece önemli olan Omega 3 yağ asitleri son yıllarda tıp çevrelerinde daha çok ilgi görmeye başladı. Bu maddenin her geçen gün farklı bir olumlu etkisinin ortaya çıktığını belirten Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe hamilelikte alınan omega 3 yağ asitlerinin bebek ve anne üzerindeki faydalarını anlattı.

Omega 3 tabletlerini hamilelikte kullanmalı mı?
Omega 3 ihtiyacını doğal besinlerle karşılayamayanlar için üretilmiş balık yağı tabletlerinin balık yağının gövdesinden üretilmiş olanları (fish body oil) ve balığın karaciğerinden üretilmiş olanları (cod liver oil) olmak üzere iki türü bulunuyor.
Özellikle gebeliğin ilk aylarında balık karaciğerinden üretilenlerin tercih edilmesi uygun değildir, çünkü balık karaciğeri bir A vitamini deposu olduğundan bu tabletler zengin Omega 3 yağ asidi içermeleri yanında bolca A vitamini de bulundurur ve A vitamininin fazlası rahim içinde ilk 3 aylık gelişme döneminde olan bebeğe toksik etkilerde bulunabilmektedir.

Demir, folik asit ve kalsiyumun hamilelik ve emzirme döneminde alınmasının önemi vurgulanmakta… Şimdi bu listeye omega 3 yağ asitleri de eklenmiştir.

Yararları saymakla bitmiyor
Hamilelik döneminde önerildiği miktarda alınan Omega 3 yağ asitlerinin rahim içinde gelişmekte olan bebeğin beyin ve göz gelişimine önemli katkılarda bulunduğu uzun zamandan beri bilnmektedir. Bunun yanında yeni çalışmalar bu maddenin daha da farklı özelliklerini ortaya çıkarmıştır:
Hamilelik döneminde Omega 3 yağ asitlerini en yüksek seviyede tüketen anne adaylarıyla en düşük seviyede tüketen anne adaylarının hamilelik dönemi, lohusalık ve emzirme dönemleriyle bebeklerinin gelişimlerini inceleyen çalışmalarda bu maddeyi yüksek seviyede tüketen anne adaylarında;

• Erken doğum riskinin azaldığı,
• Preeklampsinin (preeklampsi halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinir ve tansiyon yükselmesi ve idrarda albumin görülmesi şeklinde seyreder) daha az görüldüğü,
• Annede doğum sonrası depresyon ve hafıza bozukluğu oranının daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.
• Yine bu çalışmalar hamilelik döneminde omega 3 maddesini bolca tüketen annelerin bebeklerinin yenidoğan ve bebeklik döneminde daha az uyku sorunu yaşadığını, ileriki dönemlerde çocukluk çağı allerjilerinin daha az görüldüğünü, hiperaktivite gibi dikkat eksikliği sorunlarının daha az yaşandığını göstermektedir.
• Hatta son bir çalışma hamilelik döneminde yüksek seviyede Omega 3 yağ asiti tüketen anne adaylarının kız çocuklarında ileri de meme kanseri görülme riskinin azaldığını bile göstermektedir.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, önerilenden fazla ve çok yüksek dozlarda Omega 3 alımının kanama zamanını uzattığını (aslında bu etki kalp krizi ve damar tıkanıklığına karşı Omega 3’lerin koruyucu etkisinin temel nedenidir) ve bunun da doğum esnasında kanama olasılığını arttırdığını ortaya çıkarmıştır.

Omega 3 kaynakları nelerdir?
Omega 3 yağ asitleri en çok balık eti, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve cevizde bulunur.

Haftalık tüketim ne olmalıdır?
Haftada iki kez balık yemek ve yine günde iki adet ceviz ve haftada iki porsiyon ıspanak, semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerden tüketmek ihtiyacı karşılamak için yeterlidir.

Omega 3 yağ asitlerini balıklardan temin ederken nelere dikkat edilmelidir?
Omega 3 yağ asitleri için en iyi kaynak balık eti olmasına karşın özellikle büyük balıklar çevre kirliliğinin bir sonucu olarak vücutlarında civa barındırdıklarından taze ton balığı, kılıç balığı, köpek balığı, uskumru gibi büyük gövdeli balıkların tüketilmesinden, civanın rahim içinde gelişmekte olan bebeğin yeni gelişmekte olan sinir sistemine muhtemel olumsuz etkileri nedeniyle kaçınılmalıdır. Bunun yerine istavrit, sardunya, çinekop, levrek, çupra gibi ülkemizde bolca bulunan küçük, orta boy balık türlerini tercih etmek yerinde olur.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
3, asitleri, hamilelikte, omega, yad, yag


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kedi Hastalıkları - Esansiyel Yağ Asitleri Eksikliği Hastalığı Lilith Hayvan Hastalıkları 0 31 Ağustos 2014 21:52
Yağ Asitleri Amelia Biyoloji 0 17 Haziran 2014 13:37
Omega 3 Yağ Asitleri ve Faydaları Dilara Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 14 Mart 2009 13:21