IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Aralık 2009, 06:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Doğum Sonrası Kanamalar




Doğum sonrası kanamalar annelerin ve doktorların yakından takip ettikleri konuların başında geliyor. Özellikle normal adet döngüsüne ne zaman geçileceği merak edilen konuların başında geliyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk loğusalık döneminden sonra adet döngüsünün eski haline geleceğini söylüyor ve konuyla ilgili merak ettikleriniz cevaplıyor.

Normal adet döngüsü nasıl işler? Adet görmenin kadın fizyolojisi için önemi nedir?
Adet döngüsü; son adet tarihinin ilk gününden, bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zamanı ve bu zaman içinde kadın vücudunda gerçekleşen olayları ifade eder. Bir adet döngüsü kadında genellikle 28 gün sürmekle birlikte 21 ile 35 gün arası normalin alt ve üst sınırlarıdır.

Adet döngüsü esnasında beyinde, yumurtalıklarda ve rahim iç tabakasında farklı olaylar meydana gelir. Beyinden salgılanan hormonların yumurtalıklardan birini uyarmasıyla süreç başlar. Uyarılan yumurtalıktan döllenmeye hazır bir yumurta hücresinin serbestleşmesi sağlanır. Bu esnada rahim iç tabakası da kendini muhtemel bir gebeliğe hazırlar. Döllenme gerçekleşmediğinde serbestleşen yumurta hücresinin ömrü biter ve gebelik için hazırlanmış rahim iç tabakasının adet kanamasıyla dışarı atılmasını takiben yeni bir adet döngüsü başlar. Adet kanamasının amacı her adet döngüsünde oluşabilecek muhtemel bir gebeliğin yerleşebilmesi ve uygun şartlarda gelişebilmesi için rahim iç tabakasının hazırlanması olarak değerlendirilebilir.

Hamilelikte neden adet görülmez?
Gebelikte, emzirme periyodunda ve menopoz durumlarında adet kanaması olmaz. Bu dönemlerde yumurtlama olmadığı için adet görülmez.

Doğumdan sonra ilk adet genel olarak ne zaman görülür?
Doğum sonrası regl kanamasının başlama zamanı, emzirmeyle ilişkilidir. Doğum yapmış ve emziren annelerde daha geç, emzirmeyenlerde ise daha kısa süre sonra adet kanamaları başlamaktadır.

Yalnız burada dikkat edilmesi gereken hususlar; doğumundan sonraki kanamayla adet kanamasını karıştırmamaktır. “Loşia” olarak bilinen bu kanama, normal adet kanamasından biraz daha fazla olur ve altı hafta devam edebilir. Lohusalığın ilk günlerinde, kırmızı renkte olan bu akıntı, daha sonraki günlerde pembeye, kahverengiye ve daha sonra sarımsı beyaz renge döner.
Loşia sona erdikten sonra emzirmeye devam ediliyorsa adet kanamasının başlama süresi daha geç olabilir. Bunun nedeni emzirme nedeniyle salgılanan hormonlardır.

Adet kanaması, genellikle doğumdan sonra 8-16. haftalar arasında yeniden başlar ama kanama emzirmeye devam ediliyorsa büyük oranda gecikir. Bebek yalnız anne sütü ile besleniyorsa, genellikle ilk 6 ayda adetlerin başlaması veya başlar ise de düzenli olması beklenmez. Bu durumda telaşlanmamalısınız, zamanla kanamalarınız düzene girecektir. Bazen 18 aya kadar başlamayabilir. Hiç emzirmeyen annelerde ise adet kanaması, doğumdan sonraki 4-8. haftalarda başlar. Bu dönemdeki adet düzensizliği birçok değişkene bağlı olabilir. Emzirme sıklığı, emzirme süresi ve bebeğe ek besin verilip verilmediği gibi…

Doğum sonrası adet düzensizlikleri dediğimizde ne anlaşılır?
Lohusalık dönemi bittikten sonra düzenli adetlerin (21-35 günde bir) görülmemesi durumunda adet düzensizliğinden bahsedebiliriz. Üstte de belirttiğim gibi bebek emzirmesinin devam edip etmemesi, emzirme sıklığı, emzirme süresi gibi birçok neden bu duruma sebep olabilir.

Ne zaman ve hangi belirtiler olursa doktora gitmeli?
Öncelikle lohusalık dönemi bittikten sonra her doğum yapan kadının doktoruna başvurup gebelik sonrası normal jinekolojik muayenesini olması, smear aldırması, korunma yöntemleri hakkında bilgi alması mutlaka gereklidir. Daha sonra eğer herhangi bir problem olmazsa yılda bir kez jinekolojik muayene mutlaka tekrarlanmalıdır. Eğer bu süre zarfında emzirmediği halde adet düzensizliği yaşanıyorsa veya emzirme döneminde şiddetli kanama gibi problemler yaşıyorsa mutlaka doktoruna başvurmasında fayda vardır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
doğum, dogum, kanamalar, sonrasi, sonrası


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Doğum sonrası deprosyon Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 15:02
Doğum Sonrası Estetik Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 19 Kasım 2012 19:56
Doğum Sonrası 3 Tip Depresyon Liaaa Kadın Sağlığı 0 19 Ağustos 2012 02:32
Doğum Sonrası YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Şubat 2010 03:03