IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Mart 2010, 18:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebeğinizin Sağlıklı dişlere sahip olması için




Çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı bir gülüşe sahip olması sizin elinizde

Çocukların doğru ağız ve diş bakımı alışkanlığı edinmesi büyük ölçüde ebeveynlere bağlıdır. Çocuklarınızı erken yaşta diş hekimine götürmeye başlayarak çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı bir gülüşe sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Çocukların küçük yaşlarda anne ve babalarını taklit ettiklerini ve daha sonra bu davranışları alışkanlık haline getirdiklerini unutmayın.

Dişlenme (diş sürmesi)

Bebeklerin dişleri anne karnında oluşmaya başlar. Bu nedenle hamilelik sırasında dengeli, kalsiyumu yüksek ve et, süt, yumurta gibi kaliteli protein grubu ile beslenmenin faydası çoktur.

Bebeklerde, dişler sürmeden önce; her beslenmeden sonra ağzı, dişetlerini ve dili gazlı bez ya da tülbent yardımıyla temizlemek gerekmektedir.

Doğal dişlenme yaş aralığı yaklaşık olarak +/- 1 yaş

Üst DişlerSürme
Düşme Santral Kesici 8- 12 ay6 -7 yılLateral Kesici9- 13 ay7 -8 yılKanin (Köpek dişi)18- 22 ay10- 12 yılBirinci Azı 13- 19 ay9- 11 yılİkinci Azı25- 33 ay10- 12 yıl



Alt DişlerSürmeDüşmeSantral Kesici6- 10 ay 6 -7 yılLateral Kesici 10- 16 ay7 -8 yılKanin (Köpek dişi) 17- 23 ay9- 12 yılBirinci Azı 14- 18 ay9- 11 yılİkinci Azı 23- 31 ay10- 12 yıl

Bebeğinizin ilk dişleri henüz 6 aylıkken çıkmaya başlar ve en geç 14 aylık olduğu zaman ilk dişlerinin çıkmış olması gerekir. İlk kalıcı dişler ise 6 yaşında sürmeye başlarlar. Süt dişlerinin sürmesi normal ve doğal bir durum olduğundan aşağıdaki belirtilerin görülmesi beklenir:

* Tükürük salgısında artma
* Ellerin ve parmakların ağza sokulması
* Huzursuzluk

Ayrıca bu dönemde, bulantı, ateş veya ishal gibi sistemik bazı bozukluklar da görülebilir. Bu bir tesadüf olarak değerlendirilmemelidir. çünkü diş sürme zamanında çocuklar etraflarında ne bulurlarsa ağızlarına götürürler ve bu şikayetlerin çoğu bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşur. Bu nedenle özel üretilmiş temiz diş kaşıyıcıları çocukların yanında mutlaka bulunmalıdır.

"Süt dişi nasılsa düşecek, fırçalamaya ve tedavi ettirmeye gerek yok." demeyin !

özelikle yeni neslin dişlerini korumak biz dişhekimleri için çok önemli. Süt dişleri tabi ki düşecekler ama bu dişlerin de mutlaka fırçalanması gerekiyor. Normal şartlar altında bakteriler ağzımızda yaşıyorlar. Diş fırçalamayla biz bu bakterilerin sayısını azaltıyoruz. Yemeklerden sonra ağzımızda kalan yiyecek artıklarıyla beslenen bakteriler asit oluştururlar ve bu asit dişlerin yumuşamasına neden olarak çürüğün oluşmasını sağlar. Süt dişleri çürüdükleri zaman hemen altından gelen daimi yani kalıcı dişi de etkiler. çürük yapan bakteriler ve çürük bu dişe de geçerek burada da çürük oluşturmaya devam ederler. Böylece kalıcı dişlerdeki ilk hasar da meydana gelmiş olur. Süt dişleri çok önemlidir, kalıcı dişlerin sağlığı süt dişlerinin sağlıklı gelişimine bağlıdır.

Bunları biliyor muydunuz ?
  • Emzirmek çok önemlidir. Emzirdikten sonra bebeğinizin dişeti ve dişlerinin gazlı bezle silinmesi erken dönem süt dişi çürüklerinin oluşumunu engeller. Süt dişlerinin çıkmaya başlaması ile beraber gazlı bez ya da diş fırçası ile dişler temizlenmelidir. Bebeğiniz 1 yaşına bastığında ilk diş hekimi randevusunu almalısınız.
  • Bebeğinizin ön ve arka dişlerinde oluşabilecek beyaz, kahverengi ve siyah noktaları (çürük belirtileri) kontrol etmeyi unutmayın. Ayrıca çocuğun süt dişlerine ve ilk daimi molar dişlerine fissür örtücü (diş koruyucu) uygulamaları, dişlerin çürüğe karşı korunmaları açısından oldukça önemlidir.
  • Bebeğinizi hiçbir zaman su biberonu dışında bir biberonla uyutmayın. 1 yaşından itibaren bebeğin biberondan su kabına geçmesini sağlayın.
  • Sağlıklı beslenmenin ağız sağlığı ile direkt ilişkisi mevcuttur. çürüğe yatkınlığı etkileyen faktörün şeker miktarı değil, şekerin alınma sıklığı olduğunu unutmayın. çocuğunuzu atıştırma seçenekleri ve sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirin. Bebeklerde meyve sularını su katarak sulandırın.

ADSD (Ağız ve Diş Sağlığı Derneği)
Türk toplumunun diş sağlığı konusundaki bilincini geliştirmeye yönelik yapılan her türlü çalışmayı ve eğitimi desteklemek ve “koruyucu diş hekimliğini” geliştirerek sağlıklı nesiller yetişmesine katkı sağlamak amacıyla faaliyet gösteren bir dernektir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bebeğinizin, bebeginizin, dislere, dişlere, olmasi, olması, sağlıklı, saglikli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bebeğinizin zeki olması için… Desmont Aile Evlilik ve Çocuklar 0 27 Kasım 2014 22:16
Ruhsal açıdan sağlıklı bir bireyde hangi özelliklerin olması gerekir PySSyCaT Ruh Sağlığı 0 25 Ekim 2014 14:18
Bir kadının helal olması için namuslu olması mı gerekir xena İslamiyet 0 12 Mayıs 2014 16:17
Müminin, diline çok iyi sâhip olması gerekir. Kalemzede İslam Alimleri 0 26 Eylül 2011 00:55
Her Kadının Sahip Olması Gereken 30 Şey. Candy Ah Kadınlar 0 01 Nisan 2011 20:52