IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Eylül 2010, 15:24   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Demir eksikliği, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor




Demir eksikliği, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor

Özellikle 6-24 ay arasındaki çocukların demiri yeterince alamamasının kansızlığa neden olup, beyin gelişimlerini de olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tunç Fışgın, demirin önemine değinerek, özellikle 6-24 ay arasındaki çocukların demiri yeterince alamamasının kansızlığa neden olup, beyin gelişimlerini de olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Doç.Dr. Fışgın, bu aylar içerisinde çocuklara mutlaka her gün demir desteği verilmesi gerektiğini vurguladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tunç Fışgın, çocukların sağlıklı büyümesi ve beyin gelişimi için demirin çok önemli olduğunu söyledi. Doç.Dr. Fışgın, özellikle demirin 6- 24 ay döneminde yeterli oranda alınmaması halinde çocuklarda demir eksikliği ve demir eksikliği anemisinin (kansızlık) geliştiğini belirtti. Bu dönemde çok hızlı bir büyüme ve beyin gelişiminin yaşandığını kaydeden Doç.Dr. Tunç Fışgın, yetersiz alım ve hızlı büyüme nedeni ile gelişen demir eksikliğinin çocuğun beyin gelişimini de olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Doç.Dr. Fışgın, “Bunun sonucunda da özellikle okuma, öğrenme, anlama, muhakeme yeteneği, sosyal zeka, matematik zeka dediğimiz fonksiyonlar etkilenir. Bizim en çok korktuğumuz nokta bu. Demir eksikliğinden kaynaklanan solukluk, iştahsızlık gibi durumlar özellikle bu 6- 24 ay arasında gelişirse, daha sonra bu durumu demir desteğiyle toparlayabiliyoruz. Fakat beyin gelişimindeki bu duraksama daha sonra verdiğimiz demirle tam yerine gelmez” dedi.
Doç.Dr. Tunç Fışgın, Türkiye’de demir eksikliği ve anemisi görülme sıklığının bölgelere göre yüzde 10 ile yüzde 50 arasında değiştiğini belirterek, “Demir eksikliği anemisi olan bebeklerde huzursuzluk, iştahsızlık daha ileri dönemlerde solukluk, süt emme sırasında çabuk yorularak emzirmeye ara verme gibi durumlar olur” diye konuştu. 6’ncı aydan itibaren mutlaka demir yönünden çok zengin olan kırmızı etin kıyma halinde çocukların çorbasına konulması gerektiğine dikkat çeken Doç.Dr. Fışgın, yumurta ve baklagillerin de çocuğa verilerek mutlaka demir desteği ile de desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocukların, demir, etkiliyor, olumsuz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Demir eksikligi beyin gelisimini olumsuz etkiliyor Amelia Çocuk Sağlığı 0 27 Ağustos 2014 16:12
İyot eksikliği anne karnındaki bebeğin gelişimini etkiliyor Zen Sağlık Köşesi 0 19 Haziran 2013 12:28
Demir eksikliği zeka düzeyini etkiliyor Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 07 Haziran 2013 16:33
DEHS Beyin Gelişimini Olumsuz Etkiliyor YapraK Sağlık Köşesi 0 25 Eylül 2009 16:06
Dikkat eksikliği yaşamı olumsuz etkiliyor Heidi Sağlık Köşesi 0 07 Mayıs 2008 14:45