IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Şubat 2012, 01:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bülbül İle Hükümdar \ Masal




Bir zamanlar dünyanin en güzel sarayina sahip bir hükümdar varmis. Fakat, sahip oldugu güzelligin farkina varmayan talihsiz biriymis bu hükümdar. Sarayinin ayni güzellikte bir de bahçesi varmis ki, ucu bucagi görünmezmis. En güzel çiçekler ekiliymis orda. Halkin arasinda konusulanlara bakilirsa bahçeden daha güzel olan sey, o bahçenin içinde yasayan bir bülbülmüs. Öyle güzel bir ötüsü varmis ki bülbülün, söhretini duyanlar uzak ülkelerden bile onu görmek için oraya gelmek istermis.
Bu bülbülün ünü hükümdarin kulagina kadar gelmis. Isin garip yani ise, hükümdarin bu bülbülden haberinin olmamasiymis. Bu yüzden, çok sinirlenmis hükümdar. Vezirini çagirip; "Bu ne demek oluyor simdi?" demis, "Benim sarayimin bahçesindeki bülbülden benim niye haberim yok?"
Vezir cevap veremmis. Çünkü bülbülden onun da haberi yokmus. Hemen bahçivani çagirtip; "Söyle bakalim" demis, "saraydan bütün dünyanin duydugu bir bülbül varmis. Neden benim haberim yok? Bahçivan; "Bagislayin efendim!" Vezir: "Çabuk onu bulun bana!" diye bagirmis.
Bahçivan, her yeri aramis taramis, herkese sormus ama bülbül bulamamis.
Vezir çare olarak, hükümdara "Bu birilerinin uydurdugu bir sey olsa gerek" demis.
Hükümdar daha da hiddetlenmis ve "Hayir, bu olamaz! Bunu bana güvendigim birisi söyledi. Hemen bülbülü bulun, yoksa hepinizi cezalandiririm" demis. Sarayin mutfaginda çalisan bir kiz bahçivana gelip; "Aradiginizi burada bulamazsin!" demis "ama isterseniz ben sizi onun yanina götürürüm."
Buna çok sevinen saray görevlileri hemen bülbülün yasadigi ormanini yolunu tutmuslar.
Bülbülün yasadigi yere gelince; "Küçük bülbül!" diye bagirmis kiz. Bülbül bir agacin dalinda görününce, "Hükümdar, seni görmek ve sesini duymak istiyor. Bizimle gelmezsen hepimizi cezalandiracak" demis.
Bülbül bunu kabul edince, yolda onun sesinden sarkilar dinleyerek birlikte saraya dönmüsler.
Hükümdarin huzuruna çikarilan bülbül, güzel sesiyle sakiya baslamis. Öyle yanik ötmüs ki, hükümdar hem duygulanip gözlerinden yaslar akitmis, hem de çok mutlu olmus. Bülbüle "dile benden ne dilersen!" demis. Bülbül "en güzel hediye, sizi mutlu görmek" diye cevaplamis onu.
Bütün herkesin sevgisini kazanan bülbül, saraydakilerin bas taci olmus. Bundan sonra sarayin bahçesinde yasamaya, zaman zaman da güzel sesiyle hükümdara sarkilar söylemeye baslamis. Bütün ülke halki, bülbülün sarkilarini dinlemek için sarayin çevresine toplanirlarmis orada bir.
Günlerden bir gün hükümdara bir hediye sandigi gelmis. Açtiklarinda içinden mücevherler ile degerli taslarla süslenmis oyuncak bir bülbül çikmis ortaya. Bir kurma kolu varmis bu camdan yapilmis oyuncak bülbülün üstünde. Bunu ayarladiginizda gerçek bir bülbül gibi ötmeye basliyormus. Bir zaman sonra, gerçek bülbül hükümdarin bu oyuncak bülbül geleli kendisiyle ilgilenmedigini görünce üzülmüs ve bir firsatini bulup saraydan kaçmis.
Her gün güzel sesiyle ötmeye devam eden oyuncak bülbül ise, günün birinde bozul vermis. Hükümdar bülbülün sesini öylesine alismis ki, o zaman gerçek bülbülün eksikligini farketmis ve ona haksizlik ettigini anlamis. Üzüntüsünden hasta olup yataklara düsmüs. Hükümdar günden güne daha da kötülesmis ve halk onun durumuna çok üzülmüs. Onu yataginda çaresiz sekilde görünce, artik iyilesmeyecegini düsünüp yeni bir hükümdar seçmek istemisler hemen.
Hükümdarin hastaligi ve yeni hükümdar seçilecegi haberleri saraydan kaçan bülbüle kadar ulasmis. Hükümdarin sevgisini ve pismanligini ögrenen bülbül, ona yardimci olmaya karar vermis. Hemen gelip hükümdarin yattigi odanin penceresine konmus ve güzel sesiyle tekrar tekrar sarkilar söylemeye baslamis.
Hasta yataginda bülbülün sesini duyan hükümdar, kendine gelmeye baslamis. Nihayet sabaha yakin, hükümdar iyilesip ayaga kalkmis. Kendisini iyilestirenin bülbülün sesini duymak oldugunu biliyormus. Hükümdar bundan sonra onu hep sevecegine; bülbül de ona, arada bir gelip sarki söyleyecegine söz vermis.
Sabah saraydaki herkes hükümdari ayakta görünce hem çok sasirmis, hem de sevinmis.
Hükümdar sonraki hayatini sarayin bahçesindeki güzellikleri doya doya yasayarak ve bülbülün tatli nagmelerini dinleyerek geçirmis.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bÜlbÜl, hÜkÜmdar, masal, yle


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık