IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Şubat 2012, 16:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Eş Seçiminde Öncelikli Değerler Nelerdir?




İnsanlar evlenecekleri insanların dış görünüşlerine, mesleklerine, gelirlerine, evlerine bakıyorlar da ender olarak öncelikli değerlerinin aynı olup olmadığına bakmıyorlar. Halbuki öncelikli değerleri aynı olmayan iki insan, ne kadar dış görünüşlerini karşılıklı olarak beğenseler ya da varlık için de olsalar da sürekli çatışma içinde bir ilişki içinde olacaklardır. Sanırım, evlenecek insanların birçoğu çatışmadan çok uyum için mutlu bir yuva arayışındadır.

Öncelikli değerler nelerdir? Öncelikli değerler, bir insanın yaşamında hangi konuda neye öncelik verdiğini belirleyen değerlerdir.

Örneğin, aileye öncelikli değer veren bir kişi, aileye öncelikli değer vermeyen bir eşle evlenecek olursa mutsuz olacaktır. Bir tanesi bayramda seyranda ya da her fırsatta ailelerle birlikte olmak isterken diğeri başka alternatifleri tercih edebilir. Aileye öncelikli değer veren bir kişinin kayınvalidesi rahatsızlansa sinemaya gitmek yerine kayınvalidesine bakmayı tercih ederken, aileye öncelikli değer vermeyen diğeri kendi öz annesini bırakıp sinemaya gitmekte ısrarcı olabilir.

Bazı insanlar da, klasik olarak konfora, ev gereçlerine, elektronik eşyalara, yata, kata öncelikli değer verirler. Bu tip insanlar, konfora değil de maceraperest seyahatlere öncelikli değer veren bir eşle evlenecek olursa aralarında yine çatışma çıkacaktır. Bir tanesi, ellerine geçen parayı ev konforuna ayırmak isterken, diğeri bir mavi yolculuğa çıkmak isteyebilir.

İşine öncelikli değer veren bir koca, kocasına öncelikli değer veren bir eşle de rahatlıkla çatışma içine girebilir. Öncelikli değerlerin farklı olması, çatışmalı bir evliliğin habercisidir. Öncelikli değerlerin aynı olması, insanların aynı olması demek değildir. İki insanın yemek tercihleri birbirinden çok farklı olabilir; bir bakış açısıyla bu zenginleştirici bir çeşitlilik sayılabilir; ama her ikisinin genel olarak yemek konusuna verdikleri öncelikli değerin farklı olması tüm evliliği sarsabilir. Biri örneğin, akşam yemeklerini ailenin bir araya geldiği en önemli an olarak görürken diğeri akşam yemeğini sadece karın doyurma faaliyeti olarak görüyorsa yine çatışmanın tohumları atılmış demektir.

Eş seçiminde, potansiyel eşin öncelikli değerlerinin aynı olması, bir çok sorunun kolayca çözülmesini sağlayabilir; öncelikli değerleri aynı olan iki eşten belki de daha iyisi, öncelikli değerleri aynı olan iki aileden gelen eşlerdir.

Öncelikli değer kriteri, sadece eş seçiminde değil, arkadaş seçiminde ya da işe eleman alımında da kriter olarak kullanılabilir.

Kişisel gelişim açısından bakıldığında ise, mutlu bir evlilik yaşamı süren bir kişinin, yaşamının diğer alanlarında da sağlıklı ilişkiler içerisinde olabileceğini varsayabiliriz.


Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
nelerdir, seciminde, Öncelikli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Değerler Felsefesi Kalemzede Felsefe 0 04 Ekim 2011 23:20
Değerler Felsefesi Kalemzede Felsefe 0 12 Ağustos 2011 02:32
AKP'nin öncelikli hedefi 4 il Cemalizim Haber Arşivi 0 12 Eylül 2008 02:05