IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mayıs 2012, 15:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Anne-Baba Adaylarının Gidebilecekleri Kurslar




Çiftler bebeklerini kucaklarına almadan evvel daha hazır olmak istiyorlar. Yıllardır yurt dışında var olan eğitimler artık ülkemizde de yaygınlaştı. Psikolojik Danışman ve Eğitmen Tansu Oskay, anne-baba olmaya hazırlanan çiftleri ilgilendiren kurs, seminer, uygulamalı eğitimleri ve bunların içeriklerini anlattı.

Doğuma hazırlık kursları

Doğuma hazırlık kursları genelde fiziksel aktivite içeriyor. Hamile bayanlar, yoga ve nefes konusunda bilinçlendirilip uygulamalarla destekleniyor. Farklı vücut yapısına yönlendiği için sıkıntılar yaşayan hamileler bu egzersizlerle sırt, bacak gibi bölgelerini rahatlatıyor, nefes çalışmaları ile bedenlerine alışıyorlar.

Ülkemizde yaygın olan ve önceden karar verilmiş sezaryen doğum oranı, dünya sıralamasında çok üstlerde ve aşırı düzeyde olduğundan azaltılmaya çalışılacak gibi görünüyor. Bu da doğal ve normal doğum konusunda tercihi olan anne adaylarının sayısının ve bu konuda bilinçlendirici kurslara talebin artmasına neden olacak. Doğal doğum için baştan kararlı olan anne adayına hitap eden bazı kurslar da bu konuda eğitimlerini tamamlamış uzman kişilerce veriliyor. Bu kursların bazıları nefes egzersizleri ve doğumu kolaylaştırıcı yoga çalışmalarını içerdiği gibi bazıları da doğuma hazırlıkta neler yapılacağı, doğumun başlangıcı, partnerin nasıl destek olacağı, doğum anında yaşanacak senaryolar ve doğum sonrası anını içeren bilgileri kapsıyor. İlk kez doğum yapacak kişiler ve özellikle normal doğum tercih edenler, kulaktan dolma bilgiler yerine bu kurslardan kendilerine doğru ve motive edici bilgiye ulaşabiliyorlar. Eğitimi veren uzman önerdiği taktirde babalar da çalışmalarda katılımcı olmalılar. Çiftler, başarılı bir doğumun, doğum sonrası anneyi daha çabuk günlük hayatına adapte edeceğini ve bunun evlilikleri için de ne kadar olumlu olacağını unutmamalılar.

Annelik psikolojisini içeren hamilelik eğitimleri

Bu konudaki bazı seminer ve grup çalışmaları anne adayını anneliğe hazırlayıcı oluyor. Bazı anne adaylarının, annelik yeterliliğini tek başlarına sorgularken kendilerine tam olarak destek veremediği görülüyor. Bu durumda olup eğitim alan anne adayları kendilerine güvenlerinde artış sağlayarak annelik rolüne hazır bir biçimde hamileliklerini tamamlama şansı yakalıyorlar. Özellikle günlük hayatlarında farklı roller ve görevler konularında idealist yapıda olan kişiler, bu tarz çalışmaları takip edip uygun olanını seçebilirler.

Emzirme kursları

Doğum sonrasında emzirme konusunda hazırlıklı olunması açısından bu kurslar önemlidir. Anne adayı, hamile iken bebekle ilk beraberliğine kıyasla daha rahat zaman ayırır, ilk günler yapılan yaygın hatalardan kendini ve bebeğini korumuş olur. Artık emzirme eğitimi veren uzmanların sayılarındaki artış, bu konuda gerek ücretli gerek gönüllü projeler birçok ilde anne adayının bu eğitime ulaşmasını kolaylaştırdı. Emzirmenin önemi iyice anlaşılıp kabul edildikçe kursların konuları da doğru emzirme bilgileri dışında başka alanlara da genişliyor. Çalışan annenin emzirmesi, pompaların kullanımı, saklama çeşitleri, koşulları, saklanan sütlerin kullanımı gibi konular en ufak detayına kadar anlatılıyor. Artan bu bilinç ile anneler çalışma hayatları yüzünden emzirmeye son vermemeli, bu bilgileri sonuna kadar almalı ve bebekleri ile yaşantılarına uyarlamalılar.

Bebek bakım kursları

Bebek bakım kursları; bebek masajı, bebek banyosu, gaz çıkarma, ilk yardım, kordon bakımı, alt değiştirme, pişik, pamukçuk gibi bebeğin fiziksel olarak rahat ve mutlu olmasını sağlayan temel bakım bilgilerini ve dikkat edilecek konuları öğreten kurslardır. Bu kurslara anne ve baba adayının beraber katılması daha doğru olur. Çiftlerin ilk acemilik günlerinde özellikle dışarıdan karışanların da katkılarıyla kafası karışan, panikleyen ebeveynler halini almaları, yerine birbirine destekle kendi yeterliliklerine güvenen çiftler olarak bebeklerine bakım veren kişiler olmalarını sağlar ve evde aile huzurunun daha fazla olmasına yardım eder.

Kurslarda babaların rolü

Örneğin Amerika’da sadece babaların katıldığı özel eğitimler bulunuyor. Anneler buna katılmıyor. Kurslarda anneye nasıl destek olacağı anlatılıyor. Ülkemizde bu tarz baba eğitimleri henüz yaygınlaşmasa da doğum öncesi için tasarlanan birçok eğitimde sürecin bir kısmına doğum ve doğum sonrası destek olarak babalar dahil ediliyorlar.

Doğumda babanın rolü oldukça önemli. Normal doğumun desteklendiği ve bebeğin öncelikle normal doğması için uğraşılan ülkelerde babaların doğuma girmesi rutin bir olay. Bu nedenle eğitim süreçlerinde olmaları gerekiyor. Ülkemizde de doğum konusunda eğitimlere katılan babalar doğum sürecine daha fazla katılıyorlar çünkü aldıkları eğitimlerde bunun bebekle olan ilk bağlarındaki faydalarını öğreniyorlar.

Baba adayı, bebek bakımı konusundaki kurslarda katılımcı olduğunda ise tüm gerekli bilgilerden haberdar olur. Bu durum anneyi psikolojik olarak desteklediği gibi eşlerin de babalık rolüne hazırlanmasında ve bebek sorumluluğunu anne ile paylaşma motivasyonu artırmada yardımcı olur. Bu da bebek gelişiminde fiziksel ve duygusal açıdan çok faydalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adaylarının, annebaba, gidebilecekleri, kurslar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Baba'Anne'me. Frozen Aşk ve Sevgi Köşesi 0 15 Şubat 2011 14:49
Baba adaylarının 9 ayı Candy Erkek Sağlığı 0 02 Ekim 2010 19:15
Anne Adaylarının Kurtarıcısı Vitamin Depoları Hayal Aile Evlilik ve Çocuklar 0 01 Nisan 2010 11:37
Tatil Planı Yaparken Anne Adaylarının Dikkat Etmesi Gerekenler YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Mayıs 2009 04:52