IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Haziran 2012, 18:59   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Oyuncak seçerken bunlara dikkat edin!




Oyuncak seçerken bunlara dikkat edin!

Gelişim döneminde olan çocukların yaşına uygun oyuncaklarla oynaması, yaşıtları ile bir araya gelmesi gelişim açısından büyük önem taşıdığını belirten Pedagog Güzide Soyak, doğru oyuncak seçiminin kurallarını anlatıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Çocukların zihinsel gelişimi için oyunlar ve oyuncaklar çok önemlidir. Seçim yaparken onlara yetenek kazandıracak ve geliştirecek olanları seçin.

Bebeklere oyuncak verirken nelere dikkat etmek gerekir?

- Bebeğinizi şeritli ya da ince iplikli bir şeyle tek başına oynamaya bırakmayın.

-Oyuncaklara bağlı, dikili şeylerin sağlam olup olmadıklarını kontrol edin.

-Bebeğin bütün oyuncakları düz ve yuvarlak kenarlı olmalı. Sivri uçları, keskin kenarları bulunmamalıdır.

-Bebekler her şeyi ağızlarına götürürler. Boyalı oyuncaklar alırken, bu boyalarda kurşun bulunup bulunmadığını, mutlaka kontrol edin.

-Bir araya bağlanmış nesneler, halkalar, boncuklar ve küçük plastik mutfak eşyaları, bebeğiniz için avuçlanacak, sallanıp ses çıkaracak, emilecek ve çiğnenecek şeyler olacaktır. Yalnız, birbirinden kolayca ayrılıp yutabileceği parçalardan oluşmamalarına dikkat edin.

Bebeğinizin ilk oyuncakları nasıl olmalı?

Bebeğiniz tanıdık yüzlü ve hoşa giden kumaştan yumuşak, hafif şeylere yanıt vereceği için ilk aylarda, kavrayabileceği ve sarılabileceği bir oyuncak ayı, küp ya da top biçiminde küçük, yumuşak oyuncaklar, en sevdiği şeyler haline gelecektir.

Bebeğiniz büyümeye başladıkça avucu ile kavrayabileceği ebattaki oyuncakların yerini, ilerleyen aylarda hareket ettirebileceği oyuncaklar alacaktır. İlk aylarda eline aldığı oyuncağı tanımak isteyen bebek, ağzına götürerek, özelliklerini keşfetmeye çalışacaktır. İlk altı ay sonrasında çocuk gelişimi hız kazanır. Motor becerileri gelişirken, bebeğin çevreyi tanıma çabaları artar. Parmakları ile yediklerini keşfetmek ister. Bu dönemde yemek yeme becerisinin gelişmesi için deneyimleri desteklenmelidir. Onunla oyun oynarken sakladığınız oyuncağı merak eder. Bu oyunu sık kullanın. İletişim kurarken göz temasına özen gösterin. İsmini söyleyin, kısa net cümleler kurun, oyuncaklarını karşılıklı alıp verin. Yüz ifadeniz ve ses tonunuzda yarattığınız farklılıklar sizi dinlerken dikkatini toplamasını sağlayacaktır. İlk altı ay içinde sakladığımız nesneleri aramayan bebek, dokuzuncu aydan sonra kaybolan oyuncağını takip eder ve bulmaya çalışır. Basit talimatları anlar. Objelere dokunmasını sağlayın ve bunlar hakkında onunla konuşun, anlatın. Oyuncaklarını beraber toplayın, şarkı ve tekerlemeler söyleyin.

Bir yaşından itibaren yürüme ve konuşma gelişimi hızlanıyor. Bu dönemde neler yapılmalı?

Bir yaş dönemi çocukları için; plastik, ahşap, kumaş gibi farklı ebat ve malzemelerden yapılmış oyuncaklar tercih edilmelidir. Renkli ve ses çıkaran oyuncaklar ilgilerini çekecektir.

Seslerin arttığı ve konuşmanın hızlandığı bu dönemde çocuğun kendi yaşıtları ile birlikte olmasını sağlayın. Aynı yaş döneminde olsalar bile, çocuklar arasında gelişim farklılıkları olabilir. Bir arada bulunmaları, öğrenmiş oldukları farklı becerileri birbirlerine öğretmelerini sağlayacaktır. Nesneleri parmağınızla gösterin ve isimlerini söyleyin. Top kelimesinin anlamını bilmesi için topu tanıyor olması gerekir. Çevresinde bulunan objeleri bu yöntemle tanıtın. Az yazılı ve bol resimli hikaye kitaplarını birlikte inceleyin, okuyun. Boya kalemleri ve kağıtlarla vakit geçirmesini sağlayın.

Yürümeye başladığında ev içi sınırlar olmalı mı?

Bebek yürümeye başladığı dönemde her şeye dokunarak tanımak isteyecektir. Kendisine zarar vermeden bunu yapmasına izin verin. Fırsat oluştukça anlatın. Güvenliği için risk oluşturabilecek ev eşyalarına ulaşmasını engelleyin. Bu dönemde 'hayır'ı anlayabilir. Tekrar denediği durumlarda kararlı olun.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bunlara, dikkat, edin, oyuncak, secerken


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Köpeğinize Oyuncak Seçerken Ein Hayvanlar Alemi 0 10 Aralık 2010 14:46
Engelli doğumları azaltmak için bunlara dikkat edin pyracantha Aile Evlilik ve Çocuklar 0 04 Aralık 2010 20:27
Konserve ve turşu hazırlarken bunlara dikkat edin! Dilara Sağlık Köşesi 0 06 Ekim 2010 07:49
Bebek Bakarken Bunlara Dikkat Edin Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 1 13 Mart 2009 17:06