IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Konu Kapatılmıştır
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Nisan 2015, 13:23   #1
Deep
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sabit disk seçerken bunlara dikkat edin!




Yeni bir sabit disk mi satın alacaksınız? İşte mutlaka dikkat etmeniz gereken detaylar!


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Çevrimiçi depolamayı eskisinden çok daha sık kullansak da sabit diskler, modern PC kurulumlarında halen önemli bir yere sahipler. Dolayısıyla her 3-4 senede yeni bir sabit almak, PC'mize yeni bir sabit disk eklemek veya eskisini değiştirmek, oldukça normal bir davranış. Ancak piyasada arasından seçim yapabileceğiniz birçok model var. Bu durum kafanızı karıştırıyorsa merak etmeyin, çünkü sabit disk almak o kadar zor bir iş değil. Aşağıda çizdiğimiz ana hatları izlediğiniz sürece "yanlış sabit diski almaktan" yakınmayacaksınız.

Sabit disk mi (HDD) katı hal sürücüsü mü (SSD)

Dönen metal diskler yerine flaş belleklerden oluşan SSD'ler, verileri okumakta ve yazmakta daha hızlı oldukları gibi daha az enerji tüketirler ve laptop'larda pil ömrünü uzatırlar. Hareketli parçaları olmadığı için ses de üretmezler ve ömürlerinin sonuna ne zaman gelecekleri, mekanik sabit disklere göre daha belirgindir.

Ancak SSD'ler daha yüksek fiyata, daha az kapasite sunduklarından her kullanıcıyı tatmin etmeyebilir. Bunun yanında yeni sabit diskinizi yedekleme amaçlı veya harici disk olarak kullanacaksanız, normal sabit diskleri tercih edebilirsiniz. Yeni diskinize işletim sistemi ve sıkça kullandığınız programları yüklemeyi düşünüyorsanız, bir SSD satın almanızı tavsiye ediyoruz.


Fiziksel boyut ve bağlantı arayüzü


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Diskler sadece iki farklı boyutta geldiklerinden, bu alanda karar vermeniz kolay. Veri sürücüleri 3,5 inç'lik ve 2,5 inç'lik sürücüler olarak satılmaktalar. Masaüstü sabit diskleri genellikle 3,5 inç boyutunda olmakta ve maksimum 4TB kapasite sunmaktalar. Laptop sabit diskleri ise 2,5 inç olup, en fazla 2TB boş alan sunuyorlar.

SSD'ler, hareket eden parçalardan yoksun oldukları için 2,5 inç'lik gövdeye sığabiliyorlar. Ancak 3,5 inç'lik bir yuvaya 2,5 inç'lik sürücüyü yerleştirmeniz gerekirse, bunun için bir dönüştürücüye başvurabiliyorsunuz.

Bağlantı konusunda çoğu sabit disk SATA arayüzü tercih ediyor. SATA'dan önce üretilen sabit diskler, IDE bağlantısını kullanmaktaydı. Harici diskler ise bilgisayarınıza USB portundan bağlanabiliyor.

Teknik özellikler ve performans

İhtiyacınıza en uygun diski belirlemek için şu maddeleri gözden geçirmeniz gerekiyor.

- Depolama kapasitesi: HDD'ler 4TB'a kadar ulaşan farklı boyutlarda geliyorlar. SSD'ler ise çok daha küçükler ve henüz 1TB sınırını aşmış değiller. Tüketici seviyesindeki SSD'lerin 512GB'ı aştığını nadir görüyoruz.

Aktarım hızı, önbellek boyutu ve diğerleri



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


- Aktarım hızı: Tüketicilere yönelik HDD'lerin hızını belirleyen dakikadaki disk dönüş hızı (RPM), SATA arayüzünün hızı gibi birçok faktör var. 7200RPM'lik bir disk, 5200RPM'lik bir diskten her zaman daha hızlı olacaktır. Ancak HDD'lerin özellik listesinde yazan 3.0GB/sn. aktarım hızını gerçeğe dönüştürmesini beklemeyin.

- Önbellek (cache) boyutu: Daha büyük önbellek, diskin veri aktarım hızına olumlu katkıda bulunacaktır. Modern HDD'lerin önbellek boyutları 8MB ile 128MB arasında değişiyor.

Erişim süreleri: Geleneksel HDD'lerin gecikme süresi gibi performansı etkileyen birkaç faktörü daha bulunuyor. 7200RPM'lik iki diskin erişim süresi her zaman aynı olmayabilir, ancak farklar çok küçük olduğundan bu detayı göz ardı edebilirsiniz.

SSD'lerde sıralı (sequential) okuma ve yazma değerlerini incelemenizi tavsiye ediyoruz. Bu değerler SATA bağlantınızın maksimum hızını geçmiyorsa (çoğu durumda geçmez), SSD'nizin performansı anakartınız tarafından kısıtlanmayacak demektir.

Bozulma oranı: HDD'ler mekanik olduğundan zaman içinde yıpranmaları beklenir, ancak her sabit diskin eşit olmadığını söyleyelim. Bazı modeller 6 ayda bozulmaya meyilliyken bazıları, ortalama 6 yıl yaşayabiliyorlar. Bu konuda modelleri baz alarak araştırma yapmak, size kalıyor.

StorageReview'a göre modern SSD'ler modern HDD'lerden daha uzun ömre sahipler. Ancak diski uzun süreler kullanmayacaksanız, tercihiniz bu konuda çok daha güvenilir olan HDD'den yana olmalı.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Konu Kapatılmıştır

Etiketler
bunlara, dikkat, disk, edin, sabit, secerken


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kozmetik Ürün Seçerken Bunlara Dikkat edin AngeL Makyajın Püf Noktaları 0 14 Ocak 2015 01:25
Şurup İçerken Bunlara Dikkat Edin PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 13 Ocak 2015 22:38
Parfüm seçerken bunlara dikkat! Düş Ah Kadınlar 0 10 Nisan 2013 11:24
Oyuncak seçerken bunlara dikkat edin! Violent Aile Evlilik ve Çocuklar 0 26 Haziran 2012 18:59
Bebek Bakarken Bunlara Dikkat Edin Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 1 13 Mart 2009 17:06