IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2013, 23:01   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gözlem ve Çocuk Gelişimi Değerlendirmesi




Gözlem ve Çocuk Gelişimi Değerlendirmesi


YAPILANDIRILMIŞ GÖZLEM VE ÇOCUK GELİŞİMİ
Çocuk gelişimi alanında en önemli çalışmalardan biri gözlemdir. Çocukların davranışlarını, çevreyle ilişkilerini, yeteneklerini anlamak için yapılandırılmış gözlem teknikleri uygulanır. Tecrübe ve zamanla bu teknik gözlemler , uzmanlığın doğal ve otomatik bir parçası haline gelir. Ne kadar çok çocuk ve ebeveyn gözlemlenip pedagojik bilgi ve yaklaşımlar temelinde değerlendirilirse o kadar sağlıklı şekilde aileye uygun gelişimsel tavsiyeleri üretmek ve destek olmak mümkün olur.
Yapılandırılmış gözlem teknikleri kullanarak verilen tavsiyeler genelde ebeveynlerin konunun tam içinde olup dışarıdan bakmaları mümkün olmadığı için kaçırdıkları oldukça önemli noktaları içerir. Örneğin, bir ebeveyn çocuğuyla ilişkisinde eğitici rolü yoğun şekilde benimseyip zihinsel gelişimi desteklerken, çocuğun benlik gelişimini ön plana çıkarmayı gözden kaçırıyor olabilir ya da tam tersi benlik gelişimine fazlasıyla fırsat veriyor ama zihinsel uyaranları yeterince sunmuyor olabilir. Bu gibi değerlendirmeler, günlük hayatta gözden kaçsa da bir uzman tarafından uygulanan yapılandırılmış gözlem sayesinde rahatlıkla yakalanabilir ve çocuk gelişiminde, ebeveyn-çocuk ilişkisinde büyük farklar yaratır.
Çocuklarla uyguladığımız yapılandırılmış gözlem sayesinde pek çok kazanım elde ederiz:
· Öncelikle, oyun sırasında çocuğu gözlemleyerek ilgi alanlarını anlayabiliriz. Örneğin, sunduğumuz birçok oyuncak arasında en çok trenlere ilgi duyuyor olabilir.
· Gözlemle çocuğun gelişimsel seviyesini tespit edebiliriz. Örneğin, nesneleri idare etme konusunda yaşına uygun beceriye sahip mi yoksa sakar mı? Yaşına uyumlu dil becerisine sahip mi? Bunları görerek ilerideki gelişim dönemi boyunca hangi gelişim alanlarına ağırlık verilmesi gerektiğini anlarız.
· Diğer yandan, yapılandırılmış gözlem sırasında çocuğun etkileşim tarzını anlayabiliriz. Örneğin, alma-verme dengesi içinde işbirliğine dayalı oyun oynayabiliyor mu?
· Gözlem sırasında çocuğun amacına ulaşmak için hangi yöntemleri kullandığı anlayabiliriz. Oyuncakların kontrolünü eline alarak mı, yoksa ebeveynden yardım arayarak mı sorunları çözüyor?
· Diğer yandan yapılandırılmış gözlem çocuğun karakter eğilimleri ve mizacını tanımak için pek çok ipucu verir. Örneğin, gözlem boyunca çevreyle etkileşiminde cesur mu, temkinli mi?
Gözlem sırasında gelişim değerlendirmesi yapmak için ayrıca tarama envanteri de kullanılır. Tarama envanteri uygulamak, çocuğun gözlem odasında değerlendirilemeyen daha geniş alana yayılmış becerilerini ebeveyne çocuk hakkında ayrıntılı sorarak tespit etmek demektir. Örneğin, “Merdivenleri yardımsız inip çıkabilir mi?”, “Ev işlerine yardımcı olur mu?” gibi.

Tüm bu değerlendirmeler sayesinde çocuğun gelişimine uygun destekleyici fiziksel ortamı hazırlamak, onunla hangi oyunları/etkileşim tarzını benimsemek gerektiğini öğrenmek, çocukla daha derin ve anlamlı bir iletişim/bağ kurmak ve çocuğun sosyo-duygusal hassasiyetlerini anlayıp çözmek mümkün olur. Bu da çocuğun gelişim kapasitesinin en üst düzeyde gerçekleştirmesini sağlar.
Yaşamın ilk yıllarında fiziksel, zihinsel ve sosyo-duygusal gelişim çok hızlıdır. Bu gelişimi doğru şekilde desteklemek çocuğun hayatı boyunca gerçekleştireceği potansiyeline yapılmış en büyük yatırımdır. Pek çok bilimsel araştırma insan gelişiminde geri dönüşü en büyük yatırımın/desteğin ilk yıllarda (0-6 yaş) ve ebeveyn (çocuğun bağ kurduğu yetişkin) tarafından yapılan destek olduğunu göstermektedir.
Tüm çocuklar ve ebeveynlere gelişim yolunda mutluluklar dileriz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk, değerlendirmesi, gelişimi, gözlem, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuk Gelişimi Ve Oyun Yaşları Liaaa Çocuk Sağlığı 0 01 Haziran 2012 15:43
En İyi Çocuk Gelişimi Kitapları Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 0 20 Şubat 2012 16:02
En İyi Çocuk Gelişimi Kitapları efLatun Aile Evlilik ve Çocuklar 0 03 Şubat 2012 20:20
Çocuk Gelişimi - Yuvaya Hazırlık Lucifer Çocuk Sağlığı 0 05 Aralık 2011 03:20