IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Eylül 2014, 18:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İyi Kalpli ve Yardımsever Çocuk Yetiştirmek için 5 Strateji




1.Başkalarını düşünmeyi bir öncelik yapmalıdır.

Neden ve Nasıl? yardim-eden-cocuk

Çocuk kendi ihtiyaçlarını diğer kişilerin ihtiyaçları ile dengelemeyi öğrenmelidir, böylelikle hem kişisel olarak hem de ait oldukları toplumda saygı ve sevgi görürler. Çocuklar iyilikseverliğin öncelikle bir vasıf olduğunu ebeveynlerinden duymalıdır. Kendilerine bazen anlık olarak mutsuz hissetseler de ahlaken sözlerinde durmaları gerektiğini öğrenmelilerdir.

Neler Yapabilirsiniz?

“En önemlisi senin mutluluğun” yerine “Önemli olan düşünceli ve sevecen olman” denilebilir.
Kızgın, kırgın, küskünken bile başlarına hitap ederken, konuşurken saygıyı ve görgüyü elden bırakmamayı öğretin.
Çocuğunuzun hayatına dahil olan diğer yetişkinlere(öğretmeni, koçu, ebeveynin arkadaşları vb.) çocuğunuzun toplumdaki tavırlarını sorun, sosyal kişiliğini geliştirmek için öneriler alın.
Bir spor takımını, arkadaş grubunu vb.’den vazgeçmek istediğinde, o gruptaki diğer çocuklara karşı sorumluluklarını, arkadaşlarının gruptan ayrılmasına dair bakış açılarının ve duygularının neler olabileceğini konuşun. Gruptan ayrılmak konusunda kararlı ise ,var olan sorunları konuşarak çözüme ulaştırmasına ön ayak olun.
2.Müteşekkirlik deneyimleyebilecekleri fırsatlar sunun/yaratın.

Neden ve Nasıl?

Araştırmalar, hayatlarında minnet duyarak ve ifade ederek yaşayan insanların bonkör, sevecen, yardımsever, bedenen sağlıklı ve mutlu insanların olduklarını gösteriyor. Sevecen ve düşünceli olmayı öğrenmek bir sporu yapmak veya araştırmada yer almak her gün idman /tekrar gerektirir. Bir arkadaşının ödevine her gün yardımcı olmak, evde bazı görevleri her gün yapmak verici olmayı doğal bir vasıf haline getirir ve geliştirir.

Neler Yapabilirsiniz?

Her görevi, yardımı tamamladığında çocuğunuzu ödüllendirmeyin. Ailesine, yaşıtlarına yaptığı iyilikleri normal karşılamak gerekir. Olağandışı iyilikler ödüllendirilebilir.
Televizyonda gördüğünüz, günlük hayatınızda karşılaştığınız şefkatli, sevecen ve kötü niyetli kişiler hakkında konuşun.
Hayatınızdaki iyilikler, hoş anlar için minnet duymayı adet haline gelmesine yardımcı olun.
3.Çocuğunuzuun ilgi alanlarını genişletin.34

Neden ve Nasıl?

Çocuklar bizle genelde ailemiz ve yakın çevremiz ile ilgiliyizdir. Ancak amaç bu sınırları aşmak ve ihtiyacı olanlara yardımcı olmak örn. Sınıfa yeni gelen çocuğu oyuna dahil etmek. Bunu başardıktan sonra ayrıca daha global sorunları ve yapılabileceklere de dikkat çekebilirsiniz. Örn: ihtiyacı olan bir köy okuluna malzeme toplamak, oyuncak yollamak.

Neler Yapabilirsiniz?

Gazete veya televizyondaki çocuğunuzun yaşına ve deneyimine uygun, onu korkutmayacak bir konuya dikkatini çekip, tartışıp, çözümüne katkıda bulunabilirsiniz. Örn: tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olan bir genç.
Daha “güçsüz” durumda olan kişilere yardımcı olmayın ona anlatın. O kişiye nasıl davranabilir, neler söyleyebilir. Örn: zorbalığa maruz kalan arkadaşına destek olmak.
4.Güçlü bir ahlaki örnek oluşturun.

Neden ve Nasıl?

Çocuklar, büyükleri özellikle ebeveynlerini izleyerek öğrenirler. Söylediklerinizden çok yaptıklarınız etkilidir. Dolayısı ile sizde dürüst adil ve iyi kalpli davrandığınızda, çocuğunuzda size saygı ve güven duyar, sizi örnek olarak alır. Çocuğunuzun da düşüncelerini dinlemeli ve ona saygı duymalısınız.

Neler Yapabilirsiniz?

Ayda bir düzenli olarak çocuğunuzla birlikte çevrenize, çevrenizdeki kişilere yardımcı olun. Örn. Yaşlı komşunuzun alışverişini yapmak, oyun parkındaki çöpleri toplamak, sokaktaki kedi/köpeklere su vermek.
Yemek saatinde sohbet konusu olarak ahlaki ikilemleri içeren bir hikayeye çözüm üretebilirsiniz. Unutmayın tek bir doğru yoktur beraber birçok farklı çözüm üretebilirsiniz. Örn. Ali çok acıkmış. Annesi de “hemen eve gel yemek hazır “demiş. Ali koşa koşa eve giderken yan apartmandaki yaşlı teyzeyi elinde ağır torbalar ile evine doğru yürüdüğünü görmüş. Sen olsan ne yapardın?”yardimsever-cocuk
5. Çocuğunuza olumsuz duygularını kontrol etmede rehber olun.

Neden ve Nasıl?

Bazen kızgınlık, suçluluk, utanma, imrenme gibi duygularımız yardımsever ve iyi kalpli olmamıza engel olduğunu ancak duyguların doğal olduğunu ve iyi idare edilirse olumlu davranışlara engel olmayacağını anlatın.

Neler Yapabilirsiniz?

Sakinleşmek için bu yöntemi öğretebilirsiniz. -Dur, burnundan derin nefes al 3’e kadar say. Ağzından nefesi ver. Bunu beş kez yap. Sonra bir kez daha düşün. İyi bir insan olarak ne yapabilirsin?- Bu yöntemi çocuğunuz sıkıntıda olmadığında öğretmeniz daha etkin olacaktır.
Olumsuz duyguları tanımayı, onları adlandırmayı ve uygun şekilde ifade etmeyi çocuğunuza öğretin.Çocuğunuzun duygusal gelişimini desteklemek için Çocuklarda duygu tanımlama ve duygu ifadeleri kullanma yazısına da göz atabilirsiniz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
5, cocuk, icin, kalpli, strateji, ve, yardımsever, yetiştirmek, İyi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sağlıklı çocuk yetiştirmek için 10 altın kural Amelia Çocuk Sağlığı 0 27 Ağustos 2014 16:27
Çocuk Yetiştirmek Sanattır 3 YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 20 Şubat 2010 15:55
Çocuk Yetiştirmek Sanattır 2 YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 20 Şubat 2010 15:54
Çocuk Yetiştirmek Sanattır 1 YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 20 Şubat 2010 15:54
İyi çocuk yetiştirmek için 50 öneri SimHa Aile Evlilik ve Çocuklar 0 11 Mayıs 2008 04:16