IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Aralık 2022, 17:24   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İkiz Üçüz Çocukları Olan Ailelere Öneriler




İkiz Üçüz Çocukları Olan Ailelere Öneriler




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



İkiz-Üçüz Annelerine Hayatı Kolaylaştıracak Öneriler

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon ile İkiz Üçüz Çocukları olan ailelerle canlı yayından alıntıları aşağıda bulabilirsiniz.


Tek Çocuklu Aileler ile İkizi veya Üçüzü Olan Ailelerin Farkı Oluyor Mu?

Tek çocuklu bir aileye göre aynı ayda iki bebek, üç bebek sahibi olmanın bir takım fiziksel farklılıkları olduğu gibi psikolojik farklılıkları da bulunmaktadır. Bu farklılıkların çok iyi yönetilmesi gerekir. Bir çocuk sahibi olmanın heyecanını annede babada çok güçlü bir şekilde hissederken doğacak bebeğin ikiz ya da üçüz olduğunu öğrendikten sonra heyecanları ikiye katlanır. Ebeveyn adaylarını kaplayan bu heyecanın yanı sıra bu durum oldukça büyük bir hazırlık gerektiriyor. Çünkü tek çocuk olduğu zaman çocuklarının bakımını anne baba kendi aralarında idare edebilecekken ikiz veya üçüz bebeklerde durum pek de öyle olmuyor. Muhakkak bir desteğe ihtiyaç duyuyor anneler ve babalar. Bu yardım bazen profesyonel bir bakıcı oluyor bazen anneanne, babaanne gibi aile büyüklerinden biri oluyor. Çünkü bebeklerin ikisi aynı anda ağlayabilir, ikisinin aynı anda altını temizlemek gerekebilir. Dolayısıyla bunu iş birliği şeklinde yapmak işi kolaylaştırıyor.

İkiz Bebeklere Nasıl İsim Koymak Gerekiyor?

Örneğin, Derya Deniz gibi aynı anlama gelen isimler koyulabiliyor veya ses olarak benzeyen isimler koyulabiliyor. Tamamen farklı isimler koymakta yarar var. Ali Veli gibi birbiriyle uyum içinde olan isimler yerine birbirinden tamamen bağımsız olan isimler seçmek çok daha iyi olacaktır. Çünkü çocukların her birinin birbirinden bağımsız birer birey olduğu unutulmamalıdır ve bu durum çocuklara da hissettirilmelidir.

Uyku, Beslenme, Temizlik Gibi Fiziksel İhtiyaçlar İçin Aile Nasıl Bir Düzen Oluşturmalıdır?

Bebek küçükken emziriyorsunuz, altını değiştirmek gerekiyor, altını değiştirdiniz uyutmak gerekiyor. Her zaman bütün bebekler çok kolay beslenip çok kolay uyumuyorlar. Gazları olabiliyor, reflüsü olabiliyor, uyku sorunu olabiliyor. Dolayısıyla, ikiziniz ya da üçüzünüz olduğunda aynı anda iki kişinin bebeklerle ilgilenmesi gerekebiliyor. Bebekler her ne kadar tek veya çift yumurta ikizi de olsa yeme düzenleri, vücutlarının çalışması, uyku düzenleri, büyümeleri hepsi farklı oluyor. Bu farklılıkları gözlemlerken çocuklarımızın kimseyle karşılaştırılmaması gerektiğini daha net bir biçimde görürüz. Çünkü her birinin fiziksel, biyolojik, psikolojik gelişim süreçleri farklıdır. Her birinin kendi benlik algısının oluşması için okullarında ayrı sınıflara yerleştirilmesi, kıyafetleri birbirinden farklı seçilmesi gerekir. Yaşları büyüdükçe de mutlu oldukları alanlarda sivrilme fırsatı tanınmalı ve aynı spor branşına yöneltmek yerine ilgi duydukları branşa yönlendirilmeleri gerekir. Sanatsal bir hobi seçilecek ise yine çocuğun yetenekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bunların yanı sıra bir de ebeveynlerin teke tek çocuklarıyla vakit geçirmesi oldukça önemlidir. İkiz bebeklerle aynı anda değil de belirli zaman dilimlerinde ayrı ayrı vakit geçirmek çocukların gelişimi için önemlidir. Çünkü günün büyük bir kısmında çocuklar zaten birlikte oluyorlar. Bu zaman dilimi çocuğun kendisi ve annesi veya babası için ayrılmış özel bir alan haline geliyor.

3 Yaşında Bir Erkek Çocuğumuz Var, Doğacak Olan Bebekler İkiz. Nasıl Bir Hiyerarşi Kurulmalı Evde?

3 yaşındaki erkek çocuk her ne kadar abi olsa da bu yükü bu yaşta çocuğun omuzlarına yükleyemeyiz. Bu sebeple çok fazla yük vermeksizin iki çocuğun abisi olacağını ona açıklamalısınız. Oluşabilecek kıskançlık ve ilgisizlik durumlarını en minimuma indirmek adına anne ve babaların her bir çocukla ihtiyaç ve zevklerine göre bireysel vakit geçirmeleri oldukça önemlidir.

İkiz Çocuklarda İsimleri ile Hitap Etmek Yerine “İkizler” Olarak Seslenmek Üzerlerinde Ne Tür Etkiler Yaratıyor?

Çocuklar bu gibi durumlarda oldukça negatif etkileniyor. Bazen genelleme yapılırken yanlış hitap dolayısıyla yapmadığı bir olayda yapmış gibi gösterilmesi çocukta öfke, kırıklık ve kızgınlık yaratabiliyor. Bunun yanı sıra çocuğun bireyselleşmesi engellenir, kendi benliğini oluşturamaz. Sonuç olarak çocuklar biz kavramına sahip olmalı ama bunun yanı sıra ben kavramını da geliştirmeliler.

İkizlerde Tuvalet Eğitimi Aynı Anda Mı Verilmeli?

Eğer çocuk bu eğitim almaya hazırsa evet bunu dikkate almak lazım. İkizlerden biri bu işe hevesli olabiliyor ve çok küçük yaşta lazımlığı kullanmaya başlıyor. Lazımlık kullanımından tuvalete geçiş yapmak o çocuk için çok kolay oluyor. Kardeşinin bu adımlarını gören kardeş onu taklit etmeye başlıyor ve belki de daha sonra hazır olacakken daha önce hazır oluyor. Çünkü kardeşlerden bir tanesi öncü oluyor. Bazen de bir tanesi açık ara hazır oluyor ve hemen bu eğitimi alıyor. Ama diğer kardeş tam tersi çok yavaş alışıyor. Bunu kabullenmek uygulamak yerine tam tersi reddediyor. Böyle bir durumda hazır olmayan bebeğin hazır olmasını olgunlaşmasını beklemek lazım. Tuvalet eğitimi bebeklerin hazır olduğu yaşta verilmelidir. Bu konularda tıpatıp aynı zamanda gelişmelerini beklememek lazım.

1 Kız 2 Erkek Olmak Üzere Üçüz Bebeklerimiz Var. Erkekler Birlikte Oynarken Kız Çocuk Kıskanıyor. Bu Gibi Durumlarda Ne Yapılmalı?

Üç çocuk bir araya geldiği zaman oldukça sık karşılaşılan bir sorundur bu durum. Böyle durumlarda çok kolay olmamakla birlikte eğer mümkünse beş altı çocuk birlikte oynamalı. Üç çocuk birlikte bırakılmamalı. Çünkü bu tehlike hep var. İki çocuk bir arada oynarlarken bir tanesi dışarıda kalır ve dışarıda kalan diğer ikisini rahatsız eder. Hem kendisi dışlanmış hisseder hem de rahatsız ettiği için istenmeyen çocuk konumuna düşer. Eğer üçü birlikte kalacaksa hepsinin hoşlandığı ortak uğraşlar bulmak bir çözüm yolu olabilir.

Üçüzlerimizden Bir Tanesi Kardeşler Arasında Çok Baskın. Bu Baskınlık Nasıl Dengelenebilir?

Baskın olanı dengelemek için seçimleri, aktiviteleri sırayla yaptırmak önemlidir. Mesela baskın olan kardeş top oynayalım dedi ve top oynanıyor. Top oyunu bittikten sonra diğer iki kardeşe sırayla oyun seçtirilir. Böylece her çocuğun dediği oyun oynanmış olur. Çocuklar, her birinin söz hakkı olduğunu öğrenmiş olur. Ama bu konu gerçekten dikkat edilmesi geren hassas bir konudur. Çünkü baskın olan çocuk bir müddet sonra bunu hak olarak görebilir ve her yerde baskın olmaya çalışabilir. Diğer iki kardeşte pasif olmayı benimseyebilir. Halbuki biz üç çocuğunda güvenli olmasını, üç çocuğun da karar vermesini, üç çocuğunda seçim yapmasını istiyoruz. Dolayısıyla her birine bu hakkı tanımamız lazım.

İkizler Arasında Rekabet Nasıl Önlenir?

İkizler arasında tercih yapılmaması gerekir. “Sen en uslu çocuksun, en sevilen çocuksun” gibi söylemler dile getirilmemelidir. Çocukların özellikleri ne olursa olsun eşit ilgi almaları ve birbirleriyle kıyaslanmamaları çok önemlidir. Her birine ihtiyaç duyduğunu verebilmek gerekir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Engelli çocuğu olan ailelere yardım için öneriler Feronia Aile Evlilik ve Çocuklar 1 06 Aralık 2022 17:51
Çocukların Meslek Seçiminde Ailelere Öneriler Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 22 Kasım 2022 22:44
YGS öncesi ailelere kaygı azaltıcı öneriler Violent YGS ve LYS'ye Hazırlık 0 22 Mart 2014 00:04
Bir Okulda 30 İkiz ve 2 Üçüz Öğrenci Var SuNSeT Haber Arşivi 0 22 Kasım 2007 19:52