IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Temmuz 2012, 23:09   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
"Çin'de Atatürk'ü bilmeyen lise öğrencisi yoktur"...




"Çin'de Atatürk'ü bilmeyen lise öğrencisi yoktur"...


Çin'de Mustafa Kemal Atatürk üzerine araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Hu Zhenhua, ''Mustafa Kemal Atatürk ve 1911'deki Çin Devrimi'nin öncüsü Dr. Sun Yatsen'in aynı role sahip olduklarını'' söyledi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Aynı zamanda Kırgız dili ve edebiyatı alanında çok sayıda çalışması olan ve Merkezi Milliyetler Üniversitesi'nde ders veren Prof. Dr. Hu ''Milliyet Kültürleri Araştırmaları'' adlı son kitabının bir bölümünü Atatürk'e ayırdı. Çinli Müslümanlar, Uygur milliyetinin kültürü, Çin'de yaşayan çeşitli milliyetlerin dil ve kültürleri hakkında bilimsel çalışmaların aktarıldığı kitapta, Çin'de yapılan Atatürk araştırmalarına da yer verildi.
''Ölümünün ardından 70 yıl geçmesine rağmen Atatürk'ün ismi ve davasının Çin'de geniş kesimler tarafından bilindiğini ve Çin halkı tarafından saygı duyulduğunu'' belirten Çinli profesör, Çin'de 1930'lu yıllarda daha hayattayken Atatürk hakkında kitaplar yayımlandığını kaydetti.
Çin halkına önderlik yapan Dr. Sun Yat Sen gibi Atatürk'ü de çocukluğundan beri çok iyi bildiğini ifade eden Prof. Dr. Hu, şöyle konuştu:
''Çin'de Mustafa Kemal Atatürk'ü bilmeyen lise öğrencisi hemen hemen hiç yoktur. Çünkü bizim ülkemizde yıllardan beri lisede mecburi ders kitabı olarak okutulan Yakınçağ ve Çağdaş Dünya Tarihi kitabı, Mustafa Kemal ve onun önderliğindeki Türk devrimini de içermektedir. Hatta kitabın ilk sayfasında Lenin ve Gandhi'yle birlikte Atatürk'ün de portresi bulunmaktadır. Kitabın içinde de Atatürk'ün karatahta başında yeni harfleri öğretirken resmi vardır.'' 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra Atatürk hakkındaki araştırmalara devam edildiğini ve bu araştırmaların laiklik ve harf devrimi gibi konulara yoğunlaştığını söyleyen Prof. Dr. Hu, bunlardan başvuru ve deneyim kaynakları olarak yararlanıldığına işaret etti. Prof. Dr. Hu, Çin Halk Cumhuriyeti yeni kurulduğunda Rusça'dan Atatürk ile ilgili çok sayıda kitap çevrildiğini, daha sonraki yıllarda bunları Türkçe ve İngilizce'den çevrilen kitapların izlediğini söyledi.
Hui milliyetine mensup bir Müslüman olan 76 yaşındaki Prof. Dr. Hu, bilimsel toplantılara katılmak için birçok kez Türkiye’ye geldi ve 1986-87 ders yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi'nde ders verdi. Prof. Dr. Hu'nun aynı zamanda Donggan Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğü, Çin Türk Dilleri Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcılığı ve Kırgızistan Ulusal Bilimler Akademisi Onursal Akademisyenliği gibi unvanları bulunuyor.
Kırgızistan Devlet Başkanı'nın Manas Madalyası'na da layık görülen Prof. Dr. Hu, 10-15 Eylül günlerinde Ankara'da yapılacak 38. ICANAS (Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Kongresi) ile 10-16 Kasım'da yine Ankara'da gerçekleştirilecek 6. Uluslararası Atatürk Kongresi'ne katılacak.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Çinde atatürkü bilmeyen lise öğrencisi yoktur


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Realitede ve Objektif Felsefede "görev" diye bir şey yoktur ve olamaz. Kalemzede Felsefe 0 23 Eylül 2011 02:12
İçeriği "İyiki" Olan Hiçbir "Keşke" Yoktur Afrodit Genel Paylaşım 0 30 Ağustos 2010 15:48
Aşkta "Yarın" Yoktur Sevgili... Candy Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 26 Ağustos 2010 16:17