IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Aralık 2015, 23:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Farenizi kullanma




Fiziksel dünyadaki nesnelerle etkileşimde bulunmak için ellerinizi kullandığınız gibi, bilgisayar ekranınızdaki öğelerle etkileşimde bulunmak için farenizi kullanabilirsiniz. Farenizle üstüne gelerek ve tıklatarak nesneleri taşıyabilir, açabilir, değiştirebilir, çöpe atabilir ve diğer eylemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Temel parçalar

Farenin normal olarak iki düğmesi vardır: birincil düğme (genellikle sol düğme) ve ikinci düğme (genellikle sağ düğme). En sık birincil düğmeyi kullanırsınız. Farelerin çoğunda, belgeler ve web sayfalarında daha kolay kaydırmanıza yardımcı olmak için düğmelerin arasında kaydırma tekerleği bulunur. Bazı farelerde, kaydırma tekerleği basıldığında üçüncü düğme görevini görür. Gelişmiş farelerde, başka işlevleri gerçekleştirebilecek ek düğmeler olabilir.

Kaydırma tekerleği olan iki düğmeli fare resmi
Farenin parçaları
Sayfa başı
Fareyi tutma ve hareket ettirme

Fare işaretçileri resmi
Fare işaretçileri
Farenizi klavyenizin yan tarafına fare altlığı gibi temiz ve pürüzsüz bir yüzeye yerleştirin. İşaret parmağınız birincil düğmede ve baş parmağınız yanda kalacak şekilde hafifçe fareyi tutun. Fareyi hareket ettirmek için herhangi bir yönde yavaşça kaydırın. Döndürmeyin—farenin ön kısmını dışarı bakacak şekilde tutun. Fareyi hareket ettirdiğinizde, ekranınız üzerindeki işaretçi (resme bakın) aynı yönde hareket eder. Masanızın veya fare altlığınızın üzerinde farenizi hareket ettirecek yeriniz kalmazsa, yalnızca fareyi kaldırıp yeniden kendinize yaklaştırın.

Bilgisayar faresini tutan bir el resmi
Fareyi bileğiniz düz olarak hafifçe tutun.
Sayfa başı
İşaretleme, tıklatma ve sürükleme

Ekran üzerindeki bir öğenin üstüne gelme, farenizi işaretçi öğeye dokunuyormuş gibi görünecek şekilde taşımak demektir. Bir öğenin üstüne geldiğinizde, genellikle öğeyi açıklayan küçük bir kutu gösterilir. Örneğin, masaüstünde Geri Dönüşüm Kutusu'nun üzerine geldiğinizde, bu bilgilerin yer aldığı bir kutu görüntülenir: "Sildiğiniz dosya ve klasörleri içerir."

"Sildiğiniz dosya ve klasörleri içerir" iletisiyle birlikte gösterilen Geri Dönüşüm Kutusu'nu işaret eden fare işaretçisinin resmi
Nesnenin üstüne gelindiğinde çoğu kez nesneyle ilgili açıklayıcı bir ileti gösterilir.
Üstüne geldiğiniz öğeye göre işaretçi değişebilir. Örneğin, web tarayıcınızda bir bağlantının üzerine geldiğinizde, işaretçi ok şeklinden Fare işaretçisinin resmi (ok) parmağı işaret eden bir el şekline Fare işaretçisinin resmi (işaret parmağı görülen el) dönüşür.
Fare eylemlerinin çoğu, fare düğmelerinin birine basmayla üstüne gelmeyi birleştirir. Fare düğmelerinizi kullanmanın dört ana yöntemi vardır: tıklatma, çift tıklatma, sağ tıklatma ve sürükleme.

Tıklatma (tek tıklatma)

Bir öğeyi tıklatmak için, ekran üzerinde öğenin üstüne gelin ve ardından birincil düğmeye (genellikle sol düğme) basıp bırakın.

Tıklatma genellikle bir öğeyi seçmek (işaretlemek) veya bir menüyü açmak için kullanılır. Buna bazen tek tıklatma veya sol tıklatma da denir.

Çift tıklatma

Bir öğeyi çift tıklatmak için, ekranda bir öğenin üstüne gelin ve ardından iki kere hızlıca tıklatın. İki tıklatma arasında çok fazla ara verilirse, çift tıklatma yerine iki ayrı tıklatma olarak yorumlanabilir.

Çift tıklatma, genellikle masaüstünüzdeki öğeleri açmak için kullanılır. Örneğin, masaüstünde simgesini çift tıklatarak bir programı başlatabilir veya klasörü açabilirsiniz.

İpucu

Çift tıklatmada sorun yaşıyorsanız, çift tıklatma hızını (tıklatmalar arasında kabul edilebilir süre miktarı) ayarlayabilirsiniz. Aşağıdaki adımları izleyin:

Fare Özellikleri'ni açmak için Başlat düğmesini Başlat düğmesinin resmi ve Denetim Masası'nı tıklatın. Arama kutusuna fare yazın ve Fare öğesini tıklatın.

Düğmeler sekmesini ve ardından Çift tıklatma hızı'nı tıklatın, hızı artırmak veya azaltmak için kaydırıcıyı hareket ettirin.

Sağ tıklatma

Bir öğeyi sağ tıklatmak için, ekran üzerinde öğenin üstüne gelin ve ardından ikincil düğmeye (genellikle sağ düğme) basıp bırakın.

Öğeyi sağ tıklattığınızda, genellikle öğeyle yapabileceklerinizin bir listesi gösterilir. Örneğin, masaüstünüzdeki Geri Dönüşüm Kutusu'nu sağ tıklattığınızda açmanızı, boşaltmanızı, silmenizi veya özelliklerini görmenizi sağlayan bir menü görüntülenir. Öğeyle ne yapıldığından emin değilseniz, sağ tıklatın.

Sağ tıklatma menüsü açık biçimdeki Geri Dönüşüm Kutusu resmi
Geri Dönüşüm Kutusu'nu sağ tıklattığınızda ilgili komutları içeren bir menü açılır.
Sürükleme

Öğeleri sürükleyerek ekranınızda dolaştırabilirsiniz. Nesneyi sürüklemek için, ekranda nesnenin üstüne gelin, birincil düğmeye basın ve basılı tutun, nesneyi yeni bir konuma taşıdıktan sonra birincil düğmeyi serbest bırakın.

Sürükleme (bazen sürükleme ve bırakma da denir), genellikle dosyaları ve klasörleri farklı bir yere taşımak ve pencereleri ve simgeleri ekranınızda dolaştırmak için kullanılır.

Sayfa başı
Kaydırma tekerleğini kullanma

Farenizin bir kaydırma tekerleği varsa, belgelerinizi ve web sayfalarınızı kaydırmak için kullanabilirsiniz. Aşağı kaydırmak için, tekerleği geriye doğru (size doğru) döndürün. Yukarı kaydırmak için, tekerleği ileriye doğru (sizden uzağa) döndürün.

Sayfa başı
Farenizi özelleştirme

Fare ayarlarınızı kişisel tercihlerinize uydurmak için değiştirebilirsiniz. Örneğin, fare işaretçinizin ekranda dolaşma hızını veya işaretçinin görünümünü değiştirebilirsiniz. Solaksanız, birincil düğmeyi sağ düğme olacak şekilde seçebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bkz. Fare ayarlarını değiştirme.

Sayfa başı
Farenizi güvenle kullanmanız için ipuçları

Farenizin düzgün tutulması ve hareket ettirilmesi, özellikle bilgisayarınızı uzun süre kullanıyorsanız, bileklerinizin, ellerinizi ve kollarınızın acımasını veya yaralanmasını önlemenize yardımcı olur. Sorunlardan sakınmanıza yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

Farenizi dirsek düzeyinde yerleştirin. Kollarınızın üst kısmı yan taraflarınızda rahat olmalıdır.

Farenizi sıkmayın veya sıkı bir şekilde kavramayın. Hafifçe tutun.

Fareyi, kolunuzu dirseğinizden hareket ettirerek kullanın. Bileğinizi yukarı, aşağı veya yanlara bükmekten sakının.

Fare düğmesini tıklatırken hafifçe dokunun.

Parmaklarınızı gevşek tutun. Düğmelere değmeyecek şekilde havada tutmayın.

Fareyi kullanmanız gerekmiyorsa elinizde tutmayın.

Her 15 - 20 dakikalık bilgisayar kullanımından sonra kısa molalar verin.

Sayfa başı

__________________
kar havası gibisin dışarda, içimde elmanın dişlenişi.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
farenizi, kullanma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Programları kullanma Burce Bilgisayar Donanımı 0 28 Aralık 2015 23:35
Şifreleme kullanma DaDaS CR Makaleler 0 17 Ocak 2012 19:14
Kullanma talimatları Dilara Komedi ve Mizah 3 11 Aralık 2010 18:29
Farenizi nasıl alırdınız? Slipknot Bilgisayar Donanımı 0 28 Ağustos 2010 16:58
Atm Kullanma Talımatı AmAzOn Ah Kadınlar 0 17 Mayıs 2008 11:18