IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Aralık 2015, 23:41   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Klavyenizi kullanma




Mektup yazarken veya sayısal veri hesaplarken, bilgisayarınıza bilgi girmek için öncelikli olarak klavyenizi kullanırsınız. Ancak, bilgisayarınızı denetlemek için de klavyenizi kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Birkaç basit klavye komutu (bilgisayarınız için yönergeler) daha etkin olarak çalışmanıza yardımcı olabilir. Bu makale, temel klavye kullanma bilgilerini kapsamaktadır ve klavye komutlarına başlamanızı sağlar.

Tuşlar nasıl düzenlenir

Klavyenizdeki tuşlar, işlevlerine göre birkaç gruba ayrılabilirler:

Yazma tuşları (alfasayısal tuşlar). Bu tuşlar, geleneksel daktilodaki aynı harf, sayı, noktalama ve simge tuşlarından oluşmaktadır.

Denetim tuşları. Bu tuşlar, belirli eylemleri gerçekleştirmek için tek başına veya diğer tuşlarla birlikte kullanılır. En sık kullanılan denetim tuşları Ctrl, Alt, Windows logosu tuşu Windows logo tuşunun resmi ve Esc'dir.
İşlev tuşları. İşlev tuşları belirli görevleri gerçekleştirmek için kullanılır. F1, F2, F3 şeklinde devam ederek F12'ye kadar etiketlenmiştir. Bu tuşların işlevleri programdan programa değişir.

Gezinme tuşları. Bu tuşlar, belgelerde ve web sayfalarında hareket etme ve metin düzenleme için kullanılır. Bunlar arasında, Home, End, Page Up, Page Down, Delete ve Insert yer alır.

Sayısal tuş takımı. Sayısal tuş takımı sayıları hızlı bir şekilde girmek için kullanışlıdır. Tuşlar, geleneksel bir hesap makinesi veya toplama makinesinde olduğu gibi bir blokta bir araya gruplanmıştır.

Aşağıdaki resimde, normal bir klavyede bu tuşların nasıl dizildiği gösterilmektedir. Klavyenizin düzeni farklı olabilir.

Tuş türlerini gösteren klavyenin resmi
Klavyede tuşların klavyede dizilişi
Sayfa başı
Metin yazma

Ne zaman bir programa, e-posta iletisine veya metin kutusuna bir şeyler yazmanız gerekse, yanıp sönen dikey bir çizgi görürsünüz (İmlecin resmi ). Bu, aynı zamanda ekleme noktası olarak da adlandırılan imleç'tir. Yazdığınız metnin başlayacağı yeri gösterir. Fareyle istediğiniz yeri tıklatarak ya da gezinme çubuklarını (bu makaledeki "Gezinme tuşlarını kullanma" bölümüne bakın) kullanarak imleci taşıyabilirsiniz.
Harfler, sayılar, noktalama işaretleri ve sembollerin yanı sıra, yazım tuşlarına ÜstKrkt, Caps Lock, Tab, Enter, Boşluk Çubuğu ve Geri Al tuşu da dahildir.

Tuş adı
Kullanımı
Üst Karakter
Büyük harf yazmak için bir harfle birlikte Üst Karakter tuşuna basın. Başka bir tuşun üst kısmında gösterilen sembolü yazmak için o tuşla birlikte Üst Karakter tuşuna basın.
Caps Lock
Tüm harfleri büyük harf olarak yazmak için bir defa Caps Lock tuşuna basın. Bu işlevi devre dışı bırakmak için tekrar Caps Lock tuşuna basın. Klavyenizde Caps Lock tuşunun etkin olup olmadığını gösteren bir ışık olabilir.
Sekme
İmleci birkaç boşluk ileri taşımak için Tab tuşuna basın. Ayrıca, bir formda sonraki metin kutusuna gitmek için de Tab tuşuna basabilirsiniz.
Enter
İmleci bir sonraki satırın başına taşımak için Enter tuşuna basın. Bir iletişim kutusunda, vurgulanan düğmeyi seçmek için Enter tuşuna basın.
Boşluk
İmleci bir boşluk ileri taşımak için Boşluk tuşuna basın.
Geri tuşu
İmleçten önceki karakteri veya seçili metni silmek için Geri tuşuna basın.
Sayfa başı
Klavye kısayollarını kullanma

Klavye kısayolları, klavyenizi kullanarak eylemleri gerçekleştirme yollarıdır. Daha hızlı çalışmanıza yardımcı olduklarından kısayol olarak adlandırılırlar. Aslında, fareyle gerçekleştirebildiğiniz hemen hemen her eylem ve komut klavyenizde bir veya daha fazla tuşla daha hızlı gerçekleştirilebilir.

Yardım konularında iki veya daha fazla tuş arasındaki artı işareti (+) birlikte basılması gereken tuşları belirtmektedir. Örneğin, Ctrl+A, Ctrl tuşu basılı tutulup A tuşuna basılması anlamına gelir. Ctrl+Üst Karakter+A, Ctrl ve Üst Karakter tuşu basılı tutulup A tuşuna basılması anlamına gelir.

Program kısayollarını bulma

Programların çoğunda klavyenizle işlem yapabilirsiniz. Hangi komutların klavye kısayollarının olduğunu görmek için bir menü açın. Kısayollar (varsa) menü öğelerinin yanında gösterilir.

Menü komutlarının yanındaki klavye kısayollarını gösteren Not Defteri'ndeki Düzenle menüsünün resmi
Klavye kısayolları menü öğelerinin yanında görünür.
Menüleri, komutları ve seçenekleri seçme

Klavyenizle menüleri açabilir, komutları ve diğer seçenekleri seçebilirsiniz. Altı çizili harfler içeren menülerin yer aldığı bir programda, karşılık gelen menüyü açmak için Alt tuşuna ve altı çizili bir harfe basın. Komutu seçmek için menü öğesinde altı çizili harfe basın. Paint ve WordPad gibi şerit kullanan programlarda, Alt tuşuna basıldığında, basılabilecek bir harfin üzeri kaplanır (harfin altı çizilmez).

Menü komutlarında altı çizili harfleri gösteren Paint menüsü resmi
Dosya menüsünü açmak için Alt+F ve ardından Yazdır komutunu seçmek için P tuşuna basın.
Bu yöntem iletişim kutularında da çalışır. İletişim kutusundaki bir seçenekte altı çizili bir harf gördüğünüzde, bu, söz konusu seçeneği belirlemek için Alt tuşuna ve o harfe basabileceğiniz anlamına gelir.

Yararlı kısayollar

Aşağıdaki tabloda, en yararlı klavye kısayollarından bazıları listelenmektedir. Daha ayrıntılı bir liste için bkz. Klavye kısayolları.

Basılacak tuş
Yaptığı işlem
Windows logo tuşu Windows logo tuşunun resmi
Başlat menüsünü açma
Alt+Sekme
Açık programlar veya pencereler arasında geçiş yapma
Alt+F4
Etkin öğeyi kapatma veya etkin programdan çıkma
Ctrl+S
Geçerli dosya veya belgeyi kaydetme (programların çoğunda çalışır)
Ctrl+C
Seçili öğeyi kopyalama
Ctrl+X
Seçili öğeyi kesme
Ctrl+V
Seçili öğeyi yapıştırma
Ctrl+Z
Eylemi geri alma
Ctrl+A
Belge veya penceredeki tüm öğeleri seçme
F1
Bir program veya Windows için Yardım'ı gösterme
Windows logosu tuşu Windows logo tuşunun resmi +F1
Windows Yardım ve Destek'i gösterme
Esc
Geçerli görevi iptal etme
Uygulama tuşu Uygulama tuşunun resmi
Programdaki seçimle ilgili komut menüsünü açın. Seçimi sağ tıklatmaya eşdeğerdir.
Sayfa başı
Gezinme tuşlarını kullanma

Gezinme tuşları, imleci taşımanızı, belgeler ve web sayfalarında dolaşmanızı ve metni düzenlemenizi sağlar. Aşağıdaki tabloda, bu tuşların bazı yaygın işlevleri listelenir.

Basılacak tuş
Yaptığı işlem
Sol Ok, Sağ Ok, Yukarı Ok veya Aşağı Ok
İmleci veya seçimi, ok yönünde bir karakter veya bir satır ileri taşıma ya da bir web sayfasını ok yönünde kaydırma
Home
İmleci satır başına taşıma ya da web sayfasının en üstüne gitme
End
İmleci satır sonuna taşıma ya da web sayfasının en altına gitme
Ctrl+Home
Belgenin en üstüne gitme
Ctrl+End
Belgenin en altına gitme
Page Up
İmleci taşıma ya da bir ekran yukarı gitme
Page Down
İmleci taşıma ya da bir ekran aşağı gitme
Delete
İmleçten sonraki karakteri veya seçili metni silme; Windows'da seçili öğeyi silme ve Geri Dönüşüm Kutusu'na taşıma
Insert
Ekleme modunu açma kapatma. Ekleme modu açıkken, yazdığınız metin imlecin bulunduğu yere eklenir. Ekleme modu kapalıyken, yazdığınız metin varolan karakterleri değiştirir.
Sayfa başı
Sayısal tuş takımını kullanma

Sayısal tuş takımında, 0 ile 9 arasındaki sayılar, + (toplama), - (çıkarma), * (çarpma) ve / (bölme) aritmetik işlemleri ve ondalık ayırıcı hesap makinesinde olduğu gibi dizilmiştir. Tabii ki, klavyede başka bir yerde bu karakterlerin benzeri bulunur, ancak tuş takımının dizilimi sayısal verileri veya matematik işlemlerini tek elle daha kolay girmenizi sağlar.

Sayısal tuş takımının resmi
Sayısal tuş takımı
Sayısal tuş takımını kullanarak sayı girmek için Num Lock tuşuna basın. Çoğu klavyede, Num Lock tuşunun etkin olup olmadığını gösteren bir ışık vardır. Num Lock devre dışı olduğunda, sayısal tuş takımı ikinci bir gezinti tuşları kümesi olarak çalışır (bu işlevler, tuşların üzerinde, sayıların veya sembollerin yanında yazar).

Hesap makinesiyle basit işlemleri gerçekleştirmek için sayısal tuş takımınızı kullanabilirsiniz.

Hesap Makinesi'ni sayısal tuş takımıyla kullanma

Sayfa başı
Üç acayip tuş

Şimdiye kadar, kullanma olasılığınız olan hemen hemen her tuşu anlattık. Ancak gerçek meraklılar için, klavyedeki en gizemli üç tuşu keşfedelim: PrtScn, Scroll Lock ve Pause/Break. PrtScn, Scroll Lock ve Pause/Break.

PrtScn (veya Print Screen)

Uzun süre önce bu tuş gerçekten de üzerinde yazan şeyi yapıyordu, geçerli metin ekranını yazıcınıza gönderiyordu. Bugün ise PrtScn tuşuna basıldığında, tüm ekranın resmi çekilir ("ekran resmi") ve bilgisayarınızın belleğinde Pano'ya kopyalanır. Buradan resmi Microsoft Paint'e veya başka bir programa yapıştırabilir (Ctrl+V) ve isterseniz o programdan yazdırabilirsiniz.

Bazı klavyelerde PrtScn ile aynı tuşu paylaşan SYS RQ daha karmaşıktır. Geçmişte, SYS RQ "sistem isteği" olarak tasarlanmıştı, ancak bu komut Windows'da etkin değildir.

Print Screen tuşu hakkında daha fazla bilgi için bkz. Ekran görüntüsü yakalama (ekranınızı yazdırma).

İpucu

Ekranın tamamı yerine yalnızca etkin pencerenin resmini çekmek için Alt+PrtScn tuşlarına basın.

ScrLk (veya Scroll Lock)

Çoğu programda Scroll Lock tuşuna basılması herhangi bir etki oluşturmaz. Birkaç programda, Scroll Lock tuşuna basıldığında ok tuşlarının ve Page Up ve Page Down tuşlarının davranışı değişir; bu tuşlara basıldığında imlecin ya da seçimin konumu değişmeden belgenin kaydırılması sağlanır. Klavyenizde Scroll Lock tuşunun etkin olup olmadığını gösteren bir ışık olabilir.

Pause/Break

Bu tuş nadiren kullanılır. Bazı eski programlarda bu tuşa basıldığında programın duraklatılması sağlanır veya Ctrl ile birlikte bu tuşa basıldığında programın çalışması durdurulur.

Sayfa başı
Diğer tuşlar

Bazı çağdaş klavyelerde, programlara, dosyalar veya komutlara hızlı ve tek basımlık erişim sağlayan "kısayol tuşları" veya düğmeler bulunur. Başka modellerde, ses denetimleri, kaydırma tekerlekleri, yakınlaştırma tekerlekleri ve diğer araçlar vardır. Bu özelliklerle ilgili ayrıntılar için, klavyeniz veya bilgisayarınızla birlikte verilen bilgileri denetleyin ya da üreticinin web sitesini ziyaret edin.

Sayfa başı
Klavyenizi güvenle kullanmanız için ipuçları

Klavyenizin düzgün kullanılması, özellikle bilgisayarınızı uzun süre kullanıyorsanız, bileklerinizin, ellerinizi ve kollarınızın acımasını veya yaralanmasını önlemenize yardımcı olur. Sorunlardan sakınmanıza yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

Klavyenizi dirsek düzeyinde yerleştirin. Kollarınızın üst kısmı yan tarafınızda rahat olmalıdır.

Klavyenizi önünüze ortalayın. Klavyenizin bir sayısal tuş takımı varsa, ara çubuğunu ortalama noktası olarak kullanabilirsiniz.

Uzak tuşlara erişmek amacıyla parmaklarınızı germek yerine tüm kolunuzu kullanabilmek için el ve bilekleriniz klavyenin üzerinde olacak şekilde yazın.

Yazarken avucunuzu ve bileklerinizi herhangi bir yüzeye dayamaktan kaçının. Klavyenizde avuç içi desteği varsa, yalnızca yazmaya ara verdiğinizde kullanın.

Yazarken, hafif dokunun ve bileklerinizi düz tutun.

Yazmadığınız zaman, kollarınızı ve ellerinizi dinlendirin.

Her 15 - 20 dakikalık bilgisayar kullanımından sonra kısa molalar verin.

Sayfa başı

__________________
kar havası gibisin dışarda, içimde elmanın dişlenişi.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
klavyenizi, kullanma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Programları kullanma Burce Bilgisayar Donanımı 0 28 Aralık 2015 23:35
Klavyenizi düzenli olarak temizleyin! Deep Bilgisayar Donanımı 1 31 Mayıs 2012 19:12
Şifreleme kullanma DaDaS CR Makaleler 0 17 Ocak 2012 19:14
Kullanma talimatları Dilara Komedi ve Mizah 3 11 Aralık 2010 18:29