IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Lost

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Mayıs 2012, 18:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünyayı Kurtaracak 10 Buluş‏




Dünyada kendi alanlarında başarılı insanların sunumlarını yaptığı TED Konuşmalarının (TED Talks) bu yıl Kaliforniya’da düzenlenen TEDxObserver etkinliğine 10 konuşmacı damgasını vurdu.

TED Talks her yıl düzenlenen fikir paylaşım konferanslarıdır. Kendi alanlarında uzman kişiler yaptıkları çalışmalarını veya düşüncelerini 20 dakikalık sunumları ile izleyicilerle paylaşırlar. Konferanslar ücretli olmasına rağmen katılımcıların vide-oları TED sitesinde ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]) paylaşılarak dünyanın her yerindeki insanlara ulaşması sağlanır. Bu yıl Kaliforniya’da düzenlenen etkinlikle dünyamızı daha iyi bir hale getirecek 10 yenilik konuşuldu. Aşağıda bu özel 10 konuşmadan 5’i kısaca anlatılmaktadır.



1.Sıvı Metal Bataryalar

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)’den malzeme kimyası Profesörü Donald Sadoway’in yaptığı konuşma elektrik depolayan sıvı metal bataryalar ile ilgiliydi. Çalışmasını Bill Gates’in büyük bir yatırımla desteklediği Prof. Sadoway, ‘eğer bolluk zamanında büyük miktarlarda elektrik depolayabilirsek, kıtlık zamanında kullanabiliriz’ diyor.

Şimdiki uygulamalarda elektrikle ilgili arz ve talep denge halinde olmalıdır diyen Sadoway dinleyicilerin dikkatini şu cümlelerle çekti; ‘şu anda bu salonu ışıklandıran elektrik biraz önce üretildi. Peki biz çok pahalıya mal etmeden şebeke seviyesinde depolama düşüncesine nasıl yaklaşmalıyız?’ Sadoway’in büyük fikri aluminyum ergitme sürecini kullanarak sıvı metalden oluşan dev bataryalar yapmak. ‘Eğer bir şeyi ucuza mal etmek istiyorsanız, onu ucuz malzemeden yapın. Tercihen yerel kaynaklarda bulunanlardan…’. Sadoway’in halen küçük prototipleri çalışıyor. 200 civarında eve yetecek olan enerjiyi saklayacak bataryalar ise yolda.

Büyük miktarlarda enerji biriktirebilmek mümkün olduğu takdirde Güneşin bol ihtiyacın az olduğu gündüz zamanı biriktirilecek enerji gece kullanılabilecek.



2. Telefonlarınızı Ortadan Kaldırın

‘Sadece bağlantı halinde olmak yetmez sohbet de etmemiz gerekir.’ 1996 yılında yazdığı ‘ekrandaki yaşam (Life on the Screen)’ isimli kitabı ile Wired dergisine kapak olan Sherry Turkle, online dünya ile ilgilinen etkili bir kuramcıdır. Turkle, cebimizdeki aletlerin bizi gerçek yaşamlarımızdan uzaklaştırdığına ve bizi değiştirdiğine inanıyor, ve şöyle söylüyor, ‘teknoloji bize gerçek arkadaşlığı değil, onun bir yanılsamasını (ilüzyon) sunuyor. Bunun çözümü olarak yalnız kalabilmeyi yeniden öğrenmemiz gerekmektedir.’

Sherry Turkle önerilerini ciddiye alıp cep telefonunuzu en azından bir süreliğine bırakmaya hazır mısınız?


3. Robotlara Düşünmeyi Öğretmek

Robot araştırmacıları robotlara nasıl düşüneceklerini öğretmeye çalışırken, Pennsylvania Üniversitesinden Profesör Vijay Kumar, onlar için kendilerini nasıl yönlendirmelerini sağlayacak ‘nano quadrotors’ denilen küçük helikopterler geliştirdi. Bu cihazlar havada grup halinde uçabilen ve kendi kendini yönetebilen çevik robotlardır. Hiçbir insan müdahalesi olmadan nesnelerin etrafında gezinip yollarını bulabiliyorlar ve aralarında çarpışmaya yol açmadan konumlarını eşgüdümlü belirleyebiliyorlar. Profesör Kumar uygulamaların oldukça çok olabileceğinin söylüyor. Bir araya toplandıklarında sanki saldırmaya hazırlanan bir uzaylı sürüsü izlenimi vererek biraz da korkutucu olabiliyorlar.



4. “Nerd”lere İyi Davranın

İçine kapanık ve teknoloji düşkünü kimselere İngilizcede “nerd” denmektedir. Özellikle bilgisayardan başını kaldırmayan, sosyal ilişkilerini en aza indirmiş kişiler için kullanılan bu sözcük, genelde olumsuz bir izlenim taşır. Ancak, ABD Savunma Bakanlığı ileri araştırma projeleri ajansı (Darpa) başkanı Regina Dugan, öyle düşünmüyor. “Nerd” diye adlandırılan insanların hayatımızı kolaylaştıran icatlar yapan mühendisler ve bilim insanları olduğu, onlara küçültücü değil müteşekkir gözlerle bakılması gerektiği inancında.

Dugan “Başarmayı öğrenmek için başarısızlığa hazır olmalısınız. Eğer sesin 20 katı hızda uçmak istiyorsanız önce ayağınızı yerden kesmeyi kabul edeceksiniz. “ demekte. Konuşmasında ayrıca yeni geliştirilen ve sinekkuşu denilen bir tür hava taşıtlarının bir kalem pilden daha hafif olduğunu ve bütün yönlerde uçabildiğini de anlattı.


5. Şehirler Bizi Daha Akıllı Yapıyor

Harvard Üniversitesi ekonomi Profesörü ve Şehrin Zaferi (The Triumph of the City) kitabının yazarı olan Ed Glaeser, ‘Şehirler, insanlar arasında fiziksel mesafenin olmadığı yerlerdir.’ diyor.

Glaeser, Gandhi’nin geleceğin köylerde saklı olduğunu söylediğini, ona olan saygısıyla birlikte yanıldığını belirterek şunları söyledi, “Şehirler insanların birşeyler yarattığı ve diğer insanlarla işbirliği yaparak inanılmaz işler başardığı yerlerdir. Amerika’nın en büyük 3 tane metropolitan alanı, nüfusun sadece yüzde 13’ünü oluşturmasına rağmen gayrisafi milli hasılanın yüzde 80‘nini üretiyor”.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
10, buluş‏, buluş‏, dünyayı, kurtaracak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dünyayı nükleer füzeler kurtaracak N999 Haber Arşivi 0 14 Mart 2012 02:04
Dünyayı kurtaracak projede ilk fire! KarakıZ Bilim Dünyasından Son Haberler 0 14 Aralık 2011 10:15
Dünyayı kurtaracak projede ilk fire Lucifer Haber Arşivi 0 13 Aralık 2011 15:28