IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Aralık 2012, 20:31   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çin askeri üssünde Türk bayraklı kutlama!




Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılmasında görevli Jiuquan Fırlatma Merkezi'ndeki 33 kişilik Türk ekibi, uydunun yörüngeye yerleştiği ve ilk sinyalin alındığı haberini, maç kazanmışcasına sevinçle ve Türk bayraklarıyla kutladı.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, yaptığı açıklamada, Göktürk-2 uydusunu Çin'e götüren Türk ekibin, bir aydır bu ülkede gerekli çalışmaları yaptığını, roket entegrasyon ve test işlemlerini tamamladıklarını ve uydunun uzaya fırlatıldığı ana tanıklık ettiklerini söyledi.
Fırlatma öncesi, ilk kez orta büyüklükte uydu yapan genç Türk ekibinin çok heyecanlı olduğunu belirten Palaz, “Özellikle uydunun istediğimiz yörüngeye yerleşip yerleşmeyeceği konusunda oldukça heyecanlıydık. Çünkü artık her şey Çinlilere kalmış oluyordu” dedi.
Kazaların çoğunun, fırlatma esnasında yaşandığını ve herhangi bir aksilik durumunda bütün uydunun yok olabildiğini kaydeden Palaz, “O yüzden kritik bir aşamaydı. Fakat şu anda onların bize verdiği standart sapmaların bile altında çok güzel bir şekilde yörüngeye yerleşti. Hava çok güzeldi, roketi biz uyduyla birlikte yıldız gibi gördük. Çok başarılı bir yörüngeye yerleştirme operasyonu oldu” diye konuştu.
Palaz, Çinli ekip, fırlatmada görevli Türk ekibi çok başarılı bulduğunu da aktardı.
Türk bayraklarıyla sevinç gösterisi
Göktürk-2'nin uzaya fırlatılması anında, Türk ekibinin sevinç ve heyecan dolu anlar yaşadığını vurgulayan Palaz, ekiptekiler maç kazanıp, kupa kaldırmış gibi büyük bir coşku yaşadığını anlattı.
Palaz, şöyle devam etti: “Hava dışarıda oldukça soğuktu, eksi 10 dereceydi. Uydunun başarılı bir şekilde fırlatıldığı bilgisi verildiğinde herkes maç kazanmış gibi bayrakları sırtına alıp, büyük bir sevinç gösterisi yaptı. Ekrana Türk bayrağı yansıtıldı ve bayrağın altında herkes fotoğraf çektirdi. Ekibimiz sabaha kadar uyuyamadı, çünkü yörüngeye yerleşmesi yetmiyor, sinyalin gelip gelmemesi, sağlıklı çalışıp çalışmaması konusunda da bilgiler gerekiyordu. Kolay değil, 5 yıllık emek. Yoğun çaba sarfettiler. Hazırlıklar çok ciddi bir süreçti.”
Palaz, uydudan görüntünün ne zaman alınabileceğine ilişkin “Görüntü alabilmek için bazı işlemlerden geçmesi gerekiyor. Görüntü hemen alınamıyor. Normalde bir ay kadar sürüyor ama biz daha kısa zamanda almak için gereken gayreti gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.
Göktürk-2 uluslararası 2. uydu
Çin'in Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden Hasan Palaz, askeri bir üs olan Çin'deki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nde bu yıl fırlatılan 5. uydu olduğunu söyledi. Palaz, şöyle konuştu: “Çinliler, uluslararasılaşmak istiyorlar ve bizimle daha yakın çalışmak istiyorlar. Çünkü bu, uluslararası fırlattıkları ikinci uyduları. Aynı zamanda bu üsten uzaya 8 tane astronot yollamışlar, bir tanesi bayan. Burası, içinde kendi şehri olan, Gobi çölüne yakın, en yakın sivil havaalanına 300 kilometre uzaklıkta çok geniş bir askeri bölge içinde. Biri insan taşıyan araçları, biri de böyle uyduları fırlattıkları iki ayrı rampaları var. Bu seneki son uydu bizimki olacak.”
Türkiye'de üs yapılabilir
Hasan Palaz, Türkiye'de de bir fırlatma üssü yapılmasıyla ilgili, “Yapılamayacak bir şey değil” değerlendirmesinde bulunarak, “Önemli olan niyet etmek, siyasi iradeyi koymak ve gerekli kaynakları ayırmak. Yeter ki kaynaklar ayrılsın, doğru planlama yapılsın. Yapılamayacak bir şey yok” dedi.
“Ne mutlu ki ilk sinyal geldi”
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Emin Bank da TÜBİTAK, TAI, Milli Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Uzay ve Havacılık Genel Müdürlüğü, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, akademisyenler ve Pekin Büyükelçiği yetkililerinden oluşan 33 kişilik Türk Heyetinin Göktürk-2'yi Çin'deki üsten uzaya uğurladığını, fırlatmada yaklaşık 50 Çinlinin görev aldığını bildirdi.
Fırlatma anında ve sonrasında Çin'deki teknik ekip ile Ankara'da TÜBİTAK Uzay yer istasyonundaki 12 kişilik ve Norveç'teki 6 kişilik ekibin sürekli bağlantı halinde olduğunu ve birlikte hareket ettiklerini vurgulayan Bank, şunları kaydetti: “Hava çok açıktı, 10'dan geriye doğru sayıldı ve büyük bir tezahüratla uydu fırlatıldı. Yaklaşık 5 dakika roket çıplak gözle izlenebildi. Sonra Mission Control Central'da uydunun roketten ayrılması için heyecanlı bekleyiş sürdü. 13 dakika sonra uydu tam planlandığı gibi roketten ayrıldı.”
Daha sonra, ilk sinyali almak için beklemeye geçildiğini dile getiren Bank, fırlatma ve uydunun roketten başarıyla ayrılmasından sonraki en önemli adımın bu olduğunu belirterek, “Sinyal gelmezse büyük bir hüsran ve bilinmezlik yaşanacaktı. Ancak ne mutlu ki ilk sinyal başarıyla geldi ve bu başarılı kutlama ekran başında sevinçle karşılandı” diye konuştu.
Bank, “Bundan sonra artık iş yer istasyonundaki arkadaşların uyduyu kontrol altına alarak görüntü çekmeye hazır hale getirmesine kaldı. Bu çalışmaları da başarıyla yürütüyorlar. Birkaç gün içerisinde bu sevinçli haberi de almayı planlıyoruz. Bu olay Türk mühendisinin kendisine imkan sağlandığında neleri başarabileceğine çok önemli bir örnek teşkil ediyor. Bu bir gurur tablosu” dedi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cin, Üssünde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kenya'da Türk bayraklı gemi kaçırıldı Lucifer Haber Arşivi 0 07 Nisan 2010 18:17
Avustralya'da Türk bayraklı skandal Metin Haber Arşivi 2 24 Kasım 2007 12:15