IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ağustos 2018, 15:36   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bugün, İçerisinde Yaşadığımız Dünyayı Dünya Yapan Bilim İnsanı: 3-) Isaac Newton





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


3-) ISAAC NEWTON

Doğum: 4 Ocak 1643, Woolsthorpe, İngiltere

Ölüm: 31 Mart 1727, Kensington, İngiltere

Vatandaşlığı: İngiltere

Alanı: Fizik, Matematik, Mekanik, Astronomi, Simya, Felsefe, Teoloji

İşleri: Cambridge Üniversitesi, Royal Society Kraliyet Darphanesi, Trinity College

Öğrenim: Trinity College, Cambridge

Başarısı: Kütle Çekim Yasası

Kütüphanesi:
1757

Etkilendikleri: Aristoteles, Euclid, Nikolas Kopernik, Johannes Kepler, Galile Galileo, İbn-i Tufeyl, İbn-i Heysem, Sör Francis Bacon, Robert Boyle, Edmond Halley, Rene Descartes

Etkiledikleri: Edmond Halley

ISAAC NEWTON BİLİM DÜNYASINDA NE/NELER YAPTI?
Isaac Newton, hareket yasalarını tanımladı, yerçekimi teorisini keşfetti, optik alanda keşifler yapıp aynalı teleskopların gelişimine öncülük etti, klasik mekaniğin temellerini attı, bilimsel devrimi başlatan en büyük isimlerden biri oldu. Ayrıca, Gottfried Wilhelm Leibniz ile eşzamanlı olarak, diferansiyel ve integral hesaplamaları için yöntemler ortaya çıkarttı.

ISAAC NEWTON'IN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ NELERDİ?

Isaac Newton, dünyada gelmiş geçmiş en büyük polimatlardan biri olarak birbirinden farklı birçok dalda araştırma ve keşif yaparak kendisini tamamen bilimsel çalışmalarına adamasıyla ünlüydü. Yaşadığı dönemde ise katı giyim-kuşam kurallarına biat etmeyen, görünümüne çok fazla önem vermeyen dağınık bir insandı; en iyi bilinen özelliği, inatçıydı. Hayatında hiçbir zaman evlenmedi ve hayatı boyunca da çok az arkadaşı oldu. Eleştiriye açık biri olmadığı için çağdaşlarıyla uzun yıllar boyunca süren mücadeleler yaşadı. Yerçekimi kanununu nasıl keşfettiği sorulduğunda ise; ''Ben hiç ara vermeden düşündüm.'' şeklinde cevap vermişti. Newton, bilimsel devrimin babası olma unvanını sonuna dek hak etmiş olmasının yanı sırada spiritüel biriydi, uzun yıllar boyunca mitler, simya ve dinler üzerine araştırmalar yaptı. O da Marie Curie gibi yaşar, evinden çıkmayı ve evden seyahat etmeyi de hiç sevmezdi.

ISAAC NEWTON'IN GÜNLÜK YAŞAMI NASILDI?

Isaac Newton, haftanın her günü, hiç ara vermeden günde on sekiz saat çalışırdı. Birçok kez kendini araştırmalarına öyle kaptırırdı ki Trinity Kolesi'nde Cambridge'de öğrencilerini unutarak derslerine girmediği olurdu, yalnız biri olması kendi tercihiydi çünkü hayatını bilimsel çalışmalarına ve kitaplarına adamıştı.

ISAAC NEWTON'IN GÜNLÜK YİYECEK İÇECEKLERİ NELERDİ?
Isaac Newton, bilimsel çalışmalarıyla fazlasıyla ilgilendiği için yemek yemeyi unutur, çok az ve düzensiz uyurdu. Uzun yıllar boyunca sağlıksız koşullarda yaşadığı için iki defa sinir krizi geçirerek yoğun depresyona girdi. Annesinin ölümüyle de tetiklenen ilk depresyonu ise yedi yıl sürdü. İkinci depresyonunun ardından ise bilimsel çalışmalarına son verdi. Isaac, sağlıksız beslendiği ve uyumadığı için gözlerinde ışığa karşı hassasiyet oluşmuştu ama bunun 1664'te bir kuyruklu yıldızın geçişinin olduğu sırada olduğunu iddia ediyordu, hayatında sosyal aktivilere neredeyse hiçbir zaman yer olmadı.

ISAAC NEWTON'IN DÖNÜM NOKTASI NEYDİ?

Isaac Newton, çocukluk yıllarında kısa bir okul deneyimi yaşayıp, ardından annesinin de zoruyla çiftçi olması için kasabaya getirildi. Felsefenin ve matematiğin tadına bir kez varınca tek arzusu olan okula dönüp öğrenmeye devam etmek olmuş, birkaç yıl içinde çiftlik işlerinde ne kadar kötü olduğunu ispat etmişti.

Okuldaki büyük başarılarını da rekabetçi mizacına borçlu olduğu; kendisine kötülük yapan diğer çocuklara inat, çok çalışarak okulun en başarılı öğrencisi olmuştu. O yıllarda yaptığı güneş saati ve yel değirmeni modelleri, eğitimini Cambridge Üniversitesi Trinity Kolej'de alan amcasının dikkatini çekince, onun tavsiyesi üzerine Trinity Koleji'ne kabul edilmeyi başardı.

ISAAC NEWTON'IN TUHAF ALIŞKANLIKLARI VAR MIYDI?
Isaac Newton, hayatı kitaplardan ibaret olan büyük bilim adamı kitaplarının temiz olması gibi hiçbir zaman çabası olmadı, sayfaların kenarlarına notlar alır, kitaplardaki tüm boş alanları notları için kullanır, sayfaların köşelerini katlar ve bunu da tam da önemli cümleye eşit gelecek şekilde yapardı. Ancak tüm notlarını kitaplarının üzerine yazmamaktaydı; araştırırken öyle çok not alıyordu ki notlarına ulaşabilmek için tüm notlarını içeren bir dizin hazırlamıştı, alfabetik sırayla konu başlıklarına göre oluşturulmuş dizinde kitapların sayfa numaraları gibi bilgilerde yer alıyordu.


ISAAC NEWTON İÇİN SPİRİTÜEL YAŞAM VE SİMYA ÖNEMLİYDİ ÇÜNKÜ?
Isaac Newton, ilk sinir krizinin ardından uzunca bir süre bilim arenasından çekilip hayatını ilahiyat ve simyaya adamıştı. Simya o zamanların popüler araştırma alanlarından biriydi. Kimya biliminin de başlangıcı olarak kabul edilirdi. Üzerine çalıştığı bilimsel konuların Hıristiyanlık öncesindeki Antik Çağlarda da işlendiğini, bilgelerin evrenin sırlarına dair soruları cevapladığına inanıyordu; bunları mitler, heykeller, abideler ve tapınaklara da şifreli olarak aktarmışlardı. O da çağdaşı olan birçok bilim insanı gibi sorulara cevaplar verebilmek, şifreleri çözmek istiyordu.

Newton, simyayı da içeren bir araştırmalarından elde ettiği bilgileri aktarmak için yüz altmış dokuz kitap yazmış olsa da simyanın sahte bilim olarak görülmeye başlandığı yıllara denk geldiği için hiçbirini yayınlamadı. Tüm bunların yanı sıra bir kâhin gibi bazı konularda da kehanetler ortaya atmıştı. Örneğin; Yahudilerin, İsrail'e geri döneceğini tahmin eden ilk kişi olmuştu. Ayrıca dünyada kıyamet gününün ise 2060'tan önce olmayacağına dair de kehanetler ortaya atmıştı.

Science Dergi'nden İngilizce - Türkçe Çevrilmiştir.


__________________

English Preparatory Department
School of Foreign Languages
Assistant English Teacher
Ankara Baskent University
2017-18

“Benim, senden öncem ve senden sonram yok, yalnızca sen varsın...”
C.A - 31.12.2010 - ∞

English Language and Literature
Faculty of Humanities and Letters
Ankara Bilkent University
2010-15
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bugün, yaşadığımız dünyayı dünya yapan bilim insanı: 3-) ısaac newton


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Isaac Newton AftieL Bilim Adamları 3 14 Mayıs 2022 01:13
Bugün, İçerisinde Yaşadığımız Dünyayı Dünya Yapan Bilim İnsanı: 2-) Nikola Tesla Kalemzede Bilim Dünyasından Son Haberler 0 24 Ağustos 2018 15:24
Bugün, İçerisinde Yaşadığımız Dünyayı Dünya Yapan Bilim İnsanı: 1-) Albert Einstein Kalemzede Bilim Dünyasından Son Haberler 0 24 Ağustos 2018 15:15
Isaac Newton Nava Felsefe 0 03 Şubat 2011 16:19
Bilim Adamı Bilim İnsanı Olmak İçin Luis IF Ekstra 0 22 Nisan 2010 13:19