IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Mayıs 2019, 15:00   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
3 Türk Bilim İnsanından, Kansere Karşı Savaşçı Hücre




3 Türk bilim insanı, bilim dünyasında yankı uyandıracak bir başarı elde etti. Kanser hücrelerine karşı mücadele etmek için, bu kanser hücrelerini öldüren savaşçı hücreler geliştirildi.

Çağımızın en büyük hastalıklardan biri olarak kabul edilen kanser, dünya genelinde pek çok bilim insanı tarafından araştırılıyor. Yapılan araştırmacılar sonucunda son güzel haber 3 Türk bilim insanından geldi. Biyomühendisler Dr. Tolga Sütlü, Dr. Adil Doğanay Duru ve Prof. Dr. Batu Erman tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, kansere karşı savaşçı hücreler üretildi.

Hücresel immünoterapi olarak adlandırılan proje kapsamında, hastanın vücudundan alınan kanda yer alan bağışıklık sistemi hücrelerine ulaşıp, kanser hücreleri ile savaşmaları için yeniden programlanması öngörülüyor. Tümör hücrelerini öldürerek kanseri kurutmayı başaran proje, European Journal Of Immunology’de (Avrupa İmmünoloji Dergisi) yayımlandı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Konuya açıklık getirmek için konuşan Dr. Tolga Sütlü, bağışıklık sistemimizde kullanılabilecek iki ana grup hücre bulunduğunu söyleyerek şunları ekledi:

“Bunlardan birincisi ve daha popüler olanı T hücreleri. Diğeri ise NK (Natural Killer-doğal öldürücü) hücreleri. Son yıllarda en çok ön planda olan ve kanser tedavisinde çığır açan hücresel immünoterapi yaklaşımlarında başı CAR-T hücreleri çekiyor. Şu anda büyük bir klinik başarı göstermekte olan CAR-T hücreleri kanser hücrelerinin yüzeylerindeki molekülleri hedefleyerek onları sağlıklı hücrelerden ayırt edip öldürebiliyor. Bizim çalışmamızda geliştirmiş olduğumuz TCR-NK hücreleri ise CAR-T hücrelerinden daha farklı bir mekanizmayla çalışan ve kanser hücrelerinin sadece yüzeylerindeki değil içlerindeki molekülleri de hedefleyebilen, yani CAR-T hücrelerinin ulaşamadığı yerlere ulaşabilen hücreler olarak ön plana çıkıyor.”

Hücreleri modifiye ederek kanser hücrelerine karşı hazırladıklarını söyleyen Sütlü, hücrelerin hazırlanma işleminin 2-3 hafta sürdüğünü belirtti. Hastanın bağışıklık sistemi hücreleri arasından alınan birkaç milyon hücreden başlayarak birkaç milyar hücreye çıktıklarını belirten Sütlü, bu proje için TÜBİTAK başvurusu yaptıklarını da belirtti.

Patent başvurusu yapılan projenin 2. basamağı için harekete geçen bilim insanları, TÜBİTAK’tan geri dönüş alırlarsa 3 yıl içinde Cilt kanseri hastalarında bu tedavi yöntemini kullanmayı planladıklarını açıkladı.


Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim insanı, hÜcre, kanser, tÜrk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kansere karşı GDO'lu virüs! Zen Sağlık Köşesi 0 02 Şubat 2013 18:36
AIDS'e karşı 'savaşçı kök hücre'! Deep Sağlık Köşesi 0 15 Nisan 2012 19:33
Kansere Karşı Acı Çekirdek Kralice Sağlık Köşesi 0 20 Kasım 2008 12:24
Kansere Karşı Mor Domates Kralice Sağlık Köşesi 1 27 Ekim 2008 18:17