IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2020, 03:14   #1
Çevrimdışı
GeN
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Erken Doğan Körlüğünü Engellemenin Bir Yolu Keşfedildi




Hamileliğin 20. ile 37. haftası arasında doğan ve Preterm olarak adlandırılan erken doğmuş bebeklerin körlük riskini azaltmak için Avastin adlı ilacın çok düşük dozlarının etkili olduğu ortaya çıktı.
Erken doğan bebeklerin organları genelde çok gelişmemiş oluyor. Bu bebeklerin normalden daha fazla bakıma ve desteğe ihtiyacı oluyor. Erken doğanların karşılaştığı sorunlardan biri de retina ağındaki damarların zarar görmesinden kaynaklanan retinopatidir.

Erken doğan retinopatisi, önlem alınmaması durumunda görme bozukluklarına ve hatta körlüğe neden olabiliyor. Bu nedenle de araştırmacılar, bu sorunun önüne geçmek için çeşitli yöntemler ve ilaçlar deniyor.

Çok düşük dozla etkili ilaç:

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bugün JAMA Ophthalmology adlı dergide yayınlanan bir çalışmaya göre Avastin (bevacizumab) adlı ilacın oldukça düşük bir dozuyla bile bu bebekler etkili şekilde tedavi edilebiliyor. Araştırmayı Pediatrik Göz Hastalıkları Araştırma Grubu (PEDIG) ve ABD Uluslar Göz Sağlığı Enstitüsü (NEI) gerçekleştirdi.

Preterm, yani hamileliğin 20. ile 37. haftası arasında doğan bebeklerin gözlerinde bulunan ve ışığa hassas retina tabakası damarlarda yaşanacak bozulmalara karşı çok daha hassas durumda bulunur. Burada bulunan kan damarlarının fazla büyümesi, erken doğan retinopatisi kaynaklı görme kaybının en temel sebebi olarak gösteriliyor.

Şu andaki tedavilerse lazer terapisi ve kriyoterapi gibi yöntemlere dayanıyor. Her iki yöntem de damarların büyümesinin zararlı olacak noktaya gelmeden durdurulmasıyla uygulanabiliyor. Avastin ise damarlara gelen büyüme sinyallerini engelleyerek etki ediyor.

Avastin lazerden etkili:

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Avastin ilk olarak kanser tedavisinde kullanılması amacıyla geliştirilmiş olan bir ilaçtı. Daha sonra damar genişlemesi üzerindeki etkisinden dolayı göz sorunlarında da kullanılmaya başlanmıştı. 2011 yılında yapılan bir araştırmadaysa ilerlemiş erken doğan retinopatisinde Avastin’in lazerden etkili olabileceğini ortaya koymuştu.

Araştırmacılar, doğru dozu bulabilmek için erken doğan bebeklerle yaptıkları deneylerde sürekli olarak kullanılan dozu yarılama yoluna gitti. Normalde kullanılan dozun %40’ı ile yola çıkan araştırmacılar, komplikasyon görülmeyen her seferden sonra dozu tekrar yarıladı. Bu şekilde kullanılan doz yedi kere azaltıldı. Çalışmada, sadece 0,004 mg Avastin’in yeterli olduğu belirtildi.

__________________
Bir Yosun Yatağı Bağışlanmış. Bir İç Çekişle Uzanmış. Kabul Edilmiş Yeşil Battaniye Tarafından. Dünyayı Öpmüş HoşçakaL . . .
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
erken doğan körlüğünü engellemenin bir yolu keşfedildi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Renk Körlüğünü Anlamanın Yolları YaRen Sağlık Köşesi 0 27 Ağustos 2019 20:42
Güvensizlik duygunuzun ilişkinize zarar vermesini engellemenin 4 yolu Devam Sanem Aşk ve İlişkiler 0 17 Haziran 2018 14:14
Erken boşalmaya en kisa çözüm yolu binlerce tl harcamadan... Ecrin Erkek Sağlığı 0 23 Ekim 2011 12:25
FIFA 12'yi erken oynamanın yolu(Herkesden 3 gün önce indirebilirsin...nasıl mı?) Deep Oyun Dünyasından Son Haberler 0 24 Eylül 2011 21:41
İzin kullanamayan askere 'erken terhis' yolu Feronia Haber Arşivi 1 27 Aralık 2009 16:07