IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ağustos 2011, 13:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarınızı Evdeki Uyuşturuculardan Koruyun




Evde kullandığınız bir çok ürünün çocuklarınız için uyuşturucu etki yaptığını biliyor musunuz? Örneğin oda spreyiniz, deodorantlarınız, saç spreyleriniz, tırnak cilanızı sildiğiniz ürün, fırın temizleyicinizi 10-15 saniye koklaması, 4 yaşındaki çocuğunuzu en azından birkaç dakika uyarır, koklamaya devam etmesi baş dönmesine yol açar, koklamayı sürdüren bazı çocuklarda ani ölümler görülebilir. Ani ölümler ilk seferde olabileceği gibi, aynı maddeye defalarca maruz kalmış bir çocukta belki de yüzüncü seferde görülebilir.
Söze çocuklar örneğiyle girdik ama, solunum yoluyla giren bu tür uyuşturuculara bağlı ani ölümler aslında her yaş için tehlikedir.

Televizyonlarda ve yazılı basında 'Tinerci çocuklar' örneğiyle karşılaştığımız solunum yoluyla giren uyuşturucular sadece yazımızın başındaki ev ürünleri değil. Boya sanayiinde kullanılan ve genel olarak 'tiner' adı verilen eriticiler, mobilya cilaları, boya spreyleri, çocuğunuzun okul ödevinde kullandığı yapıştırıcılar, kokulu bazı ürünler de bunlar arasında yer alıyor.

Bu ürünlerdeki uçucu kimyasallar, solunum yoluyla ciğerlere oradan genel dolaşım yoluyla beyine ulaşıyor. Amerikan Çocuk Hekimleri Akademisi uzmanlarının araştırmalarına göre, bu tür maddelere her maruz kalışta beyin etkileniyor ve bazı beyin hücreleri ölüyor. Etkilenme ve hücre ölümü etkileyen kimyasal maddenin miktarıyla doğru orantılı. Bu maddelerin uzuzn süre kullanımı, kemik iliği ve karaciğerde de kalıcı hasarlara yola açabiliyor.

Tiner bağımlıları örneğinde olduğu gibi bu maddelerin bağımlılık yaratıp sürekli kullanılması, beyinde yarattığı hasarlar konusunda fikir veriyor. Bu çocuklarda hafıza kaybı, denge bozukluğu konuşma bozukluğu sık görülüyor. Ölümler çok yaygın olduğu gibi bir anlamda bitkisel yaşama girenler de az değil.

Tüp gazlar ve benzin de bu maddeler arasında. Yazının başından beri saydığımız ürünlerin elde edilmesi çok kolay ve çok ucuz. Kullanımı da kolay. Bir çocuğun ders sırasında zaman zaman yapıştırıcı tüpünü koklaması çoğu zaman kimsenin dikkatini çekmez. Bu tür ürünler bazen kutusundan koklayarak, bazen bir plastik poşete ya da bir beze püskürtülüp koklayarak kullanılıyor.

Nasıl anlaşılır?


Bu ürünlere kısa süreli maruz kalma, baş ağrısı, bulantı, kusma, denge bozukluğu, baş dönmesi, sarhoş gibi konuşma, karakter değişiklikleri ve hayal görmelere yol açabilir. Zamanla, bir konuya dikkat yoğunlaştıramama, kısa süreli hafıza kayıpları, işitme kaybı, kas krampları, kalıcı beyin hasarları ve hatta ölüm görülebilir.

Çocuğunuzda değişik, özellikle kimyasal madde gibi bir koku hissediyorsanız, gözleri kızarık ve sulanmışsa, dengesiz ya da uykulu gözüküyorsa, burnu akıntılı ya da kızarıksa, elinde yüzünde boya ya da yapıştırıcı izleri varsa, ağzında ya da çevresinde lekeler ya da yaralar varsa, iştahı kaybolmuşsa, sinirli ve gergin olmuşsa bu tür bir maddeye maruz kaldığından şüphe etmelisiniz.

Solunum durabilir


Bazı çocuklar arkadaşlarının etkisiyle merak ederek bu tür ürünleri kullanıyorlar. Yüksek miktarda maddeye maruz kalmak oksijensizlik nedeniyle solunumu durdurarak ölüme neden olabildiği gibi, madde etkisine giren çocuğun paniğe kapılması da yüksek miktarda adrenalin salgılanması nedeniyle kalpte tehlikeli ritm bozukluklarıyla kalp durması nedeni olabiliyor.

Astım gibi solunum yolu sorunu olan çocuklarda hayati tehlike daha büyük.


Çocuğunuzu yetiştirirken, evdeki kazalara, trafiğe, cinsel tacize, alkolün ya da uyuşturucunun tehlikelerine karşı uyarıyorsunuz ama bu tür ürünler günlük hayatın içinde olduğu için uyarmak kimsenin aklına gelmiyor. Çocuklar çoğu zaman farkında olmadan bu tür maddelere karşı bağımlı oluyorlar. Bu tür ürünler konusunda çocuğu uyarmada en geçerli yol bu tür maddelerin zehirli olduğunu çocuğunuza çok küçük yaşlardan itibaren anlatabilirsiniz.
alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çocuklarınızı, evdeki, koruyun, uyuşturuculardan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuklarınızı güneş yanıklarından koruyun ! Estela Aile Evlilik ve Çocuklar 0 11 Ağustos 2013 00:13
Bebek ve çocuklarınızı 'atopik egzama'dan koruyun Sevda Çocuk Sağlığı 0 12 Ocak 2012 22:36
Çocuklarınızı Cehennemden İyi Koruyunuz efLatun İslamiyet 0 30 Kasım 2011 19:32
Çocuklarınızı Yüzdürün Ecrin Çocuk Sağlığı 0 16 Ağustos 2011 16:18
Çocuklarınızı Esaretten Kurtarın Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 0 12 Aralık 2008 16:03