IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Ocak 2012, 02:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Otomobillerde çocuk koltuğu kullanımının önemi





Otomobillerde çocuk koltuğu kullanımının önemi

Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir.
Eğer bu önlenemezse, çocuklar kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler. Bunun sonuçlarını tam olarak önceden kestirmek mümkün değilse de, en azından ağır şekilde yaralanacaklarını tahmin etmek güç değildir. Bir çocuk koltuğu kullanılması halinde ise, özellikle bu yaralanmanın şiddetini azaltmak mümkün olduğu gibi bazı hallerde tümüyle önüne geçmek de mümkündür. Çocuk koltukları; bebekler için ayrı, yürümeyi yeni öğrenmiş çocuklar için ayrı, okul çağındaki küçük çocuklar için ayrı olmak üzere üç grup olarak incelenebilir. Bu koltukların kullanım amaçları aynı olsa da, kendi özelliklerine uygun olarak kullanılması gereklidir. Bütün çocuklar için boy ve kilolarına uygun büyüklükte bir koltuk ya da yükseltici seçilmelidir. Aksi halde, emniyet kemeri bağlamak herhangi bir yarar sağlamayacaktır.
Araç kazalarında hayatını kaybeden her 100 kişiden 15’inin çocuk olduğunu unutulmamalı. Yaralanmalarda da bu oran aynı. Türkiye’de trafik kazalarında yaralanan ya da hayatını kaybedenlerin yüzde 30’u 0-14 yaş arası çocuklar. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, batı Avrupa ülkelerinde trafik kazalarına maruz kalan her 100 çocuktan üçünün hayatını kaybettiği belirtilirken, bu oranın Türkiye’de yüzde 46 olduğu gerçeği önümüzde durmaktadır.


Kısacası aracımızda çocukların güvenli yolculuk yapmaları için çocuk oto koltuğu gerçekten gerekli. Ama çocuk koltuğunun tam anlamıyla güvenli olması için seçimine, montajına, çocuğun koltuğa oturma ve bağlanma şekline dair bir dizi noktaya dikkat etmemiz lazım. Şimdi sırayla bunları ve sık yapılan bazı yanlışları gözden geçirelim.

Çocuk Koltuğunda Kalite Önemlimidir?

Oto koltuğu satın alırken tek ölçütünüz güvenlik olsun. Koltuğun çocuğunuzun yaşına, boyuna ve kilosuna uygun olması önemlidir. Ürünün iç yapısı darbe emici köpükle kaplı olmalıdır çünkü bir çarpışma anında bebeğinizin sırtı ve başının arka bölümü koltuğa çeşitli yönlerden çarpacaktır. Oto koltuğu kumaşının terletmeyen ve yıkanabilir cinsten olmasına da özen gösterin.

Çocuk Koltuğu için En Uygun Yer Neresidir?

Çocuk koltuğu için en güvenli yer, arka koltukta yan hava yastıklarından uzakta olan bir yerdir. Hava yastığı şiştiğinde tam da çocuğunuzun başının olduğu yere denk gelir ve bu şiddetli darbe ciddi veya ölümcül bir yaralanmaya neden olabilir. Çocuk koltuğunu kapıların yanına koymak yerine arka koltuğun ortasına takın.

Otoda Çocuk Koltuğu Nasıl Monte Edilir?

Çocuğunuzu ilk defa koltuğa oturtuyorsanız bundan sıkılabilir. Kızmadan, sabırla alışmasını sağlayın. Koltuğu araca bağlamadan önce üreticinin ve aracınızın kullanım talimatlarındaki çocuk koltuğuyla ilgili bölümü okuyun. Koltuğun doğru yönde sıkıca bağlandığından emin olun, koltuk doğru bağlanmışsa öne arkaya ve yanlara doğru iki buçuk santimden fazla hareket etmemelidir. Yolculuk öncesi çocuk koltuğunun sıkıca bağlı olup olmadığını kontrol edin. Eğer varsa aracınızda ISOFIX (Uluslararası Standartlar Organizasyonu FIX) bağlantı noktalarını kullanın.

Çocuk Koltuğu Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Soğuk havalarda koltukta otururken çocuğunuza kalın olmayan bir giysi ve şapka giydirin, kalın giysiler kemerin vücuda iyi temasına mani olur ve kaza anında çocuk aradan kayabilir. Kemerleri güvenli bir şekilde bağlayın ve ısıtması için çocuğunuz üzerine bir battaniye örtün.


Ve siz siz olun çocuğunuzu ön ya da arka koltukta kucağınızda tutmayın. Emniyet kemeri takmış olsanız da bir çarpma anında kucağınızdan fırlayan küçücük bir çocuğun tonlarca ağırlığa ulaşacağını ve onu tutabilme imkanınızın olmadığını unutmayın. Eğer emniyet kemeri takmıyorsanız durum daha da vahim olabilir. Öne şiddetle çarpmış olan çocuğu bir de siz, onlarca tona ulaşmış ağırlığınızla ezeceksiniz. Trafik kazaları sadece uzun yollarda değil, şehir içinde de oluyor. 30 kilometreyle giderken başka bir araçla çarpışabilirsiniz. Üzücü sonuçlardan kaçınmak için tedbirlerinizi alın.

Oto Bebek Koltuğu Hangi Yönde Monte Edilmelidir?

2009’da yapılan bir çalışma çocuk koltuğunda dik pozisyonda oturmanın küçük ve yeni doğan bebeklerde solunumu güçleştirerek kandaki oksijen düzeylerinin düşmesine yol açtığını göstermiştir. Zira bu pozisyon göğüs kafesi üzerinde baskı oluşturabilir. Her ne kadar seyahat sırasında çocuğunuzu çocuk koltuğuna bağlamak gerekirse de, çocuğunuzu bu koltukta dik şekilde uzun süre uyutmayın. Hafifte olsa solunum yolları sıkışması yaşanabilir. Koltuğu çocuğunuzun başı boşta kalmayacak şekilde ayarlayın ve boyun yastığı gibi aksesuarlar kullanmayın.

Hangi Yaşta Hangi Bebek Koltuğu Kullanılmalıdır?


1 yaşına kadar (13 kiloya kadar) bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli, arka koltuğa, bebeğin yüzü arkaya bakacak şekilde monte edilmeli.
4 yaşına kadar (9-18 kg. arası), hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı. Bunlar arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilmeli.

4 yaşından sonra ise (15-36 kg. arası), boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacak ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmayanlar için ise, yükseltici koltuklar kullanılmalı. Emniyet kemeri, ancak 12 yaşından sonra takılmalıdır.

Çocuk Koltuğu İle İlgisi Bilinmesi Gerekenler



  • Koltuğun çocuğunuzun yaşına uygun olmasına özen gösterin.
  • Oto koltuğunu arabaya doğru biçimde yerleştirmek için kullanım kılavuzundaki talimatları iyice okuyun.
  • Alacağınız oto koltuğunun arabanızın koltuğuyla uyumlu olup olmadığını kontrol edin.
  • Oto koltuğunuzun test edilmiş ve standartlara uygun olmasına dikkat edin.
  • Her araba yolculuğundan önce oto koltuğunun iyi bir şekilde yerleşip yerleşmediğinden emin olun.
  • 6 yıldan daha eski bir oto koltuğunu değiştirin. 10 yıl ve daha fazla eski olanlarını kullanmayın.
  • Araba hareket halindeyken bebeğinizi koltuktan çıkarmaya çalışmayın.
  • En az 1 yaşına kadar ve 9 kiloya ulaşıncaya kadar bebeğinizi yüzü arkaya dönük biçimde 45 derecelik açıyla oturtun.
  • 5 nokta kemer sistemi en iyi korumayı sağlar, çünkü kemerler bebeği hem omuzlarından, hem de kalçasından tutacak şekilde kavrar.
  • Kemer en iyi korumayı sağlamak için rahat biçimde durmalıdır, bebeğinizi çok sıkmamalıdır.
  • Çocuk koltukta kendini rahat ve iyi hissetmelidir. Çünkü hoşnut olmayan bir çocuk rahatsız olur ve sürücüyü de rahatsız eder.
  • Çocuk güvenlik koltuğunun montajı kolay olmalı ve mevcut araç kemerleri ile kullanılabilmelidir.
  • Koltuk kısa mesafeli yolculuklarda dahi kesinlikle kullanılmalıdır

Kaynak: Alıntılar (Toyota.com.tr, Milliyet, skodam.com)





 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk, kullanımının, otomobillerde, Önemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Otomobillerde, Anahtar Cep Telefonu DaDaS Bilim Dünyasından Son Haberler 0 02 Aralık 2011 23:45
Kondom Kullanımının Püf Noktaları ve “Kondom Kazaları” Ecrin Sağlık Köşesi 0 23 Ekim 2011 12:40
Otomobillerde "anahtar cep telefonu" dönemi! Kalemzede Otomobil Haberleri 0 01 Ekim 2011 17:19
Renklerin Çocuk Psikolojisinde Önemi Ruj Kişisel Gelişim 0 05 Eylül 2011 19:12
Otomobillerde çocuk koltuğu zorunlu oluyor Lucifer Haber Arşivi 2 10 Mart 2010 09:47