IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Temmuz 2013, 10:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuğunuzun Güneş Keyfi Kabus Olmasın




Biliyor musunuz, bir insanın tüm yaşamı boyunca aldığı ultraviyole ışınlarının yarısından fazlası çocukluk dönemine ait. Çünkü dışarıda geçirilen süre bu dönemde maksimum düzeyde. Küçük çocukların derileri, güneş ışınlarını tolore edemeyecek kadar hassastır. Güneş ışınları sudan ve kumdan yansıyarak, kişileri gölgede bile yakabilir.

Hayatında bir kere su toplamış güneş yanığı olan bir kişinin cilt kanserine yakalanma riski, yanığı olmayanlara göre iki kat fazladır. Her yanık ile bu risk iki kat artar. Cilt kanserinden korunmanın en iyi yolu, cilt yanıklarını önlemektir. Çocuklar, bu nedenle güneş ışınlarının en yoğun yeryüzüne ulaştığı saatlerde dışarı çıkarılmamalıdır. EmseyHospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gülten Karasu konuyla ilgili detayları aktarıyor…

Çocukların gözleri de, katarakt riskine karşı güneşten korunmalı ve bu nedenle çocuk için UV korumalı güneş gözlüğü alınmalı. Ayrıca çocuk açık tenliyse, sarışın ya da kızıl saçlıysa, renkli gözlüyse, çilli veya benliyse, güneş yanıklarına karşı çok daha hassastır ve cilt kanseri açısından riskli grupta olduğundan koruyucu losyon kullanmak zorunda.

Doğal D Vitamini Kaynağı Güneş, Raşitizm’i Önlüyor

Çocukların sağlıklı gelişimi için aldığı gıda ne kadar önemli isegüneş ışığı da o kadar önemli. D vitamini kaynağı olan güneş, kemiklerin gelişiminde büyük bir göreve sahip. D vitamini eksikliğinde raşitizm hastalığı gelişiyor. Raşitizm’li bebeklerin bıngıldağı geç kapanır, dişlerini geç çıkar, oturması ve yürümesi gecikir. Çocukların çok sıcak ve çok soğuk olmayan havalarda, günde en az 2 saat kadar dışarı çıkarılarak güneş ışığından faydalanmalarını sağlanmalıdır. Yaz aylarında 2-3 aylık bebeklerin güneş ışığından yararlanabilmeleri için, rüzgarsız havalarda çıplak olarak güneşe çıkarılmalarına başlanabilir.

Güneş Banyosu Yaptırırken Bunlara Dikkat

Bebekler güneşe çıkarılırken, baş ve gözlerini korumak için güneş başlığı giydirilmeli. Yazın güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arasında, çocuklara güneş banyosu yaptırılmamalı. Güneş banyosuna ilk gün 2 dakika ile başlanmalı ve toplamda 30 dakikayı aşmamalı. Çocuklara güneş banyosu yaptırılırken, fanila ve şapka giydirilmeli ve çocuklar güneşin altında kesinlikle uyutulmamalı. Daha büyük çocukların ise, yaz aylarında çıplak olarak güneş banyosunun 45 dakikayı geçmemesi gerekir. Güneşin yararlı olduğu kadar zararlı olabileceği de unutulmamalı.

Yaz aylarında çocuklarda güneş çarpmalarına karşı dikkatli olunmalı. Çocuğun uzun süre güneşe maruz kalması deride kızarıklık, acı hissi, fazla etkilenmiş bölgelerde ciltte su toplanması, baş ağrısı, kusma, ateşe yol açabilir. Bu durumda acilen doktora başvurulması gerekir. Güneş çarpmalarında çocuğun cildi soğuk ve nemli ise, gölge ve serin bir yere yatırılıp bacaklarının yüksekte tutulması gerekir. Deri kırmızı bir renk almış, sıcak ve kuru ise, soğuk su altında tutulduktan sonra çocuğun serin ve gölge bir yere yatırılıp ateşi düşünceye kadar soğuk suya batırılmış bir bezle vücuda kompres uygulanmalı. Çocuklarda güneşin zararlı etkilerine karşı, hassas ciltler için geliştirilmiş yüksek koruma faktörlü güneş losyonları, doktor önerisi ile kullanılmalı.

Çocuğunuzu Güneşten Böyle Koruyun

Bebekler ve küçük çocuklar, saat 11.00 ile 15.00 arasında direkt güneşe çıkarılmamalı.
Tatile çıkıldığında, suya dayanıklı en az 30 koruma faktörlü bir koruyucu krem kullanılmalı.
Koruyucu kremler, yeterli miktarda ve cilde yedirilerek uygulanmalı.
Güneş banyoları, iki dakika ile başlamalı ve süresi, vücut alıştırılarak artırılmalıdır. Bu süre, 25-30 dakikayı geçmemeli.
Çocuklar havuza veya denize girdikçe, havlu ile kurulandıkça güneş kremleri etkisini yitireceğinden dolayı, gün boyunca koruyucu krem sürmeye devam edilmeli.
Okul çağına gelen çocuklara, güneşten korunma yöntemleri anlatılmalı.
Su kaybını önlemek amacıyla, çocukların yeterli miktarda su içmeleri sağlanmalı.
Bebeklerin ve çocukların başları şapka ile güneşten korunmalı.
Çocuk, günde 30 dakikadan fazla dışarıda kalacaksa, güneşten koruyucu krem kullanması sağlanmalı.
Süt çocuklarının ciltleri daha ince olduğu için, güneşe karşı daha hassastır. Bu nedenle, 6 aylıktan küçük çocuklar direkt güneşe çıkarılmamalı, gölgede tutulmalı.
Çocuklar, terletmeyecek ve güneşe karşı koruma sağlayacak şekilde giydirilmeli. Beyaz renkte kollu bir tişört ve kenarlıklı şapka bu anlamda uygun olacaktır. Giydirilen kıyafetler, seyrek dokumalı olmamalı.
Bulutlu havalar önemsenmeli, çünkü güneş ışınlarının yüzde 70’i bulutları geçer.
Kum ve suyun güneş ışınlarını yansıttığını unutulmamalı. Gölgede bile cilt yanıkları olabilir.
Çocukların gözleri, UV korumalı bir gözlükle güneşten korunmalı. Uzun yıllar UV ışınlarına maruz kalmak, katarakt riskini arttırır.
Güneşte en çok yanaklar, burun ve omuzlar yandığı için, özellikle bu bölgelerin korunmasına özen gösterilmeli.
Güneş kremleri, UVA ve UVB filtrelerini içeren, emilimi kolay, cildi nemlendiren, suya ve terlemeye dayanıklı, kokusuz ve renksiz, etki süresi uzun ve kullanımı kolay olmalı.
Güneşten koruyucu ürünler, güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulanmalı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Çocuğunuzun, güneş, kabus, keyfi, olmasın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Karne günü kabus olmasın Violent Aile Evlilik ve Çocuklar 0 13 Haziran 2013 15:22
Güneş Enerjisiyle Bluetooth Hoparlör Keyfi! Lost Bilim Dünyasından Son Haberler 0 15 Mayıs 2012 18:43
Çocuğunuzun Ruh Sağlığı Lucifer Ruh Sağlığı 0 21 Ocak 2012 01:23
Çocuğunuzun yanında tartışmayın Dilara Aile Evlilik ve Çocuklar 0 21 Eylül 2010 14:11
Yazınız Kabus Olmasın! Güzellik Önerileri! Kralice Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 09 Mayıs 2009 12:02