IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Mayıs 2016, 10:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sinemacılar, YTube'a tazminat davası açtı




Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SE-YAP) ile dünyanın en popüler sitelerinden YTube karşı karşıya geldi. Birlik, üyelerine ait yüzlerce eserin YTube tarafından izinsiz kullanılması gerekçesi ile dava açtı. Maddi tazminat talepli davada, YTube’a ise ulaşılamıyor. Şirketin ABD’deki merkezine tebligat yapamayan mahkeme, son çare olarak ilan yoluna gitti. YTube, yüklü bir tazminata ile karşı karşıya.


Piyasa değeri 40 milyar dolar olarak tahmin edilen popüler video içerik sitesi YTube LLC ile Türkiye sinemasının etkin kurumlarından SE-YAP
davalık oldu. Davayı açan taraf SE-YAP. Birlik'in dava gerekçesini, üyelerine ait yüzlerce eserin izinsiz kullanımı oluşturdu. SE-YAP, YTube’da yer alan filmlerin izinsiz kullanıldığını tespit ettikten sonra, başlangıçta YTube’a yönelik bir ihtarname gönderdi.



YA ANLAŞMA YAPIN YA DA KALDIRIN
İhtarnamede özetle ‘Sitenizde yer alan eserleri tek tek listeledik. Üyelerimize ait bu eserler sitenizde yer alıyor ve şirket bundan reklâm geliri elde ediyor. Bunun için yazılı izin alınması gerekiyor. Ya, Birlik ile sözleşme yapın ya da, tüm eserleri sitenizde kaldırın’ denildi. İhtarnamede şirketin, geçmiş dönem kullanımları için de ödeme yapması istendi.



‘TÜRKİYE KANUNLARINA TABİ DEĞİL’
Şubat 2014’te gönderilen bu ihtarnameye yanıt, YTube’un Türkiye’deki avukatlık bürosu Elig Hukuk Bürosu’ndan geldi. Büronun kurucu ortaklarından Av. Gönenç Gürkaynak’ın imzasını taşıyan 17 Şubat tarihli ihtarnameye cevapta, YTube’un, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tabi bir şirket olmadığı kaydedildi. Taraflar arasındaki sıkıntı ihtarname yolu ile çözülemeyince SE-YAP avukatları YTube’a karşı dava açtı. Şubat 2014’te açılan davada, mahkemede ‘tecavüzün tespiti’ ve ‘önlenmesi’ istendi.



YTube’A ULAŞILAMIYOR
İstanbul 3. Fikrî ve sınaî Haklar Hukuk Mahkemesinde açılan dava, şimdilik, 10 bin TL maddi tazminat talepli. Ancak, mahkemenin yaptıracağı tespit sonrası, tazminat tutarı değişebilir. Yargılama sürerken, YTube’a ulaşım krizi çıktı. Şirketin ABD’de bulunan merkezine tebligat yapılamadı Adalet Bakanlığı üzerinde yapılan başvuruda sonuç alınamadı. Şirkete tebligat yapılamayınca, davanın da sürüncemede kalma riski oluştu. Bu nedenle, SE-YAP avukatları geçtiğimiz mart ayında mahkemeye başvurarak, ilanen tebligat yapılmasını istedi.



DOSYADA YANIT YOK
Mahkeme de geçtiğimiz günlerde verdiği ara kararla, bu talebi yerinde bulundu. Söz konusu davanın açıldığına dair ilanen tebligat yoluna gidildi. İlanen tebligat sonrası, YTube tarafının 2 hafta içinde cevap dilekçesini mahkemeye sunması gerekir. Aksi taktirde davanın görülmesine devam edilecek. Geçtiğimiz cuma gününe kadar, dava dosyasına şirketin cevap dilekçesinin sunulmadığı anlaşıldı.

ONLARCA FİLM SİTEDE
Dava dosyasına göre, YTube’un izinsiz yayınladığı film sayısı 200’ü aşıyor. Filmleri listede yer alan yönetmenler arasında, Kutluğ Ataman, Onur Ünlü, Yeşim Ustaoğlu, Şerif Gören, Atalay Taşdiken, Atıf Yılmaz, Özcan Alper, Togan Gökbakar, Gani Müjde gibi isimler yer aldı. Dava dosyasına göre, sitede izinsiz kullanıldığı belirtilen filmler arasında, Kapıcılar Kralı, Bir Zamanlan Anadolu’da, Issız Adam gibi bir dizi film yer alıyor.

hurriyet

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dava, dinçer gökçe, sinema eseri yapımcıları meslek birliği, tazminat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
5 milyon liralık tazminat davası açtı ama... SeckiN Haber Arşivi 0 10 Ekim 2013 16:56
Sinem'in ailesi tazminat davası açtı Chelt Havacılık Haberleri 0 15 Ocak 2011 15:06