IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2012, 00:20   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Doğru Beslenme İlkeleri




1. Öncelikle doğru beslenmenin bir yaşam biçimi olarak kabul edilmesi gerektiğine inanın.

2. Kesinlikle öğün atlamayın. Öğün atlayarak kilo vermenin mümkün olamayacağını, tersine sizi daha fazla yemeye teşvik edeceğini unutmayın.

3. Öğün sayınızı arttırın. Azar azar sık sık yemek kilo vermenin en önemli şartıdır. Öğün sayınızı 6-7 defa olacak şekilde ayarlayın. Böylelikle hiçbir öğüne çok aç girmemiş olacaksınız. Aksi takdirde öğün sırasında doygunluk hissini sağlamanız çok zor olacaktır.

4. Yavaş yemek yemeyi öğrenin. Lokmalarınızı ufak parçalar halinde iyice çiğnemeye özen gösterin.

5. Yemek yerken herhangi bir aktiviteyle (televizyon izlemek, gazete- dergi okumak vb..) ilgilenmeyin. Aksi takdirde farkında olmadan gereğinden fazla yiyebilirsiniz.

6. Salata için büyük tabak, yemekler için küçük tabaklar kullanın. Yemek biter bitmez sofradan kalkın.

7. Günde en az 2 lt (8-10 bardak) su için. Bu suyun 6 bardağını ana öğünlerden önce (her öğünden önce 2 bardak) içmeye çalışın. Bunun, hem öğünlerde yediğiniz besinlerin vücutta kullanılmasına faydası olacak, hemde öğüne başlamadan bir tokluk hissi oluşturacaktır.

8. Şekerli ve yendiği zaman kolayca şekere dönüşen besinlerden uzak durun. Çünkü bu besinler hem çok çabuk acıktırır, hemde insülinin aşırı salgılanmasına neden oldukları için dolaylı olarak yağ depolanmasını artırırlar. Glisemik indeksi yüksek olan besinler; beyaz ekmek, beyaz undan yapılmış makarna ve diğer ürünler (pasta, kek, kurabiye vs..) , beyaz pirinç, patates, içine şeker katılmış tüm ürünler ve meyvelerden muz, üzüm ve incir. Tercih edilecek besinler; tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, tam buğday unundan yapılan makarna, esmer pirinç, kurubaklagiller, sebzeler, glisemik indeksi yüksek olmayan meyveler.

9. Yemeklerinizde daima sıvı yağ kullanın. Bu yağın önemli bir kısmı, tekli doymamış yağ olan zeytinyağından sağlanmalıdır. Fındık yağı ve soya yağı da tekli doymamış yağ olduğu için tercih edilebilir.Omega-3 kaynağı olan balık günlük beslenmenizde mutlaka yer almalıdır. Omega-6 kaynağı olan ayçiçek ve mısır yağı diğerlerine göre daha az tüketilebilir. Kullandığınız yağ tipi kadar miktarı da önemlidir. Yemeklere koyacağınız sıvı yağ miktarı; 1 kg sebze için 2 yemek kaşığını geçmemeli, etli yemeklere yağ eklenmemelidir.

10. Et tüketimini azaltıp yerine bitkisel protein kaynağı olan kurubaklagilleri tercih edin. Haftada iki defa baklagil yemeği tüketmeye çalışın. Haftalık et tüketiminin çoğunluğunun balıktan oluşması, geriye kalan miktarın tavuk ve hindi etine ayrılması, kırmızı etin ise daha nadir olarak tüketilmesi uygundur.

Uzm. Diyetisyen. Bengül Akgün

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
beslenme, doğru, İlkeleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Doğru beslenme yanlışları Lady Sağlıklı Bakım Önerileri 0 21 Temmuz 2011 21:22
Doğru Beslenme Hastalıktan Koruyor! Lucifer Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 23 Mart 2010 05:03
Kış Aylarında Doğru Beslenme! Dilara Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 17 Ekim 2009 11:36