IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By Tonyukuk
  • 1 Post By Beatrice
  • 1 Post By aLdiana

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Haziran 2022, 06:48   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Abur cubur tüketimini kısıtlarken bunlara dikkat!




Abur cubur tüketimini kısıtlarken bunlara dikkat!



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Çocuğum yemek yemiyor diyen ailelerin büyük bir kısmında kısıtlanmamış paketli gıda tüketimi diğer adıyla abur cubur alışkanlıkları var. Çoğunlukla ‘aç kalmasın da ne yerse yesin’ diyerek başladığımız paketli gıda sunuları bir süre sonra beslenme reddinin ana nedeni haline dönüşebiliyor. Paketli gıdalara erişim arttıkça çocukla ebeveynleri arasında bitmeyen bir abur cubur savaşı başlıyor. Kazananlar da çoğunlukla çocuklar oluyor. Peki bu döngüyü kırmak mümkün mü? Yanıtım kocaman bir EVET! Ancak sabırlı olmak ve bu tür gıdaların çocuklar üzerindeki etkilerini iyi anlamak gerekir.

Abur cubur diye tabir ettiğimiz yiyecekler içerikleri itibariyle çocukların haz alma güdülerini yüksektir. Bu tip yiyeceklerin hazırlanma amacı da her ne kadar sağlıksız ve besin değeri bakımından zayıf olsalar da tüketilmelerini sağlamaktır. Dolayısıyla ister yetişkin olsun ister çocuk abur cuburlar kolayca tüketilen, miktar kontrolü zor yiyeceklerdir. Biz yetişkinler de çocuklar da başladıklarında bu tür yiyecekleri tıkanana kadar yiyebilirsin
.
BESLENME STRESİ AZALIR
Aynı zamanda abur cubur yiyecekler çocukların kendi kendilerine beslenmelerine olanak sağlayacak kadar kolay tüketilirler. Aileler, çocuğun eline bir paket bisküvi verdiğinde daha fazla yemesi için yada bisküviyi beslemek için çocuğa ısrar ve baskıda bulunmazlar. Beslenme kontrolünün kendi eline geçmesi çocukları rahatlatır ve bu tip yiyeceklere daha fazla ilgi göstermeye başlar. Unutmayın! Stres yoksa beslenme kolaylaşır.


PAKETLİ GIDALAR HİÇ ŞAŞIRTMAZ
Çocuklar beslenme becerileri gelişirken tadlarını ve dokularını bildiklerini yiyecekleri tercih etme eğiliminde olurlar. Bu o yiyeceklere güven duymasından kaynaklanır. Paketli gıdalarda bu güven hissinin oluşması çok kolaydır. Çünkü hem bir paketin içindeki ürünler hem de aynı ürünün tüm paketlerinde lezzet kusursuzca aynıdır. Bir paket kraker aldığınızda bir kısmı acı, bir kısmı ekşi yada daha tuzlu değildir. Hepsi kusursuzca aynıdır. Bu da çocukların bu yiyecekleri yerken sürprize karşılaşmadıklarını öğrenmelerine ve bu tür besinleri daha çok istemelerinin bir nedenidir.


KURU FASULYE ASLA BİR ÇİKOLATA KADAR LEZZETLİ DEĞİLDİR
Kabul edelim! Çocuğa içinde çikolatanın olduğu bir seçenekler listesi sunarsak hiçbir yiyecek bu yarışta çikolatanın cazibesini yakalayamaz. Mesela, ‘yemeğini yersen sana çikolata veririm’ gibi bir ödül sisteminiz varsa yemek saati büyük bir inatlaşmaya dönüşebilir. Seçenekler arasındaki çikolatanın yada bu tür güçlü lezzetlerin olmamasına dikkat edin.


BİZ ABUR CUBUR SEVİYORSAK…
Abur cubur tüketimini kısıtlamak sadece çocuklara has bir düzen olmamalıdır. Evde diğer bireylerin bu tip yiyecekleri tükettiklerini bilen çocuklar istekleri konusunda daha dirençli olurlar. Bu nedenle evdeki bireylerin de tüketimlerinin kısıtlanması önemlidir. Çocuklar genellikle kendilerinin olmadığı ortamlarda da bu yiyeceklerin tüketildiğini fark ederler. Bu nedenle düzenin samimi bir şekilde kurulması gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da biz yetişkinler bu tür yiyecekleri tüketirken ki ruh halimiz. Eğer ailecek akşam yemeği sofrasında somurtuyor, hızla yiyecekleri tüketip bir an önce çayımızı, kahvemizi ve abur cuburlarımızı alıp televizyon karşısına geçiyorsak, bir anda ruh halimiz iyileşiyorsa çocuklar bu tür gıdaları daha fazla talep eder hale geliyorlar. Çünkü çocuklara bu tür tablolarda verdiğimiz mesaj ‘yemekler sıkıcı abur abur cuburlar eğlencelidir’ oluyor. Bu döngüden çıkmak için çocuklarla yemek saatlerinde geçirilen zamanın eğlenceli, paylaşımlı ve keyifli hale gelmesi gerekir.


Abur cubur tüketimini tamamen kesmek çocukların bu tip yiyeceklere çok daha fazla ilgi göstermelerine neden olabilir. Bu nedenle öğün saatleri dikkate alınarak, kontrollü miktarlarda yiyecekler sunulabilir. Adım adım bu yiyeceklerin yerini lezzetli ev yapımı alternatifler alabilir. Örneğin, paketli kek yerine çocuğunuzla mutfakta keyifli bir aktiviteye dönüştürerek birlikte kek pişirebilirsiniz. Ev yapımı çikolatalar yapabilirsiniz. Bu süreçlere çocukların dahil olması sağlıklı besinleri tüketmeye daha kolay ikna olmalarının yolunu açar

cnnturk

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 23 Haziran 2022, 07:32   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Abur cubur tüketimini kısıtlarken bunlara dikkat!




Benim çocuklar hiç sevmez.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 23 Haziran 2022, 10:37   #3
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Abur cubur tüketimini kısıtlarken bunlara dikkat!




Cips gördüm sanki
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 04 Temmuz 2022, 00:20   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Abur cubur tüketimini kısıtlarken bunlara dikkat!




tek yediğim cikolata

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kilo Aldırmayan 8 Abur Cubur Bal Diyet ve Sağlıklı Beslenme 6 23 Ocak 2020 17:49
Kilo Aldırmayan 5 Abur Cubur Lcia Diyet ve Sağlıklı Beslenme 4 27 Kasım 2014 18:51
Rüyada Abur Cubur Yediğini Görmek Violent Rüya Tabirleri 0 16 Mart 2014 15:11
Kilo aldırmayan 10 sağlıklı abur cubur Zen Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 30 Kasım 2012 18:01
Kilo Aldırmayan 10 Abur Cubur Sue Sağlık Köşesi 0 21 Temmuz 2012 12:41