IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Kasım 2022, 22:17   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuk Okulda Neden Başarısız Olur?




Çocuk Okulda Neden Başarısız Olur?




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Çocukların Okul Başarısı


Bebekliğinden beri gelişimini aşama aşama takip ettiğiniz ve desteklemek için her türlü olanağı kullandığınız çocuğunuz nihayet uygun bulunan okula başladı. Bir anne baba olarak en büyük mutluluklardan birisi de çocuğumuzun “anne-baba” demesi gibi artık “anne-baba”yı yazıyor ve okuyor olmasıdır.

Ancak bazen işler yolunda gitmeyebilir. Çocuğumuz beklediğimiz üzere ilkokul birinci sınıfta akademik alanda zorluk yaşayabilir ve ders başarısızlığı deneyimlenebilir. Elbette dersler önemli değildir ancak yaşamın çalışkanlık evresi ve özgüvenin aşılandığı bu ilkokul dönemlerinde okuldan olumsuz geri bildirimlerin olması çocuğumuzu şüphesiz etkileyecektir. Gelecekte mutlu bireyler olması, “yapabiliyorum”, “becerebiliyorum” ve “başarabiliyorum” düşüncelerinden temel alır.

Çocuğun Okulda Başarısızlık Nedenleri?

Okul başarısızlığının pek çok nedeni olabilir. Bunlar çocuğa bağlı, aileye bağlı ve topluma bağlı nedenler olarak gruplandırılabilir:

Çocuğa bağlı başarısızlık nedenleri nedir?

Çocukta duygusal sorunların varlığı, çalışma alışkanlıklarının kazanılmamış olması en başta gelir. Çocuğun kapasitesi iyi olsa da kafası karışık veya endişeli ise dikkati dağılır ve derse konsantre olamayabilir. Çocuk depresif ise sürekli yorgun, uykulu, isteksiz olabilir ya da hiperaktif bir çocuk çok uzun süre ara vermeden dersi takip edemeyebilir. Öğrenme bozukluğu varlığında çocuk geç öğrenir, harf karıştırabilir, okuma ve yazma veya sadece matematik konusunda güçlükler yaşayabilir.

Ya da bunların dışında çocuğun işitme-görme gibi fizyolojik bir rahatsızlığı da başarısızlığa yol açabilir. Çocuk uzağı göremediği için tahtayı görememiş, duyamadığı için öğretmeninin anlattığı önemli şeyleri kaçırmış olabilir.

Aileden kaynaklanan başarısızlık nedenleri nedir?

Ailenin çocuğa uygun ders çalışma ortamını sunmamasıdır. Ne yazık ki çoğu çocuk televizyon karşısında ders yapmaktadır veya bebek olan kardeşi onun defterleriyle oynarken dersine odaklanmaya çalışmaktadır.

Ailenin çocuğa yönelik davranış ve beklentileri de ders başarısını etkiler.

Ailenin çocuğuna gösterdiği tutum da başarıyı etkiler mi?

Ailenin olumsuz tutumundan birisi çocuğun derslerine karşı aşırı ilgisiz olmalarıdır. Aile çocuğunun durumunu sadece sene sonu karnesi ile takip eder. Çocuğun başarısızlığı ile bile ilgilenmeyen aileler vardır. Sınıfta kalmama sistemi ile sınıf geçmenin kolaylaşması gibi sebeplerle bir de bakıyoruz ki aile farkına varmadan çocuk hiçbir şey öğrenemeden liseyi bitirmiş. Böyle gençlerin sayısı az değildir. İlgisiz aile çocuğun yıl içerisindeki durumuyla, zorlandığı derslerle ilgilenmez ve sadece karne alınca önemser.

Bunun tam tersi bir durum da başarıyı olumsuz etkiler. Bazı aileler aşırı ilgilenirler. Ders notları, yazılılar, testler, deneme sınavları bu aileler için oldukça önem taşır. Adeta anne baba çocukla aynı sınıfta okuyormuşcasına işin içine girerler, evde sürekli yazılılar konuşulur, hayat sınavlara göre planlanır. En ufak düşük not başarısızlık olarak ele alınır ve fatura çocuğa kesilir. Çözdüğü test, yaptığı net sayısına göre çocuk evde kabul görür. Ailenin aşırı beklentisi ders başarısını olumsuz etkiler.

En uygun durum ise anne ve babalar çocuklarının potansiyelini bilmeli ve buna göre davranmalıdır. Entelektüel seviyesi ile ilgili sorunu varsa okulda uyum sorunları ve ders başarısızlıkları gözlemlenebilir.

Yine aileden kaynaklanan ders başarısızlığı durumları, aile içi anlaşmazlık, geçimsizlik, kardeş kıskançlığıdır. Ebeveynlerin çocuklarına olan eleştirel, tehditkar, aşırı beklentili tutumları çocuğun başarısını düşürür. Anne ve babası arasındaki geçimsizliğe çocukların şahit olması, sorunları çocuk ile paylaşma ve onu taraf olmaya zorlama gibi tutumlar çocuğun psikolojik dengesini bozabilir. Yine kardeş kıskançlığı, ev değişikliği gibi durumlarda da çocuğun kafası karışabilir. Çocuk, ailevi sorunları arkada bırakarak dersinin başına oturamaz, otursa bile konsantre olamaz.

Çocuklarda toplum etmenli başarısızlık nedenleri nedir?

Ülkemizde eğitim sisteminden kaynaklanan zorluklar vardır. Kalabalık sınıflarda ders görmek, sınav sisteminin sürekli değişmesi, daha alt yapı oluşmadan aşamalı sınavlara geçmek ve belirsizlik kafa karışıklığını ve sınav endişesini arttırır.

Her bireyin gelişim özelliklerinin, farklılıklarının olduğunu düşünecek olursak, her çocuğun sorun yaşadığı alanlar belirlenmeli ve çocuğa özgü eğitsel destek sağlanmalıdır. Başarısızlık telafi edilebilecek bir durumdur, önemli olan işin başında iken gereken önlemlerin alınmasıdır.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Başkent Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programında Başarısız Olursanız Ne Olur? Kalemzede Eğitim Haberleri 0 02 Haziran 2020 18:24
Okulda Başarısız Olan Çocuğa Ailesi Nasıl Bir Tutum Almalı? YaRen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 06 Temmuz 2019 15:56
Diyetler Neden Başarısız Olur ? Adelya Diyet Listeleri 3 04 Mayıs 2017 15:47
Düzensizlik Her Şeye Neden Olur - Çocuk Masalları PySSyCaT Öykü Masal ve Hikayeleri 0 30 Eylül 2016 21:55
Başarısız Çocuk Yoktur YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Şubat 2010 03:04