IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Şubat 2020, 11:25   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Probiyotik Pazarı Büyüyor




Bağırsak florasını (mikrobiyota) oluşturan probiyotiklerin 2008’den itibaren üretimde uygun fiyatlı hale
gelmesi, bu alandaki üretimi artırarak markalaşma ivmesi yarattı.


Faydalı bağırsak bakterileri olarak bilinen probiyotikler, ekmekten bebek mamalarına, dondurmadan yoğurda kadar günlük beslenme alışkanlıklarının tüm süreçlerine girdi. Türkiye’de pazarın 5 yılda 2 kat büyümesi bekleniyor.

Yaklaşık 15 yıl önce bağırsak tembelliğine çözüm olarak piyasaya sunulan yoğurtlarla Türkiye macerasına başlayan probiyotik pazarı, global sıçramasını, Türkiye’ye de taşıdı. Ekmekten bebek mamalarına, yoğurttan dondurmaya kadar şimdi pek alanda kullanılmaya başlayan probiyotik pazarının giderek büyümesi bekleniyor.

Hızlı tempo, probiyotik sayısını azaltıyor

Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddeler (besinsel lifler gibi) prebiyotik sınıfında yer alıyor. Değişen günlük tempo sonucu, vücuttaki prebiyotiklerin sayısı azalabilir, bu da sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebilir. Azalan prebiyotik miktarı dışarıdan alınan prebiyotik besinlerle desteklenebilir.

Probiyotik ürün çeşitleri

Pazarın ilk gözdesi yoğurt oldu

Dışarıdan takviye amaçlı kullanılan probiyotik gıdalarda önemli olan bu bakterilerin hangi suşlarının kullanıldığıdır. Geleneksel yöntemle yapılan yoğurtta bulunan probiyotikler sindirim sisteminde canlı kalamazlar. Takviye olarak kullanılan probiyotik süt ürünlerinde bakterilerin sindirim sistemi içinde canlı kalabilecek ve işlev görebilecek suşları kullanılıyor.

Probiyotikler liflerle ekmeğe girdi

Piyasada bulunan probiyotikli ekmeklerin içeriğinde bol miktarda lifin yanı sıra; B1, B2, niasin, B6, folik asit, B12 vitaminleri ile kalsiyum, çinko ve demir mineralleri bulunuyor.

Bebek mamlarının çoğu probiyotik içeriyor

Son dönemlerde yapılan araştırmalarda probiyotik gıdaların ishal veya kabızlıktan kurtulmada, antibiyotik ishalinin süresini azaltmada, hatta bebeği egzama, astım gibi allerjik hastalıklardan korumada etkili olduğu gösterilmiştir.

Dondurma pazarı da yararlı bakterilerle tanıştı

Dondurma markaları 2008 yılından bu yana portföylerine “Probiyotik Dondurma”yı eklemeye başladılar.

Orta Asya’dan kalan alışkanlık: kefir

Kefir Kafkasya’ da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünü. Bugün piyasada kefir satışı devam ediyor ve giderek artıyor.

Türkiye pazarına önce tablet formunda ve bağırsak hastalıklarının tedavisi için endikasyonu olan ürünler girdi, bu nedenle bir gıda takviyesi olan probiyotikler, Türkiye’de ilaç sınıfında yer alıyorlar. Diğer yandan kişiye özel probiyotik kürü tedavileri için gerekli yapılanma ülkemizde halen bulunmuyor. Türkiye’de bilinirliği özellikle yoğurtlarda kullanılmasıyla artan probiyotiklerin insan sağlığı açısından tıbbi amaçla kullanımı konusunda piyasa verileri yetersiz. Hem gıda katkısı hem tablet veya hap formunda hem de besicilik için piyasaya sürülen probiyotiklerin pazar payı ve pazarın toplam gelişiminin ölçülmesinde farklı sektörel alanlardan farklı bilgilerin bir araya getirilmesi gerekiyor.

Probiyotik kullanımında önemli noktalar

Dışarıda satılan probiyotik ürünlerin etiketlerinde mutlaka bu faydalı bakterilerin içeriği cins, tür ve suş olarak yazılmalıdır.
Probiyotik gıda takviyeleri genel olarak sağlığımız için faydalı olup bunların tavsiye edilmesi genellikle sağlık çalışanlarının kontrolünde olmalıdır.
Probiyotik bakteriler normalde bağırsağımızda bulunan canlılardır. Bozulan bağırsak bakteri bozukluğu durumunda bağırsak bakteri dengesini düzenlerler.
Probiyotik ürünlerin immün sistemi düşüren ilaçlarla alınması tavsiye edilmez. Onun dışında güvenilirliği yüksektir.

ALINTI

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
probiyotik pazarı büyüyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Probiyotik Nedir, Vücudumuzdaki Hangi Bakteriler Probiyotik Görevi Görür? Sanem Sağlık Köşesi 0 06 Mart 2018 02:08
2. El Oto Pazarı Hız Kesmeden Büyüyor SLyther Otomobil Haberleri 0 29 Aralık 2015 11:01
Probiyotik Besinler Ecrin Alternatif Tıp 0 21 Ekim 2014 20:23
Çin'de akıllı telefon pazarı büyüyor! Deep Cep Telefonlar 0 12 Temmuz 2013 21:52
Dijital dünyanın kayıtdışı pazarı büyüyor! KarakıZ Bilim Dünyasından Son Haberler 0 09 Ekim 2011 13:55