IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Ocak 2010, 18:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Erkekler 13 maddeye dikkat etsin!






18 yaşından sonra her erkeğin yaptırması gerekiyor.

Yaşam stresini birebir yaşayan erkeklerde kalp-damar hastalıkları ve kanserler en önemli ölüm nedenleri arasında. Ancak yaptıracağınız birkaç testin sizi hayata daha sıkı bağlaması mümkün. Uz. Dr. İsmail Yağız, erkeklerin mutlaka yaptırması gereken testler hakkında bilgi verdi. Yaşam stresini birebir yaşayan erkeklerde kalp-damar hastalıkları ve kanserler en önemli ölüm nedenleri arasında. Ancak yaptıracağınız birkaç testin sizi hayata daha sıkı bağlaması mümkün.



1. BOY-KİLO VE TANSİYON DEĞERLENDİRİLMESİ: Her erkeğin 18 yaşından sonra boy, kilo ve tansiyon ölçümü yaptırması gereklidir. Özellikle obezite, diyabet ve hipertansiyon gibi genetik eğilimi bulunan bireyler risk altındadır. Tansiyon takibi de önemlidir ve her yaş için normal değer 120/80 mm /Hg olarak belirtilmektedir.

2. EFOR KAPASİTESİ ÖLÇÜMÜ: Ailesinde kalp hastalıkları riski bulunanların daha erken yaşlarda yaptırması gereken bir ölçümdür. Özellikle 50 yaş ve üzerinde mutlaka yapılması önerilmektedir. Birkaç gün öncesinden hazırlığı bulunan bu testte, koşu bandı üzerinde efor miktarınıza göre kalp ve tansiyon ritminiz değerlendirilmektedir.



3. PROSTAT MUAYENESİ: Erkeklerde kanser nedeni sıralamasında ilk 3’te yer alan prostat kanseri, basit muayene ve testlerle ortaya çıkarılabilmektedir. Prostat Spesifik Antijen (PSA) ölçümü ve makattan prostat muayenesi dışında ultrason ile prostat büyüklüğü ölçülmektedir.



4. İŞİTME VE GÖRME TESTİ: Çok basit muayenelerle işitme yüzdesinizi öğrenebildiğiniz gibi, göz muayenesiyle de göz içi tansiyonu (glokom), göz zarı yırtıkları (retina dekolmanı) ve görme keskinliğinizi öğrenebilirsiniz. Özellikle 40 yaş ve yukarısında mutlaka görme kusurları oluşabileceğinden erken önlem alarak hayat kalitesi artırılabilir.


5. DEPRESYON TARAMASI: Gündelik yaşamın karmaşası “maskeli depresyon”a neden olmaktadır. Özellikle 50 yaş ve üzerinde depresyon eğilimi daha da artığından rutin tarama önerilmektedir


6. DİYABET VE KOLESTEROL TESTLERİ: Ailede diyabetli, kolesterol sorunu olan, tansiyon hastası obez bireyler varsa özellikle 30 yaşından sonra kan tetkiklerinizi mutlaka yaptırın. Sağlıklı bir genetik mirasınız var ama sizin hayat şartlarınız kötüyse, 45 yaşından sonra 3 senede bir mutlaka tarama testlerinizi yaptırmanızda fayda vardır. Hipertansiyonu ve kolesterolü bulunan bireylerde takipler daha sık yapılmaktadır.


7. MİDE VE KALIN BAĞIRSAK TARAMASI: Özellikle 50 yaş ve üzerinde yılda bir kez dışkıda gizli kan bakılması, 3 senede bir kolonoskopi mutlaka önerilmektedir. Kişide uzun süreli mide bağırsak şikayetleri ve ailesinde de bu yönde bir öykü varsa daha erken tetkik yaptırmakta fayda vardır.


8. ALERJİ TESTLERİ: Sık enfeksiyon geçirmeniz, mide bağırsak rahatsızlığı yaşamanız, kullandığınız ilaçlardan fayda görmemeniz, cilt sorunları yaşamanız altta yatan bir madde alerjisine bağlı olabilir. Hayat kalitesini oldukça bozan allerji için önerilen testlerin yaptırılması gerekir.


9.CİLT MUAYENESİ: Çok güneşli bir bölgede yaşayan, güneşi seven ve yeterince koruyucu kullanmayan bir toplum olarak mutlaka yılda bir kez yaptırmamız gerekir. Cilt kanserleri, kötü huylu benler ve bazı hastalıkların cilt bulguları bu kontrollerde ortaya çıkabilmektedir.



10. BULAŞICI HASTALIK TARAMASI: Hepatit B, C, HIV gibi cinsel yolla geçen hastalıklar açısından genç yaşlı her erkeğin düzenli aralıklarla kontrolden geçmesinde fayda vardır.


11. AŞILANMA: Grip ve zatürre aşıları 65 yaş sonrasında mutlaka önerilir. Ek hastalıklar varsa veya hasta çok sık enfeksiyon geçiriyorsan yaş sınıra bakılmaz. Her sene grip, 5 senede bir zatürre aşısı yapılmalıdır. Bunlar dışında Hepatit aşısı belli sürelerde tekrarlanmalı, 10 senede bir tetanoz aşısı yapılmalıdır.


12. ULTRASON İLE AORT ANEVRİZMASI BAKISI: Özellikle çok uzun süre sigara içmiş yaşı 60 üzerinde olan erkeklerde ana atardamar olan “Aorta”nın genişlemesine karın ultrasonu ile bakılmasında fayda vardır.


13. AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BAKISI: Diş ve dişeti sağlığı özellikle ilerleyen yaşlarda çok önemlidir. Mutlaka senede en az bir kez diş muayenesi yapılmalıdır.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
13, dikkat, erkekler, etsin, maddeye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Erkekler Bu Balığa Dikkat..! Sır Esrarengiz Olaylar 0 29 Ağustos 2013 09:57
Diyet yapan uykusuna dikkat etsin Violent Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 16 Haziran 2012 17:44
Aldatan erkekler dikkat PassioN Sağlık Köşesi 2 02 Mayıs 2012 22:40