IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Eylül 2011, 19:06   #1
Çevrimdışı
~ Zirvala.Com ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hiç bilinmeyen mirasları ortaya çıkarıyor





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kaybettikleri yakınlarının mirası için Tapu Müdürlüklerine başvuran vatandaşların işlemleri Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), sayesinde daha kolay yapılıyor. Hiç bilinmeyen mülklerin de ortaya çıkmasını sağlayan sistem, mirasçıları sevindiriyor.

11 YIL ÖNCE PİLOT UYGULAMA BAŞLADI

TAKBİS çalışmalarının 2000 yılında Çankaya ve Gölbaşı tapu müdürlüklerindeki pilot uygulama ile başladığını hatırlattı.

Bugüne kadar geçen süreçte Türkiye'deki 957 tapu müdürlüğünden 635'inin TAKBİS'e geçtiğini ifade eden Büyükboyacı, şöyle devam etti: “Bölge müdürlüğümüze bağlı 33 tapu sicil müdürlüğünün de 28'i faal olarak TAKBİS'i kullanıyor. Geriye Kırşehir'de Kaman, Nevşehir'de Avanos ve Ürgüp, Kayseri'de Pınarbaşı ve Niğde'de Bor tapu müdürlükleri kaldı. Buralarda da veri giriş çalışmalarımızı bitirdik. Kısa süre sonra bu müdürlüklerimizde sisteme geçiş yapacaklar. Bu 33 müdürlüğün sadece 4'ü devletten ayrılan ödenekle sisteme entegre oldu. Kalanların sisteme entegrasyonunu kendi imkanlarımızla sağladık. Arkadaşlarımız fazla mesai yaparak, özverili bir şekilde çalışarak veri girişlerini bitirdi.”

GEÇMİŞTE ÇOK MASRAFLIYDI

Büyükboyacı, yurt genelindeki müdürlüklerin TAKBİS'e geçtiğinde otomasyonun kamu kurumlarının da kullanımına açılacağını belirterek, icra müdürlükleri, mahkemeler, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kamu kurumlarının vatandaşların mal varlıklarını sorgulayabileceklerini kaydetti.

Geçmişte mal varlığı araştırmalarını çok zaman aldığını ve masraflı olduğunu anımsatan Büyükboyacı, “Kamu kuruluşlarından gelen mal varlığı sorgulama talepleri için bölge müdürlüklerine, tapu sicil müdürlüklerine yazı gönderiyorduk. Bu hem iş gücü kaybına, hem zaman kaybına neden oluyor hem de posta masraflarını artırıyordu. TAKBİS sayesinde bu ortadan kalktı. Şimdi sisteme girip, tüm vatandaşların Türkiye'nin neresinde olursa olsun mal varlıklarını elektronik ortamda sorgulayabiliyoruz” diye konuştu.

Büyükboyacı, TAKBİS'in vatandaşa hizmet kalitesini de artırdığına dikkati çekerek, artık işlemlerin eskisinden daha kısa sürede ve hukuki bir aksaklığa neden olunmadan yapıldığını anlattı.

HİÇ BİLİNMEYEN MİRASLAR ORTAYA ÇIKIYOR

Kaybettikleri yakınlarının mirası için tapu müdürlüklerine başvuran vatandaşların işlemlerinin de TAKBİS sayesinde daha kolay yapılabildiğini vurgulayan Büyükboyacı, şunları kaydetti:

“Babadan dededen kalan hiç bilinmeyen mülklerin de ortaya çıkmasını sağlayan TAKBİS, mirasçıları sevindiriyor. Örneğin dedeniz Kayseri'de yaşamıştır ama Aksaray'da mülk edinmiştir ve bunu da kimseye söylememiştir ya da Kayseri'de bilmediğiniz mülkleri vardır. Bu sır vefat edince kendisiyle beraber toprağa gidiyordu.

TAKBİS sayesinde veraset ve intikal işlemleri için tapu müdürlüklerimize gelen mirasçılar, yakınlarından kalan bilmedikleri mülkler ortaya çıktığında yaslı geldikleri müdürlüklerimizden sevinçle dönüyorlar. Ayrıca, tapu araştırması talep ederseniz bunlar sistem dahilinde ortaya çıkar. Muhtemelen yıl sonunda tüm Türkiye'deki tapu müdürlükleri TAKBİS'e geçmiş olacak. O zaman Türkiye'nin neresinde, kimin ne mülkü var tam olarak sorgulanabilecek.”

Büyükboyacı, vatandaşların mal varlığı sorgulamaları için nüfus cüzdanları ve ölen yakınlarının mirasçısı olduklarını kanıtlayan veraset belgesi ile birlikte tapu müdürlüklerine başvurabileceklerini ifade ederek, bu belgelerle başvurulduğunda mal varlıklarının kayıt örneklerinin de alınabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________
Tanrı'nın Şımarık Çocuğu..

Zirvala.com - Sohbet ve muhabbetin adresi..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilinmeyen, çıkarıyor, hic, mirasları, ortaya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Miniler Baştan Çıkarıyor pyracantha Ah Kadınlar 0 23 Mayıs 2010 12:22
Miniler Baştan Çıkarıyor Süslü Ah Kadınlar 0 03 Mayıs 2010 23:01
Doğduğunuz gün, hangi ağaçtan geldiğinizi ortaya çıkarıyor... Süslü Burçlar, Fallar ve Kehanetler 4 24 Şubat 2009 06:03