IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Aralık 2019, 11:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kedi ve köpek beslemek zararlı mı. ?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Çiğ et tüketmeyen ve evde duran kedi ve köpeklerin risk doğurmadığı bildirildi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevim Karaaslan, yaptığı açıklamada toplumda kedi ve köpeklerin hastalık taşıyıcısı gibi görüldüğünü söyledi.

Yetişkinlerin bu şekildeki yaklaşımı yüzünden hayvanları sevmeyen, onlara karşı daha acımasız çocuklar yetiştiğini ifade eden Karaaslan, neredeyse toplumun sokak hayvanları ile evcil hayvanları aynı kefede değerlendirmeye başladığını kaydetti.



Bazen hayvanlarla ilgili bazı haberlerin, yaşanan olayın sadece bir bölümü alınarak yapıldığını ifade eden Karaaslan, şunları söyledi:

''Ben de duyuyorum, 'Kedi kılı çocukları hasta ediyor, evcil hayvanların kılı ya da tüyü, hamile kadınları etkiliyor, düşüğe yol açıyor' gibi bazı haberler yayınlanıyor. Bunlar açıklanırken sürekli evcil hayvanlar ön planda tutuluyor. Evde düzenli bakılıyorlarsa, çiğ et tüketmiyorlarsa ve özellikle alerjik bir durum yoksa kedi ve köpekler, çocukların sağlığı açısından bir risk doğurmuyor. Bazı insanların, güneşe, polene, kıla, tüye alerjisi olabiliyor. Bu durum evcil hayvan beslemeyi zorlaştırır. Evcil kediyi ya da köpeği sokağa başıboş salarsanız eve enfeksiyon getirme olasılığı çok yüksek olur. Bu durumda kıl ve tüy yoluyla çocuklara hastalık bulaştırabilir.''Sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin hastalık riski taşıdığını, çünkü takibinin mümkün olmadığını belirten Karaaslan, şöyle devam etti:

''Toksoplazma diye bir şey var. Bu çiğ et tüketen kedilerin dışkısıyla bulaşıp, özellikle hamile kadınları tehdit ediyor. Sokak kedisini hamile kadının yaşadığı eve koyarsanız tabii ki düşük yapma riski artar. Kedi, gece evde gündüz dışarda oluyorsa bırakın çocukları sağlıklı kişilerin bile hastalık kapma riski yüksek olur. Çünkü bu hayvanların sokakta ne yediği, nerede bulunduğunu bilmiyorsunuz. Evdeki kediye çiğ et yedirseniz bile aynı risk söz konusu. Aşısı da yapılmadığı için potansiyel hastalık taşıyıcı olarak görmek normal. Ancak evcil hayvanlara düzenli bakılıyorsa herkesin içi rahat olsun. Evde beslenen kedi ve köpekler, sokağa çıkan insanlardan daha az risk taşıyor. Çünkü insanlar eve hastalık taşıyabilir.''

Kendi evinde 10 kedi beslediğini ancak, bugüne kadar hayvanlara bağlı ciddi bir rahatsızlık geçirmediğini belirten Karaaslan, ''ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde her çocuğun bir hayvanı var. Hayvan besleyen çocuk sorumluluk almayı öğrenir. Arkadaşlarına karşı sevgi dolu olur, onlara vurmaz, bağırmaz, incitmez'' diye konuştu. ( ALıntı )

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
evcil hayvanlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hamilelikte kedi beslemek güvenli midir? Lucifer Kadın Sağlığı 0 10 Şubat 2012 01:08
Evde köpek beslemek namaza mani olur mu? İçinde köpek olan eve melek neden girmez? YaRGuCi İslamiyet 0 19 Aralık 2011 19:12
Köpek kedi doğurdu! Lucifer Haber Arşivi 1 24 Temmuz 2010 17:22