IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2011, 14:42   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aristo'ya Göre Adalet




Özel anlamında adalet ve ona bağlı olan adaletli kişi ile ilgili olarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yüksek görevlerin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] zenginliklerin veya politik topluluğun üyeleri arasında paylaşılan tüm mallann dağıtımına uygulanan birinci tür adalet ile düzeltici adalet olan bir ikinci tür adalet vardır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Birincisi için adil kişi zorunlu olarak dört unsuru taşır: sözkonusu kişilerin sayısı ikiyse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] içinde bulunduğu şeylerin sayısı da ikidir. Ye bu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kişiler ve şeyler için aynı eşitlik olacaktır: kişiler arasında ve şeyler arasında aynı ilişkiler olacaktır. Eğer kişiler eşit değilseler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eşit paylan olmayacaktır; ister eşit kişiler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eşit olmayan paylar alsınlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ister eşit olmayan kişiler eşit pay alsınlar bu sebeplerden dolayı kavgalar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] istekler olmaktadır.

Bu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]değer ilkesine göre apaçık bir olgudur. Aslında herkes[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] paylaşımlardaki adaletin değere göre bir orantıyı içerdiğini kabul etmektedir; ama bu değeri herkes aynı şekilde anlamamaktadır: demokrasi taraftarları değeri özgürlüğün içine yerleştiriyorlar; oligarşi taraftarları değeri ya zenginliğin içine ya da doğuşun içine yerleştiriyorlar; aristokrasi taraftarları ise erdemin içine koyuyorlar. O halde adil olan şey orantılı bir şeydir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İşte adil olan şeyin ilk türü. İkincisine gelince bu düzeltici adalettir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sözleşmelere ve insanların arasında istemli veya istemsiz ilişkilere uygulanan adalettir. Bu adaletin öncekine göre farklı bir biçimi vardır. Ortak malların bölüştürücü adaletinin daha önce belirttiğim orana uyması gerekir (ortak zenginliklerin bir dağıtımının sözkonusu olduğunu varsayalım: bu dağıtım herkesin birbirine göre verdikleri katkıların oranına göre olacaktır; bu cins bir adalete göre haksızlık bu ilişkiden ayrılan dağıtımdır); ama sözleşmelerdeki adalet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yukarıda sözkonusu olan orana göre değil[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aritmetik orana göre bir tür eşitliktir ve haksızlık bir tür eşitsizliktir.

Aslında değerli bir insanın aşağı sınıftan bir insanı soymasının veya tersinin olmasının[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] değerli bir insanın veya aşağı sınıftan bir insanın zinadan suçlu olmasının önemi yoktur: yasa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yalnızca birinin haksızlığı yapan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diğerinin kurban olup olmadığına[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] birinin bir zarara neden[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diğerinin bundan zarar görüp görmediğine bakarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] neden olunan zarardan (kişilere gelince onlara eşit davranır) doğan farkla ilgilenir. Bu şekilde yargıç haksızlık tarafından yaratılan eşitsizliğin içinde eşitliği sağlamaya çalışır. Biri dayak yer öbürü dayak atarsa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] biri öldürür[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diğeri ölürse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] maruz kalman şeyle yapılan şey arasında eşit olmayan bir dağılım vardır. Yargıç[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] suçlunun avantajlarını elinden alarak ceza yoluyla eşitliği yeniden sağlamaya çalışır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adalet, aristoya, göre


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Proudhon'a Göre Adalet Kalemzede Felsefe 0 10 Ağustos 2011 14:43
Aristo Kalemzede Felsefe 0 10 Ağustos 2011 13:01