IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2011, 14:43   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Proudhon'a Göre Adalet




1)İnsan sahip olduğu akıl sayesinde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] saygınlığını kendi kişiliğinde olduğu gibi benzerinin kişiliğinde hissetme ve hem birey ve hem de tür olarak kendini gösterme yetisine sahiptir.

2)Adalet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu yetinin ürünüdür: bu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] savunulmasının bizi tehlikeye sürüklemesine rağmen insanlık onurunun[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] içinde uzlaşmış olarak bulunduğu herhangi bir insanda ve herhangi bir durumda kendiliğinden hissedilen ve karşılıklı güvence altına alınan saygısıdır.

3)Bu saygı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu saygıyı dinle dolduran barbarda en alt derecededir; Adalet'i kendi için gerçekleştiren uygarda güçlenir ve gelişir ve her türlü kişisel yarardan ve dinsel düşünüşten kurtulur.

4)Bu şekilde tüm koşullan eşdeğer ve dayanışık hale getiren[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] insanı ve insanlığı özdeşleştiren Adalet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] insanın ilkesi ve amacı olan yüce mutluluğa gücül olarak uygundur. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...].

Bu tanım üzerine bazı gözlemler: Adalet zorunludur ve yadsınması çelişkiye neden olur: eğer Adalet insanlıkta doğuştan değilse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] insan toplumunun gelenekleri olamaz; toplumsal durum[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] doğaya karşı olan bir durumdur; uygarlık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bozukluktur; deliliğin ve ahlaksızlığın etkilerinin bilimleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sanatları ve sözü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] genel anlayışın uzlaşamadığı tüm önermeler.

Adalet bir olguyu dile getirir: insanlar arasında yarar dayanışması olduğu gibi zıtlaşması da varsa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her zaman ve temel olarak yarardan daha yüksek olan saygınlık topluluğu vardır.

Adalet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gizemsel ve fizyolojik her türlü unsurdan arınmış Tanrıların dininin yerine kendi kendimize saygı vardır; bir çeşit organik manyetizm olan hayvansal duygulanım yerine[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] özgürlüğümüzden ayrı tutmadığımız bir saygınlık olan türümüzün saygınlığından edindiğimiz coşkulu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kişidışı duygu vardır.

Adalet yararın üstündedir. Yakınımdakine kendim gibi saygı göstermeliyim ve göstertmeliyim; bu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bilincimin yasasıdır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
O halde Adalet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ruhun bir yetişidir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hepsinin önündedir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] toplumsal varlığı oluşturan yetidir. Ama bir yetiden daha fazla bir şeydir: bir fikirdir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir ilişkiyi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir denklemi gösterir. Yeti olarak gelişmeye uygundur; insanlığın eğitimini oluşturan bu gelişmedir. Denklem olarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çatışkısal hiçbir şey göstermez; her yasa gibi mutlak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] değişmez ve yüksek düzeyde kavranılabilirdir. Yapılan itibariyle belirsiz ve çelişkili olan toplumsal yaşamın olayları adalet aracılığıyla tanıma ve düzene kavuşurlar.



Pierre Joseph Proudhon


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adalet, göre, proudhona


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aristo'ya Göre Adalet Kalemzede Felsefe 0 10 Ağustos 2011 14:42
Anarşist yaklaşım / Proudhon Hande Felsefe 5 15 Aralık 2010 15:20