IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Mart 2012, 16:49   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Saldırganlıkla Başa Çıkmanın Yolları




“Çocuğum ve ben hemen her zaman çatışma içindeyiz. Beni memnun etmek gibi bir düşüncesi olduğunu da sanmıyorum. Bu durumu nasıl değiştirebilirim?”

Öncelikle çocukların anne babalarını memnun etme isteklerini ele alalım. Gösterdikleri davranış bozuklukları nedeniyle hem aileler, hem de çocuklar karşılıklı çatışma ve öfke yaşarlar. Bir süre sonra da, hiçbirimiz devamlı kavga ettiğimiz birini memnun etmeye çalışmayız. Ne yazık ki, olumlu davranışın motivasyon kaynağı olan bu isteğin kaybolması üzerine, aileler de çocuklarının uyum sağlamaları için cezalandırma yöntemine giderler. Bu da sürekli bir mücadele ve çatışma ortamının yaşanmasına neden olur.

Disiplin yöntemlerinden bahsederken, anne babaların farklılığını da göz önüne almak gerekir. “Böyle bir durumda şu kural uygulanmalı” dediğimizde acaba anne baba bu sorunu bu yöntemle çözerken içi rahat edebilecek mi? “Kendi duyguları, bu yöntemlere ters düşecek mi?” gibi soruları da düşünmek gerekir. Çocuğunuzun, eşi ve benzeri olmadığını aklınızdan çıkarmamalı ve kendi çocuğunuza etkili olacak disiplini onu en yakından tanıyan kişiler olarak siz bulmaya çalışmalısınız. Her çocuk farklıdır. Farklı kişilikte, farklı gelişme özellikleri göstermiş, farklı aile ortamlarında büyümüş ve farklı ihtiyaçlara sahiptir. Bunun çok kolay ve pratik çözümleri yoktur. İyi bir davranış planı hazırlamak ve bunu etkili bir şekilde uygulamak kolay bir iş değildir. Bazen anne baba olarak profesyonel yardıma gereksinim duyabilirsiniz. Uzmanlar bu konuda sizin kendi yolunuzu bulmanızda size yardımcı olabilirler. İyi bir planın özellikleri aileden aileye yada çocuktan çocuğa değişiklik gösterse de akılda tutulması gereken genel prensipler vardır.

Saldırgan Çocuğa Karşı Genel Tavır:

1-Anlayışlı Ve Duyarlı Davranın

Hemen sinirli tepkiler vermek yerine sıcaklığın, yakınlığın ve sabrın hakim olduğu ses tonu ile konuşmak çok önemlidir. Çocuk kendini anlaşılmış gibi hissettiği zaman sorumluluk hissetmeyi de öğrenir.

2-Kendi Gerekçenizi Tanıyın

Kendi anne babanızla ilişkinizin eskiden nasıl bir içeriğe sahip olduğunu hatırlayın.

Çocukluğunuzda anne babanızın size karşı tutumlarına ve bunun şu anda sizin çocuğunuzla geliştirdiğiniz davranış modelleriyle ilişkisine bakın. Temel tutumunuzda çocuğunuzun sağlığı ve rahatlığı ile ilgili kaygılar mı hakim? Aşırı düzen, temizlik, vb. gibi takıntılarınız mı var? İktidar, güç ihtiyacı içinde misiniz? Bu soruları kendi kendinize sorup açık yüreklilikle yanıtlarsanız, kendi davranışlarınızı yeniden değerlendirebilirsiniz.

3- Duygularınızı İfade Edin

Olayları anlatırken duygu ifade eden cümleler kurun; “Şimdi kızgınım çünkü...” , ”Korkuyorum, çünkü...”. bu sizin de hafiflemenizi sağlar. Böylece çocuğun sizin ürkek, kızgın yüz ifadenizin nedenini anlamasını sağlarsınız.

4-Beklentilerinize Dikkat Edin

çocuğunuzdan beklentilerinizin mantıklı ölçülerde olmasına dikkat edin. Yaşına uygun olmayan beklentilerde bulunarak başarısızlık hissine girmeyin. Beklentilerinizin mantıklı olup olmadığını düşünün. Örneğin; bir saat boyunca yemek masasında sessizce oturamayan 5 yaşındaki çocuğunuzu cezalandırmak mantıklı olmayacaktır. Çünkü bir çok 5 yaş çocuğu bu kadar süre sakin kalamaz.

5-Sorumluluğu İletin

Hep beraber gerçekleştireceğiniz aile toplantısında ailenizdekilerin uyması gereken kuralları belirleyin ve her kural çiğnendiğinde ortaya çıkacak sonucu belirleyin. Böylece çocuğunuz tarafından “kötü” insan olarak düşünülmektense, çıkan sonuçlardan kendinin sorumlu olduğunu öğretirsiniz. Örneğin; yemeğini yemek onun özgürce verdiği bir karardır ama yemezse bir sonraki öğüne dek sabretmesi gerekecektir. Ödevlerini çok yavaş yapıyorsa oyun oynamaya vakti kalmaması gibi sonuçlar yaşayacaktır.

6-Seçim Yapın

Bir seferde tek bir şey üzerinde çalışmayı deneyin. Çocuğunuzun tüm olumsuz davranışlarını birden ele almak yerine, önemli birkaç davranışına odaklanın. Hedef davranışları dikkatlice seçin. Sadece onları çözmeye odaklanın. Böylesi hem sizin için hem de çocuğunuz için daha kolaydır.

7-Onun Da Seçim Yapmasına İzin Verin

Çocuğunuzun ödülleri belirleyebileceği ve seçim yapabileceği ortamlar yaratın. Çocuklar kendilerinin de katılım gösterebilecekleri programlarda daha hevesli ve başarılıdırlar. Beraber geçireceğiniz zaman içindeki etkinliğin, çocuğunuz için yaptığınız bir şey olduğunu düşünmek yerine çocuğunuzla yaptığınız bir aktivite olduğunu düşünün.

8-Ödül Verin

Birçok sosyal ödül (övgü gibi) ile diğer ödülleri beraber ve zamanında sunun. Performansları hakkında anında geribildirim verin. Örneğin; odasını toplamışsa, günün sonunda değil, anında onu ödüllendirin.

9-Tutarlı Ve Sabırlı Olun

Programı yalnızca bir gün uygulayıp diğer gün bırakmanız, ya da olumlu davranışı gerçekleştirdiğinde ödül sunmamanız etkili sonuçlar vermez. Çocuğun davranışını değiştirmek zaman alır. Bazen anne babalar bu yöntemi kısa bir süre deneyip mucize beklerler. Daha sonra istedikleri değişimi göremeyince vazgeçerler. Halbuki davranışın öğrenilmesinde tekrar şarttır.

10-Olumluyu Vurgulayın

Olumsuz yerine olumluyu vurgulayın. Her zaman çocuğa yapmaması gerekeni değil, yapması gerekeni söyleyin. Bu alışkanlık biraz pratikle kazanılabilir. “Gürültü yapma” yerine “biraz daha alçak sesle konuş” diyerek olumlu ifade kullanmış olursunuz. Böylece yalnız olumsuz eleştiriyi azaltmış olmazsınız, aynı zamanda çocuğunuzu kabul edilebilir bir davranışa yöneltmiş olursunuz.

11-Zamanı Hatırlatın

Etkinlik arası geçişleri kolaylaştırmak için zaman konusunda çocukları uyarın. Çocuğunuzun içinde bulunduğu aktiviteyi değiştirmeden birkaç dakika önce onu uyarabilirsiniz. “Biraz sonra yemeğe ineceğiz” ya da “Sadece bir sayfa daha boyama yapmak için vaktimiz var, sonra yatacağız” gibi.

12-Rahat Bir Ortam Sağlayın

Gerektiği zaman ortamı yeniden düzenleyin. Araştırmacılar dar ve küçük bir alanda ve az materyalle vakit geçiren çocukların daha saldırgan ve yıkıcı olduklarını ortaya koymuştur. Çocuğa yeterli genişlikte bir alan sağlanmalıdır.

13-Kuralları Açıklayın

Mümkün olduğu sürece az kurala sahip olun ve sahip olduklarınızı koruyun. Kuralların nedenleri, sevgi ve sıcaklıkla çocuğa açıklandığı zaman disiplin sağlanır, çocukların özgüvenleri artar ve kendi kendilerini kontrol etmeyi öğrenirler. Hangi kuralı neden koyduğunuz gerçekten önemli bir konudur. Kendi rahatınızı sağlamak için mi, yoksa çocuk için gerekli olduğunu düşündüğünüz için mi? Kuralları koyarken öncelik verilmesi gereken konular çocuğun kendine ve çevresine zarar verecek şeyleri yapmaması ile ilgili olmalıdır:

14-Yaşama Alanı Yaratın

Günü eğlenceli yaşayın, ilginç kılın. Çocukların üretkenliklerini artırmak ve eğlenceli ortamda ilgilerini çekebilmek için onlara değişik uğraşlar ve mekanlarda yaşamlar sunun. Örneğin; sanat ve spor etkinliklerine katılmak, ilgi duydukları ve merak ettikleri konularla ilgili araştırma yapmaları için fırsat yaratmak gibi.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
başa, çıkmanın, saldırganlıkla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Öfkenizle Başa Çıkmanın Yolları Ruj Kişisel Gelişim 0 05 Eylül 2011 20:02
Terleme İle Başa Çıkmanın Yolları! Lucifer Ah Erkekler 0 03 Temmuz 2010 20:36
Stresle Başa Çıkmanın Yolları Dilara Diyet ve Sağlıklı Beslenme 1 16 Ekim 2009 14:36
Saç Kırıklarıyla Başa Çıkmanın Yolları KraLiSHE Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 21 Mart 2009 22:50